Kolače ljeti zasigurno nećete peći. Jedu se sladoledne torte od voća, mascarponea i ricotte ili voće koje se miješa u slasni smoothie ili frape
Sočno voće i hladne salate vraćaju energiju organizmu
Voćni smoothie
SASTOJCI: 2 dl mineralne, banana, 2 marelice, vanilin-šećer, prstohvat cimeta
PRIPREMA: Marelice i bananu ogulite i s vanilin-šećerom, cimetom i mineralnom stavite u električnu sjeckalicu i dobro usitnite. “Smoothie” ulijte u visoke čaše, dodajte led i odmah poslužite.
Ledena voćna salata
SASTOJCI: 500 g lubenice
500 g dinje, 200 g borovnica, 8 žlica slatkog bijelog vina, 2 žlice meda, žlica metvice sok pola limuna ili limete
PRIPREMA:Lubenicu i dinju prepolovite, očistite i narežite na kockice ili izdubite kuglice pomoću žlice. Borovnice properite i ocijedite. Pomiješajte slatko vino ili prošek, med, listiće svježe metvice i sok od limuna. Slatkim sokom prelijte voće i ostavite u hladnjaku neka se salata hladi najmanje 30 minuta. Zatim je ohlađenu rasporedite u prikladne zdijelice, a po želji poslužite uz sladoled ili šlag.
Juha od leće s đumbirom
SASTOJCI: 800 g mrkve, 200 g narančaste leće, glavica luka, korijen svježeg đumbira obični jogurt, maslinovo ulje, peršin, sol i crni papar
SASTOJCI: Na maslinovu ulju ispržite luk. Dodajte mrkvu narezanu na kolutiće i opranu leću. Dodajte hladne vode da bude od pet do deset cm iznad sastojaka. Začinite i pokrijte. Čim zakuha, smanjite vatru i kuhajte oko 15 minuta. Naribajte korijen đumbira i protisnite ga kroz cjedilo tako da iscjedite nekoliko kapi soka. Čim je kuhano, izmiješajte ručnim mikserom. Poslužite s jogurtom i kockicama leda te po želji dodajte crni papar i peršin.
Ledene voćne kocke
SASTOJCI: jagoda, 2 kriške naranče, 2 kriške limete,
2 ploške kivija, 2 kriške limuna
PRIPREMA: Voće očistite i operite te razrežite na ploške tako da stanu u kalup za led te ulijte vodu. Stavite kockice u zamrzivač i pričekajte 2-3 sata. Poslužite u koktelima i sokovima.
Lagano povrće
SASTOJCI: 150 g bambusovih izdanaka, 2 mrkve, crvena paprika, zelena paprika, poriluk, 2 češnja češnjaka, malo đumbira, 2 pileća filea, 2 žlice ulja, curry, kokošja kocka za juhu
PRIPREMA: Mrkvu, papriku i poriluk operite, očistite i narežite. Češnjak sitno nasjeckajte, đumbir ogulite i naribajte. Izdanke bambusa properite. Piletinu narežite na trake. U woku ili velikoj tavi zagrijte ulje, popržite meso do zlatnožute boje pa ga izvadite na tanjur. Zatim propirjajte češnjak i đumbir, dodajte mrkvu i papriku te pirjajte 2-3 minute. Pospite curryjem i mješajući pirjajte. Dolijte malo kokosova mlijeka i pileći temeljac. Sve pomiješajte te ostavite da se krčka još 5-10 minuta. Začinite s još curryja i poslužite s rižom.