Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Stara japanska tehnika Daisugi omogućuje eko proizvodnju drveta bez ikakve sječe šuma...

Stara japanska tehnika Daisugi omogućuje eko proizvodnju drveta bez ikakve sječe šuma...
1

Ova tehnika pod nazivom Daisugi dolazi još iz 14. stoljeća i novost je za mnoge ljude. Radi tako da se posebno posađeno stablo cedra obilno obrezuje kako bi se proizvele 'mladice' ili izdanci

Japan je intrigantna zemlja koja nikada ne prestaje nadahnjivati ​​ljude težeći ka savršenstvu. Čini se da je potraga za izvrsnošću nešto što je duboko usađeno u kulturu, a prikazuje se na različitim područjima života i na različite načine.

POGLEDAJTE VIDEO: Zagrepčanka uzgaja drveće u staklenim kuglama

Pokretanje videa...

Martina Šimunković 01:43

Većina nas već je upoznata s pojmom bonsai - japanskom umjetničkom formom starom više od tisuću godina, a koja proizvodi mala stabla koja oponašaju izgled stabala pune veličine. Ali mnogi još uvijek nisu čuli za daisugi. Iako ta tehnika ima sličnosti s bonsaijima, rezultat koji se dobije znatno se razlikuje.

Ova tehnika koja dolazi još iz 14. stoljeća i novost je za mnoge ljude. Nakon što je na Twitteru dobio više od 17 tisuća lajkova, objava koju je napisao korisnik Wrath Of Gnon također se našao i na drugim platformama društvenih mreža, uključujući Imgur i Reddit.

Cijeli dan ste za laptopom? Evo kako smanjiti ukočenost i bol
Cijeli dan ste za laptopom? Evo kako smanjiti ukočenost i bol

Navodno postoji drevna japanska šumarska tehnika zvana 'daisugi'

Održivo šumarstvo odnosi se na drvodjelstvo bez sječe stabala. Daisugi je japanska šumarska tehnika u kojoj se posebno posađeno stablo cedra obilno obrezuje (smatrajte ih divovskim bonsaijima) kako bi se proizvele 'mladice' koje postaju savršeno ujednačene, ravne i potpuno bez čvorova.

Izvorno su je izumili stanovnici regije Kitayama, a metoda se koristila za rješavanje problema nestašice sadnica. U regiji je bilo malo ravnog zemljišta, a sadnja i podizanje stabala na strmim padinama pokazala se izuzetno teškom. Kao rezultat toga, daisugi tehnika omogućila je botaničarima da smanje broj plantaža, ubrzaju ciklus žetve i proizvedu gušće drvo.

Tijekom godina, popularnost takvog krojenja stabala opadala je. Danas ove vrste cedra uglavnom rastu u uređenim vrtovima zbog svog vitkog i elegantnog izgleda

Identična bonsai tehnici, ova se metoda razvila još u 14. stoljeću

Izdanci se pažljivo i nježno obrezuju svake dvije godine, ostavljajući samo vrhove grana, kako bi rasle ravno. Berba traje 20 godina, a iz starog debla mogu narasti i do stotine izdanaka odjednom. Ova tehnika je nastala u 14. stoljeću.

Treba vas motivirati na vježbu? Provjerite ovih super 13 razloga
Treba vas motivirati na vježbu? Provjerite ovih super 13 razloga

Koristi se na sugiju - japanskom cedru

U 14. stoljeću oblik vrlo ravne i stilizirane sukiya-zukuri arhitekture bila je visoka moda, ali jednostavno nije bilo gotovo dovoljno sirovina za izgradnju domova za svakog plemića ili samuraja koji ga je želio. Otuda potječe pametno rješenje korištenja bonsai tehnike na drveću.

Ovom tehnikom se dobije drvo mnogo gušće od uobičajenog sugija

Drvo proizvedeno ovom metodom je 140 posto fleksibilno te 200 posto gusto/čvrsto kao i standardni cedar, drugim riječima apsolutno je savršeno za krovne grede i krovno drvo gdje estetika zahtijeva vitko, otporno i savršeno ravno drvo.

Još nije kasno: Pogledajte kako do super tijela još ovog ljeta!
Još nije kasno: Pogledajte kako do super tijela još ovog ljeta!

Jedinstveni izgled daisugija čini ih privlačnima u ukrasnim vrtovima

Daisugi izgleda vrlo osebujno, pa čak i kada je potražnja za sječama pala u 16. stoljeću, potražnja za njima u ukrasnim vrtovima ostala je ista, piše Bored Panda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako
ŽIVOTNI ZAOKRET

Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako

Ana Marčec iz Duge Rese, prije 15-ak godina borila se s viškom kg i nekoliko dijagnoza, potražila je pomoć u nutricionizmu i alternativnoj medicini, a danas joj je to i posao