Obavijesti

Lifestyle

Komentari 45

Što je Praznik rada bez graha? 10 recepata - u kotliću, gravče na tavče, s kobasicom, vege...

Što je Praznik rada bez graha? 10 recepata - u kotliću, gravče na tavče, s kobasicom, vege...

Jela od graha se tradicionalno jedu za Praznik rada. Ako vam je dosadio klasični grah, provjerite ovih 10 recepata, od kojih je 5 s grahom iz konzerve. Neki jednostavniji, neki teži, ali svi jako ukusni

Grah u kotliću

Sastojci:

  • 2 kg graha
  • 5 velikih mrkvi
  • 2 veće glavice luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 250 g špeka
  • 10+ komada Kranjskih kobasica
  • crvena mljevena paprika
  • sol
  • ljuta papričica

Priprema;

Večer prije grah operite i namočite u većoj količini vode. Ujutro ga u punom loncu posoljene vode prokuhajte.

Zapalite laganu vatru, namjestite tronožac i kotlić te u njega stavite malo ulja i nasjeckanu slaninu. Promiješajte i ostavite nekih desetak minuta. Potom dodajte nasjeckani luk, mrkvu, češnjak, posolite i ostavite da se kratko prodinsta.

Sedam najčešćih grešaka koje radimo kod kuhanja tjestenine
Sedam najčešćih grešaka koje radimo kod kuhanja tjestenine

Zatim dodajte ranije prokuhani grah i vodu. Odmah stavite više vode kako bi se grah lagano krčkao, a zbog isparavanja da vam ne bi ispao presuh. Ostavite da se krčka do 30 minuta.

Potom dodajte kobasice i pred sam kraj dodatno začinite crvenom paprikom, ljutim papričicama, peršinom i ostalim začinima po želji. Pustite da se kuha još 15-ak minuta i poslužite. 

Varivo od graha

Sastojci: 

  • 60 dkg graha
  • 20 dkg slanine
  • 2 srednje paprike
  • dvije glavice luka
  • tri češnja češnjaka
  • peršin
  • žličica slatke mljevene paprike
  • sol, papar
Fotolia

Priprema: 

Grah namočite preko noći kako bi omekšao. Nasjeckajte luk, slaninu i paprike i dinstajte na laganoj vatri dok luk ne požuti. Nakon toga dodajte grah i prelijete vodom tako da ga prekriva.

Kuhajte oko dva sata na umjerenoj vatri, a pri kraju dodajte zapršku i miješajte. Ako koristite grah iz konzerve, vrijeme kuhanja je upola kraće, dovoljno vam je sat vremena. 

Zapršku napravite od druge glavice luka, nasjeckanog češnjaka, slatke mljevene paprike i par žlica juhe u kojoj se grah kuhao. Dodajte je pri kraju kuhanja i promiješate. 

Grah s kobasicama 

Sastojci: 

  • 60 dkg graha
  • 2 glavice luka
  • mrkva
  • tri češnja češnjaka
  • kobasice
  • sol, papar
  • lovorov list
  • slatka mljevena paprika
  • brašno
  • voda

Priprema: 

Nasjeckajte luk, dodajte mrkvu, sol, papar, lovor list i češnjak te dinstajte na laganoj vatri. Nakon toga dodajte vodu tako da prekrije grah. U posebnoj tavi popržite kobasice koje ste prethodno narezali na kolutove i ubacite u grah.

Kuhajte dva sata do dva i pola sata na umjerenoj vatri, a ako je grah iz konzerve dovoljno je i sat vremena. Pred kraj na ulju popržite brašno i mljevenu papriku, pa zapršku dodajte u grah da bi se zgusnuo. 

Grah salata

Sastojci: 

  • 30 dkg graha
  • glavica luka
  • ocat
  • sol, papar
  • bučino ulje

Priprema: 

U lonac stavite grah koji ste prethodno namočili, prelijte vodom i kuhajte oko sat vremena. Ako koristite grah iz konzerve dovoljno ga je kuhati 10 minuta.

Ocijedite grah, pustite da se ohladi i potom dodajte sol, papar, ocat i bučino ulje. Promiješajte i grah salate je spremna za posluživanje. 

Gravče na tavče

Ako poželite napraviti gravče na tavče sa mladim grahom, tada ga prethodno ne kuhajte. Također, umjesto rebrica, možete staviti fine kobasice ili nasjeckanu slaninu, a može i bez mesa

Sastojci:

  • pola kilograma graha
  • dvije velike paprike
  • tri srednje glavice luka
  • 400 grama sjeckane rajčice
  • oko pola kilograma sušenih, dimljenih rebrica 
  • malo sušenog, mljevenog čilija
  • malo mljevene crvene paprike
  • dva lovorova lista
  • vezica peršina
  • sol
  • papar

Priprema:

Grah skuhajte nakon što se preko noći namakao u vodi. Nasjeckajte luk, propržite ga sa mljevenim čilijem pa dodajte sjeckanu papriku, kratko pržite i dodajte sjeckanu rajčicu. U to ubacite sve začine, nasjeckajte češnjak i peršin, dodajte lovor i ostavite na laganoj vatri još 10-ak minuta. Ako vam se čini previše gusto, dodajte malo vode. 

U to ubacite ocijeđeni grah pa sve prebacite u keramičku ili zemljanu posudu, dodajte suha rebarca pa pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta ili dok se ne zgusne. 

