Izdanci šparoge sadrže čak 90 posto vode, zbog čega imaju nisku kalorijsku vrijednost, pa su vrlo pogodne za prehranu ljudi koji su na dijeti, ili ljudi s dijabetesom
Stigle prve šparoge: Saznajte razliku između divljih i onih iz uzgoja te kako ih pripremiti
Na šibenskoj tržnici pojavile su se ovih dana žene s prvim divljim šparogama, po cijeni od 6 eura za stručak od 250 grama, koje mnogi danas smatraju jednom od najzdravijih namirnica na svijetu i pravom delikatesom. I ne bez razloga, kaže Alen Smiljanić, vlasnik OPG-a Smiljanić, jedini uzgajivač šparoga u Virovitičko-podravskoj županiji, koji se njihovim uzgojem bavi na imanju u Brezovici, pored Gradine, sad već oko 8 godina. Dodaje kako je često imao prilike kušati divlje šparoge, koje se u Dalmaciji često mogu pronaći već u ovo doba, o čijim se prednostima često govori, no kaže kako one iz uzgoja znaju imati i veću nutritivnu vrijednost.