Iako su najbolje divlje šparoge, za ovo jelo možete koristiti i one iz uzgoja. Umjesto fuža, možete koristiti i neku drugu tjesteninu poput leptirića ili penna
Stigle su šparoge: Pripremite ih s domaćim fužima i pršutom
Fuži s mladim divljim šparogama jedno je od najpoznatijih istarskih jela. Za 4 osobe trebat će vam 30 dag tjestenine (fuži ili bilo koja druga tjestenina), 60 dag šparoga (samo mekani dio natrgan na komadiće veličine oko 2 cm), 10 dag pršuta (narezan na tanke trakice), bosiljak, korica i sok 1 limuna, origano, 10 dag naribanog parmezana, maslinovo ulje, sol i papar.
POGLEDAJTE VIDEO: Kajgana sa šparogama
Pokretanje videa...
Kuhajte fuže ili neku drugu tjesteninu s nekoliko listića svježeg bosiljka u vodi da bude al dente.
U međuvremenu, na zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje, mekani dio šparoga natrganih na komadiće, koricu i sok limuna, sol, papar i origano. Pirjajte poklopljeno pet minuta uz povremeno miješanje.
Zatim umiješajte pršut narezan na trakice i pirjajte još minutu. Dodajte kuhanu tjesteninu i ribani parmezan te lagano promiješajte. Po želji možete dodati dvije žlice bijelog vina ili temeljca, a ako volite kremasto, dodajte malo vrhnja za kuhanje.