Slatki grijeh: Isprobajte slasni kolač od čokolade i tamnog piva
Slatki grijeh: Isprobajte slasni kolač od čokolade i tamnog piva

Napomena: Ako poželite napraviti gravče na tavče sa mladim grahom, tada ga prethodno ne kuhajte, već stavite u posudu sa svim ostalim i dodajte malo vode. Tijekom pečenja provjerite treba li dodavati još tekućine ili ne, a jelo je gotovo kada je grah mekan, a dio tekućine je ispario. Također, umjesto rebrica, možete staviti fine kobasice ili nasjeckanu slaninu, a vrlo ukusna je i vegetarijanska varijanta u kojoj mesa nema.

5 odličnih recepata sa grahom iz konzerve 

1. Quesadillas od graha i batata

Sastojci:
*šalica 2,4 dl

  • 2 srednje velika batata
  • 4 tortilje od integralnog brašna
  • 3/4 šalice crnog graha u konzervi, ispran i ocijeđen
  • 1/2 šalice izribanog sira
  • 3/4 šalice salse
  • začini po želji

Priprema:

Batate nekoliko puta izbodite vilicom i stavite u mikrovalnu pećnicu na jaču temperaturu i pecite dok ne postanu mekani (ili ih skuhajte na pari). Potom ih ohladite, prerežete na pola, izvadite pulpu i stavite na polovicu tortilje - po pola batata na svaku. Na to dodajte grah i sir pa preklopite. 

Zagrijte tavu od lijevanog željeza ili rešetku na srednje jakoj temperaturi i pecite tortilje dok ne dobiju zlatno smeđu boju, a sir se ne otopi (po 2 do 3 minute sa svake strane). Poslužite uz salsu.

2. Hummus od graha

Ovaj namaz se po originalnom receptu priprema od slanutka, ali može se napraviti i sa grahom iz konzerve.

Sastojci:

  • 3/4 šalice maslinovog ulja
  • 2 šalice konzerviranog graha, ispran i ocijeđen
  • 3 žlice limunovog soka
  • 2 žličice mljevenog češnjaka
  • 1/2 žličice soli
Za ukusnu večeru pripremite mini-burgere s plavim sirom
Za ukusnu večeru pripremite mini-burgere s plavim sirom

Priprema:

U blender stavite sve sastojke i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Potom prebacite u malu zdjelicu i poslužite uz kruh, pecivo ili hrskavo povrće, sirovo ili kuhano na pari. 

3. Varivo od graha i šunke

Sastojci:

  • 450 g konzerviranog zapečenog graha
  • 2 srednje velika krumpira, oguljena i izrezana na kockice
  • 2 šalice kuhane šunke, narezane na kockice 
  • malo celera, nasjeckanog
  • vode po potrebi (mora biti malo gušće)
  • sol i papar

Priprema:

Sve sastojke stavite na laganu vatru i kuhajte dok krumpir ne bude mekan. Po želji dodajte drugih začina, poput čilija, crvene paprike...

4. Hrskavi curry grah

Sastojci:

  • oko 400 g konzerviranog graha
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice papra
  • 2 žličice curryja
  • 1/2 žličice sušenih ljutih papričica, nasjeckanih
  • * u originalu se to radi sa konzerviranim slanutkom, no slične je teksture i okusa
Popečci od mladog luka gotovi su za pola sata - odlično idu uz domaće vrhnje s vlascem
Popečci od mladog luka gotovi su za pola sata - odlično idu uz domaće vrhnje s vlascem

Priprema:

Isperite i ocijedite grah pa ga stavite na papirnate ubruse i osušite. Protvan premažite maslinovim uljem i pospite začinima. Dodajte grah, protresite ga da se začini i ulje uhvate sa svih strana pa pecite na 230 stupnjeva dok ne postane hrskavo.

5. Bijeli grah sa špinatom

Sastojci:

  • 3/4 šalice konzerviranog bijelog graha, ispran i ocijeđen
  • 8 šalica svježeg špinata 
  • 2 žlice vode
  • 2 češnja češnjaka, usitnjena
  • 1/8 žličice soli
  • malo kajenskog papra
  • malo muškatnog oraščića

Priprema:

U veliku tavu stavite vodu, češnjak i špinat. Kuhajte poklopljeno na srednje jakoj vatri dok ne omekša (2 do 3 minute), povremeno miješajući. Potom umiješajte sve ostale sastojke i servirajte. Možete to poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz pohanu ribu.

POGLEDAJTE VIDEO: LUKSUZ U ŠESTINAMA OD 1.950.000

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 45
Trebate u šoping? Evo kako rade dućani u nedjelju i ponedjeljak
DETALJAN POPIS

Trebate u šoping? Evo kako rade dućani u nedjelju i ponedjeljak

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Domaći kirurg pomiče granice ortopedije: 'Nakon doktorskog posla opušta me rad u vrtu'
ŽIVOTNI INTERVJU

Domaći kirurg pomiče granice ortopedije: 'Nakon doktorskog posla opušta me rad u vrtu'

Prim. dr. sc. Milan Milošević punih devet godina bio je naj-ortoped godine po izboru pacijenata i neumorno radi na uvođenju inovacija - od ugradnje novih implantanata, liječenja matičnim stanicama i plazmom