Boza je zdrava jer sadrži vitamine B1, B2, B3, B6 i B12, a sadrži puno korisnih bakterija. Preporučuje se piti sportašima, trudnicama i dojiljama, a poznata je po tome što smanjuje stres
Što je boza? Ovaj fini napitak odličan je za gubitak kilograma
Jedno od najpopularnijih pića, boza je fermentirani napitak porijeklom iz Turske, ali se pripremala i u zemljama kao što su Kazahstan, Kirgistan, Albanija, Bugarska, Makedonija, Crna Gora i Kosovo.
Fermentirani napitci od žitnog brašna ili prosa prvi su se put pojavili tijekom 9. i 8. tisućljeća prije Krista u vrijeme domaćih Anadolaca i Mezopotamija.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Tijekom 10. stoljeća piće je dobilo naziv 'boza' i postalo popularno među srednjoazijskim Turcima, a kasnije se proširilo na Kavkaz i Balkan. Pod Osmanskim Carstvom, gdje je sve što je vezano uz svijet kulinarstva cvjetalo, boza je također uživala u svojoj zlatnoj eri, piše Culture trip.
Danas se boza priprema alkoholnom mliječno-kiselinskom fermentacijom raznih žitarica. To mogu biti pšenica, ječam, kukuruz i griz.
Sadržaj šećera u ovom gustom napitku postiže se dodavanjem šećera, glukoze, a posljednjih godina i aspartama ili drugih zaslađivača. Žitarice se prvo kuhaju u vodi i zatim ulijevaju u tave kako bi se ohladile.
Jednom kad se prosije, smjesi se dodaju voda i šećer. Boza se poslužuje žlicom zbog guste konzistencije. Napitak je posipa s cimetom ili pečenim slanutkom.
Boza je zdrava jer sadrži vitamine B1, B2, B3, B6 i B12, a sadrži puno korisnih bakterija. Preporučuje se piti sportašima, trudnicama i dojiljama, a poznata je po tome što smanjuje hormon stresa.
Boza je korisna za gubitak tjelesne težine, ako se pije od pola litre do litre dnevno. Koristi se i za oporavak od teških zaraznih i drugih bolesti, jer neki od njezinih sastojaka poboljšavaju ravnotežu vitamina i minerala u tijelu.
- Bozu mogu piti i ljudi koji imaju povišeni krvni tlak - ali ne više od pola litre dnevno, pod uvjetom da nisu prekomjerne tjelesne težine. Za djecu i adolescente boza je zdravi napitak u njihovoj svakodnevnoj prehrani. Ako se bojite piti bozu kupljenu u trgovini zbog dodavanja svih vrsta konzervansa i pojačivača, možete je napraviti kod kuće kako biste bili sigurni u sadržaj i blagodati ovog ukusnog napitka - piše doktorica Rayna Stoyanova na svojoj stranici.
Recept
Sastojci:
- 1/2 kg kukuruznog brašna
- 5 l vode
- 20 g kvasca
- 1/2 kg šećera (može i više)
Priprema:
- U veliki lonac ulijte 5 litara mlake vode te joj dodajte pola kilograma brašna. Umutite i ostavite da odstoji barem desetak sati, idealno je cijelu noć.
- Nakon što je smjesa odstajala lonac treba staviti na laganu vatru i uz povremeno miješanje ostaviti da lagano krčka tri sata.
- Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
- Rastopite 20 grama kvasca u malo mlake vodi i sve zajedno dodajte ohlađenoj smjesi brašna i vode. Sve dobro promiješati i ostaviti da odstoji još barem 10 sati.
- Gustu smjesu još jednom dobro promiješajte i procijedite kroz gazu.
- Dodajte pola kilograma šećera i miješajte dok se ne rastopi a smjesa postane kompaktna.
- Izlijte smjesu u boce i stavite u hladnjak. Boce ne zatvarajte čepom zbog stvaranja plinova tijekom hlađenja, piše, Tuzlanski.