Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Spavate sa šminkom na licu? Riskirate infekcije očiju i kože!

Spavate sa šminkom na licu? Riskirate infekcije očiju i kože!

Akne, bore, ispadanje trepavica i alergije također su neke od posljedica ove štetne navike, upozorava dermatolog Dinko Kaliterna. Šminka s vremenom stvara neprobojnu barijeru na koži...

VIDEO

Koža se noću dubinski obnavlja, a za taj proces treba kisik. S puderom, rumenilom i maskarom na licu to će biti nemoguća misija, pa dolazi do preuranjenog starenja, proširenih pora, akni, bora te infekcija.

- Ne skinete li šminku prije odlaska u krevet, definitivno ćete ubrzati proces starenja i povećati šanse za nastanak oštećenja na koži, i to zato što se na površini povećava sloj odumrlih stanica, koji s vremenom postaje sve deblji. Zato koža neće upiti ni najbolju kremu na svijetu - upozorava Dinko Kaliterna iz klinike Poliderma, vodeći hrvatski i europski dermatolog.

Misteriji sna: Zašto se već na početku spavanja stresemo?
Misteriji sna: Zašto se već na početku spavanja stresemo?

Važno je znati da šminka s vremenom stvara neprobojnu barijeru na koži, zbog čega koža neće dobiti hranjive tvari, pa dolazi do starenja i oštećenja.

- Koža se mijenja svakih 30 dana, a veći dio odumrlih stanica ostaje ‘zalijepljen’ na površini, pa svakih nekoliko mjeseci koži treba priuštiti temeljit piling kako bi se ta barijera uništila a kreme lakše upile u kožu - tvrdi Kaliterna i dodaje da puder može biti dobar prijatelj naše kože tijekom dana, ali joj je istinski prijatelj tijekom noći.

- Osim infekcija na koži, puder može izazvati pogoršanje tena u vidu prištića i akni, a isto tako povećava se i rizik od alergijskih reakcija, kaže dermatolog. Ako je umor ipak presudio i niste uspjeli zaspati s čistim licem, Kaliterna savjetuje da što prije napravite dubinsko čišćenje i tako ublažite nastalu štetu i njene posljedice.

Skidanje maskare prije spavanja također je vrlo važna stavka u njezi lica. Trepavice koje provedu neugodnu noć s maskarom brzo će postati tanke i lomljive, a dio njih će otpasti. Još je gore što ovaj omiljeni kozmetički proizvod može biti uzročnik infekcije oka, koja vodi do oštećenja vida.

- Ova loša navika dovodi do mogućnosti razvoja alergijskih reakcija i kontaktnog dermatitisa, što definitivno može izazvati upalu trepavica te neizravno oštetiti oko i povećati infekciju. Zato prije spavanja prvo treba temeljito čišćenje maskare s trepavica i očiju, savjetuje dermatolog Kaliterna.

Ne zaboravite i na skidanje ruža s usana, pogotovo onih matirajućih, koji iz usana izvlače vlagu, pa one postaju ispucane i suhe, a nakon toga nijedan ruž neće izgledati dobro na usnama. Skidanje šminke ne utječe na kolagen, ali utječe na higijenu kože je stvara začepljene pore, nakupine mrtve kože i tako se povećava broj bakterija, parazita i gljivica koje žive na koži.

Ovakva slika kože nikome nije draga, zato bez obzira na umor ili druge okolnosti očistite svoje lice, oči i usne prije spavanja. Iako je praksa mnogih žena da na noćnom ormariću drže vlažne maramice i njima skidaju šminku, Kaliterna upozorava da one nisu dobar izbor te da su njegovi favoriti mlijeko za čišćenje i micelarna voda.

- Maramice za čišćenje lica ne mogu dobro obaviti mehanički dio čišćenja i često sadrže sastojke koji mogu izazvati iritacije i oštećenja kože, što pogotovo vrijedi za ljude koji imaju neurodermitis, a time i veliku sklonost alergijama. Maramice koristite kad nemate drugi izbor i kao zadnji spas za čišćenje lica.

6 vrsta snova: Neki predviđaju budućnost, drugi nam pomažu
6 vrsta snova: Neki predviđaju budućnost, drugi nam pomažu

Micelarna voda je super izbor, ali vlažne maramice izbjegavajte!

Vlažne maramice neće dobro očistiti nečistoće i često sadrže sastojke koji mogu izazvati iritacije i oštećenja. Ne bih ih preporučio kao svakodnevnu njegu za čišćenje lica, a micelarna otopina bolji je izbor i odgovara svim tipovima kože. Puno bolje čisti nečistoće i šminku. Teško je reći što je najbolji izbor za čišćenje, ali dajem prednost micelarnim otopinama i mlijeku za čišćenje. Nakon njih nije nužno korištenje tonika. Trenutačno je trend u čišćenju lica pomoću minerala zeolita, koji kao spužva upija sve nečistoće s kože, uključujući metale.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 30

VIDEO

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla
HRVATICE LUDE ZA TRETMANOM

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla

Tretmani pomlađivanja spermom lososa, za kojim su lude mnoge Hrvatice, mogući su i u Hrvatskoj, a njime je zadovoljna i bivša Miss Universe Renata Lovrinčević Buljan