Na oko 60 posto spužvi i krpa za pranje suđa žive opasne bakterije poput E. coli. Preko njih se vrlo lako zaraziti jer se prenose na kuhinjske površine s hranom
Spužvice za suđe imaju 6 puta više bakterija od kvake WC-a
Više od 85 posto ljudi spužvice za pranje suđa ne ispire na dovoljno visokoj temperaturi koja bi ubila štetne bakterije, upozorili su stručnjaci iz britanskog Globalnog vijeća za higijenu. Prema njihovom istraživanju, spužvice i krpe sadrže čak šest puta više bakterija nego kvake na vratima WC-a, za koje se smatra da su velik izvor zaraze, piše Daily Mail.
Krpe su idealno mjesto za razmnožavanje bakterija jer su gotovo uvijek vlažne, upozoravaju znanstvenici. Utvrdili su da 90 posto spužvica iz britanskih kućanstava ima visoku koncentraciju bakterija, dok je 10 posto njih "apsolutno nezadovoljavajuće" za korištenje zbog zdravstvenih rizika koje nose.
Oko sedam posto spužvica imaju više od milijardu bakterija po mjeri od metra kvadratnog, 60 posto njih sadrži opasnu E. coli, a 25 posto njih iznimno visoke koncentracije bakterije Pseudomonas spp., koja se povezuje s infekcijama oka i kože, ali i fatalnim bolestima.
Savjeti za veću higijenu i zaštitu zdravlja
- Nakon svakog pranja suđa krpu treba isprati pod vrućom vodom, a svaka dva dana isprati s antibakterijskim deterdžentom
- Spužvicu mijenjajte svaka dva tjedna
- Spužvicu možete imati i dulje ako je iskuhavate ili perete na temperaturi većoj od 60 stupnjeva u perilici za suđe
- Kod pranja radnih površina, umjesto spužvice koristite antibakterijske maramice, osobito nakon pripreme sirovog mesa.