Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Stavljate li jaja u vodu odmah ili kad voda zakuha? Razlika u kuhanju je zapravo ogromna

Stavljate li jaja u vodu odmah ili kad voda zakuha? Razlika u kuhanju je zapravo ogromna
1

Nema jednostavnijeg jela od kuhanih jaja jer vam treba samo posuda s kipućom vodom u koju ćete ih ubaciti. No američka spisateljica koja se posvetila gastronomiji tvrdi da to radimo na krivi način

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Deset trikova kuhara za ručak kao da je iz najfinijeg restorana

Mary Frances Kennedy Fisher američka je kulinarska stručnjakinja koja je preminula 1992. godine, no njezine knjige i danas izazivaju velik interes.

Ministarstvo poljoprivrede: Evo koliko dugo morate kuhati jaja
Ministarstvo poljoprivrede: Evo koliko dugo morate kuhati jaja

Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njezine knjige How To Cook A Wolf iz 1942. godine, a ondje govori o metodama koje koristimo prilikom kuhanja jaja i zašto su pogrešne, prenosi Mirror.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto su jaja važna u prehrani

Pokretanje videa...

Blagodati jedenja jaja 01:47

Smatra da je izraz "skuhati jaja" netočan te da se tajna uspješne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuha. Pojašnjava kako u trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu žumanjak ostaje sirov, a bjelanjak se odmah skuha. Cilj je kuhati sve sastavnice jaja u isto vrijeme na jednak način.

Stoga nudi dvije alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate. Kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fisher napominje kako će se na taj način skuhati jednako brzo kao i kad voda krčka, no biti će bolje kuhano.

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrijete, a čim provrije jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Poslije je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njezine metode.

Osim toga, jaja su na taj način meko kuhana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju jaja tvrdo kuhati, pogotovo maloj djeci. 

Jaja na oko su vam dosadila? Pokušajte ih ispeći kao tortu
Jaja na oko su vam dosadila? Pokušajte ih ispeći kao tortu

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Mama otkrila trik kako da vaš stari kruh opet bude kao svjež

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 28
Ovaj 'čudesni' sastojak uklanja kamenac iz WC-a, a nije ocat
ZA ČISTO, KAO NOVO

Ovaj 'čudesni' sastojak uklanja kamenac iz WC-a, a nije ocat

Kamenac u WC školjci čest je problem, osobito u područjima s tvrđom vodom. Mnogi se za čišćenje oslanjaju na ocat i sodu bikarbonu, ali postoji učinkovitiji i prirodniji način koji su otkrili ljubitelji čišćenja