Postoje istraživanja da zbog visokog udjela selena i cinka bundeva općenito, a posebno koštice, štite od povećanja prostate, zbog čega se ulje tih koštica koristiti i u liječenju bolesti prostate
Hokaido tikva vs. buča: Obilje vitamina, minerala i vlakana
>>> DOMAĆE JE BOLJE - Velika akcija 24sata: I mi imamo svoju superhranu
Hokaido tikva je povrtna kultura podrijetlom iz sjevernog Japana, a danas je vrlo popularna u kuhinji, prvenstveno zbog mesa koje ima aromu kestena, ali i zbog bogate hranjive vrijednosti. Jedna od prednosti joj je to što se može dugo čuvati, pri čemu neke studije ukazuju da stajanjem raste udio ugljikohidrata i vitamina u njoj, pa je idealna namirnica za zimu. Na domaćem tržištu može se pronaći ona iz uvoza, ali je uzgajaju i domaći OPG-ovi.
Meso hokaido tikve odličan je izvor vitamina, minerala i vlakana. Među ostalim, bogata je vitaminima B1, B2, i B6, sadrži visoki udio kalija, koji je zaslužan za pravilan rad srca, a u kombinaciji s fosforom koristan je za kosti. Vrlo je bogata vodom i vlaknima, pa je lako probavljiva te djeluje kao čistač crijeva. Prava je riznica vitamina E, koji ima izrazito antioksidativno svojstvo, pa je vrlo moćan saveznik u borbi protiv niza bolesti.
Osim što štiti od posljedica stresa, posljedica pretjeranog izlaganja suncu i posljedica nedostatka sna, vitamin E koristan je i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pa i nekih vrsta raka. Postoje istraživanja koja ukazuju na to da zbog visokog udjela selena i cinka bundeva općenito, a posebno koštice, štite od povećanja prostate, zbog čega se ulje tih koštica koristiti i u liječenju bolesti prostate.
Domaća buča ili bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) te omega-3 esencijalne masne kiseline, koja je vrlo dobra za zdravlje srca, među povrćem općenito. Zajedno s betakarotenom te kiseline stvaraju sinergijsko djelovanje protiv nastanka ateroskleroze, ističe nutricionistica Sandra Marić Bulat.
Buča je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva jer pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva, dodaje. Također djeluje kao diuretik, pa se preporučuje osobama s artritisom i gihtom, ističe sugovornica. Ima nešto veći glikemijski indeks, pa oni koji imaju problema s povišenim šećerom u krvi trebaju ograničiti konzumaciju. No sadrži vrlo malo kalorija (100 grama buče sadrži samo 30-ak kalorija), pa je vrlo korisna u redukcijskim dijetama za skidanje viška kilograma.
Možete je pripremati kao glavno jelo ili prilog u okviru obroka, a od buče se mogu spraviti brojna slana i slatka jela.
Špagete s bundevom i kaduljom
Sastojci: 2 žlice maslinova ulja nekoliko listova svježe kadulje ili žličice usitnjene suhe kadulje, 1 buča, teška oko kilogram, 1 rajčica, 2 češnja bijelog luka, 1 žličica mljevene crvene paprike (po želji, slatke ili ljute), sol i papar, 2 šalice povrtnog temeljca, 250 grama špageta
Priprema: Pristavite vodu s malo soli i stavite špagete da se skuhaju. U međuvremenu napravite preljev od bundeve: U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa popržite listiće kadulje. Kad zamiriše i postane hrskava, izvadite je i ostavite sa strane. Ako koristite usitnjenu suhu kadulju, ostavite je u tavi.
Očistite rajčicu i narežite je na kockice. Očistite bundevu i narežite je na kockice pa oboje ubacite u tavu i pirjajte na laganoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak, papriku, sol i papar pa pržite desetak minuta na srednjoj temperaturi. Potom dodajte povrtni temeljac i kuhajte bundevu oko 20 minuta, dok ne omekša i dok voda u potpunosti ne ispari. Maknite tavu sa štednjaka i, kad se ohladi, usitnite bundevu štapnim mikserom ili gnječilicom za pire krumpir.
Procijedite tjesteninu i pomiješajte s bundevom pa po potrebi začinite i dodajte žlicu-dvije vode u kojoj se tjestenina kuhala, da malo razrijedite sos od bundeve. Na kraju začinite proprženim listićima kadulje ili s malo papra.
PIre od buče kao prilog
Komad buče s korom zapecite u pećnici dok meso ne postane mekano. Skinite ga s kore i vilicom zgnječite u pire pa poslužite uz meso.
Pržene koštice bundeve kao čips
Kupite li cijelu domaću bundevu, sačuvajte koštice i pripremite ih kao grickalice. Očistite koštice od ‘mesa’ pa ostavite na papiru da se posuše, pa lagano tostirajte u tavi i poslužite ispred tv-a uz omiljeni film. Ako mijesite domaći kruh, možete ih dodati u tijesto pa ćete dobiti mirisni kruh s košticama.
Juha od bundeve
Sastojci: 500 grama bundeve, malo mlijeka i vrhnja za kuhanje, sol, papar i malo muškatnog oraščića
Priprema: Očistite tikvu, narežite ju na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Kad je kuhana, štapnim mikserom usitnite bundevu, pa dodajte malo mlijeka i vrhnja po želji. Pristavite na vatru dok ne zakuha, pa pustite da kuha na laganoj vatri oko tri minute. Začinite i poslužite sa žlicom vrhnja koju ste dodali u sredinu tanjura.
Jednostavna bučnica
Sastojci: 1 paket lisnatog tijesta za savijače; 500 grama buče; 500 grama svježeg sira; 250 mililitara punomasnoga kiselog vrhnja (ili milerama); 2 jaja; ulje; sol; maslac za premazivanje
Priprema: Buču naribajte, posolite i ostavite 30 minuta pa dobro ocijedite tako da rukama istisnete vodu. U drugoj zdjeli pomiješajte sir i jaja, dodajte kiselo vrhnje i ocijeđenu buču. Dobro promiješajte i po potrebi posolite.
Raspakirajte lisnato tijesto i počnite ga puniti: dva lista tijesta malo nauljite pa na njega rasporedite nekoliko žlica nadjeva. Zamotajte i odložite na lim za pečenje koji ste premazali s malo maslaca. Ponovite sve dok ne iskoristite sve tijesto i sav nadjev.
Na kraju pomiješajte malo ulja i vode pa time premažite tijesto. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Po bučnici rasporedite tanke listiće maslaca i stavite je u zagrijanu pećnicu. Stavite u pećnicu i pecite oko 45 minuta.