Recept za aromatičnu mrkvu koja je hrskava kao slanina, a koji je nedavno objavljen na TikToku izazvao je dosta komentara, a oni koji su ga isprobali kažu da je riječ o odličnoj zamjeni za grickalice
Evo kako napraviti hrskavi čips od mrkve
Zanima vas ova tema? pročitajte onda i ovaj članak:Mitovi ili istine? Jabuka na dan čuva srce, mrkva za vid
Nožić za povrće, mrkva ili celer, te javorov sirup, luk i češnjak u prahu, te malo dimljene paprike i papra, dovoljni su da napravite finu hrskavu - 'slaninu'. Naravno, neće mrkva postati slanina, niti imati baš taj okus, ali ćete dobiti vrlo ukusan hrskavi zalogaj koji odlično može zamijeniti grickalice ispred TV-a, kaže suradnica Business Insidera Janaki Jitchotvisut.
POGLEDAJTE VIDEO:TOP 5 namirnica protiv alergija
Pokretanje videa...
Ona je nedavno isprobala recept za hrskavu mrkvu koji je na TikToku objavila Tabitha Brown (@iamtabithabrown) demonstriravši u kratkom video prilogu kako pripremiti ukusan čips od mrkve.
Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka koje sigurno imate doma, te malo vremena, a recept je vrlo jednostavan, kaže.
Prvo sve suhe sastojke, odnosno začine, pomiješajte u jednoj zdjeli. Nema uputa o količini, pa ćete recept vjerojatno morati isprobati nekoliko puta dok ne dođete do kombinacije koja vam je najukusnija. Dodajte začinima malo ulja i sve dobro promiješajte.
Potom ogulite mrkvu i narežite je na tanke kriške po duljini. Dobro je koristiti ravnu posudu za marinadu, u koju ćete moći rasporediti mrkvu tako da se cijele kriške natope. Koristite četkicu kojom ćete začine dodatno razmazati po kriškama mrkve da se rasporede ravnomjerno. Ako ju samo promiješate vilicom, možda ih nećete dobro rasporediti.
Marinirajte po nekoliko kriški, bolje nego sve odjednom, jer je marinadu tako lakše rasporediti. Zatim ostavite mrkvu da odstoji nekoliko minuta, pa ju pecite, odnosno sušite.
Naime, možete ju peći u dodatku za fritezu za prženje na zrak ili u štednjaku. Bitno je postići temperaturu od oko 180 stupnjeva, te ostaviti da se peče oko pet minuta. Tada provjerite mrkvu i procijenite koliko bi još trebala ostati na vatri da bi postala hrskava.
Janaki kaže da su njoj trebale još dvije minute. Imajte na umu da mrkvu ne biste smjeli nagurati, nego rasporediti, tako da se sve kriške podjednako osuše.
- I evo mog prekrasnog tanjura hrskave 'mrkve-slanine - kaže Janaki. Kaže kako savršeno miriše i savršeno je hrskava, pa bi ovaj recept uvijek rado ponovila.
- Naravno da nema baš okus slanine, no ovo može biti odlična grickalica za vrijeme koje provodite ispred TV-a, pogotovo za one koji baš ne vole povrće, pa ne znate kako ih nagovoriti da ga jedu - kaže.
Zanima vas ova tema? pročitajte onda i ovaj članak: Češnjak i brokula vrijedniji su sirovi, mrkva i rajčica kuhane
POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:
Pokretanje videa...