Starenje je neizbježno. Jednog dana skačete uokolo bez bora i bez bolova, a onda odjednom koža prestaje izgledati mladoliko, a koljena počinju škripati pri najjednostavnijem pokretu - pripazite na prehranu
Što izbjegavati? Prehrambene navike zbog kojih brže starimo
Ne postoje sigurni načini za sprječavanje starenja, ali postoje neke stvari koje možda radite i koje ubrzavaju taj proces. Ako želite poduzeti neke korake u borbi protiv vremena i pridonijeti održavanju mladenačkog izgleda, saznajte koje to prehrambene navike doprinose bržem starenju.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
1. Ne jedete dovoljno proteina
- Neunošenje dovoljno proteina može brže ostariti tijelo - objašnjava liječnica Anya Rosen, dodajući da proteini u prehrani pomažu u održavanju tjelesne mase. Gubitak mišića, kako starimo - poznat kao sarkopenija - pridonosi ozljedama i kroničnim bolestima.
2. Jedete previše šećera
Slatkiši i poslastice su ukusne, ali pretjerano uživanje u šećeru može utjecati na brže starenje.
- Prehrana bogata šećerom može doprinijeti ubrzanom starenju - objašnjava dijetetičarka Kathryn Piper. Ona dodaje da ova prehrambena navika može prouzročiti i povišenu razinu glukoze u krvi, a također uzrokuje i oštećenje kolagena - što može povećati fine linije i bore.
3. Ne jedete dovoljno vlakana
Vlakna su važna za zdravlje crijeva, njihovo redovito pražnjenje i promicanje sitosti. A prema liječnici Jeanette Kimszal, neunošenje adekvatnih vlakana može ubrzati starenje. Objašnjava povezanost vlakana s manjim rizikom od bolesti, a njihovo je jedenje povezano i s poboljšanjem zdravlja probavnog trakta. Navedeni čimbenici povezani su s dugovječnošću, prenosi MSN.
4. Jedete prevelike količine prerađenog mesa
Jedenje slanine, kobasica i crvenog mesa za ručak može imati odličan okus, ali njihovo često konzumiranje neće učiniti nikakvu uslugu vašem tijelu kada je riječ o starenju. Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je prerađeno meso kao kancerogeno, što znači da je konzumiranje te hrane povezano s povećanim rizikom od bolesti. A budući da su mnoge od ovih namirnica pune natrija, njihovo prekomjerno jedenje može biti povezano sa staničnim starenjem.
5. Ne jedete povrće narančaste boje
Slatki krumpir, mrkva i zimska tikva sadrže beta karoten - karotenoid koji nudi neke jedinstvene zdravstvene prednosti. Karotenoidi se nakupljaju u našem krajnjem sloju kože i djeluju kao zaštitna barijera za ultraljubičasto zračenje.
Konzumiranje hrane s beta karotenom pomaže kod starenja podržavajući elastičnost i hidrataciju kože, u konačnici smanjujući razvoj bora i staračkih pjega.