Kuglice s lješnjacima uvaljane u kokosovo brašno i čokoladni tartufi spremljeni u ukrasne staklenke ili kutije nezaboravan su znak pažnje, ali i odličan desert
Snježne kuglice i čoko-tartufi omiljeni su na slatkim platama
Blagdani su najbolji izgovor za uživanje u slasticama bez ustručavanja, a osobito su efektni kolačići koji se “guštaju” u jednom zalogaju. Česta je praksa pripremiti po nekoliko različitih vrsta pa ih poslužiti gostima na slatkoj plati.
Uz tradicionalne kolače posegnite i za slatkim kuglicama. Takvi slatkiši mogu poslužiti i kao slasni darovi. Spremite ih u lijepu kutiju ili ukrasnu staklenku i ostavite ispod bora za najdraže. Kuglice uvaljajte u kokosovo brašno ili ukrasite šarenim mrvicama. Mlijeko u prahu i vanilija daju im posebnu aromu, a u sredini kriju hrskavo iznenađenje - lješnjak, koji je prethodno potrebno popržiti i oguliti.
Čokoladni tartufi jednostavna su slastica vrhunskog okusa: čista čokoladna krema obogaćena aromama i začinima. Važno je upotrijebiti čokoladu s najmanje 60-70% kakaa, a poželjno je da omjer čokolade i slatkog vrhnja bude 2:1. Vrhnje se zagrijava gotovo do vrenja pa se tik prije prelije preko usitnjene čokolade.
Slobodno se poigrajte začinima i aromama: čokoladnoj smjesi dodajte rum, limunovu koru umjesto narančine, egzotične začine poput kardamona, a odličan izbor je i đumbir. Možete upotrijebiti i kavu ili liker od naranče te ih obogatiti pekmezom. Tartufe sam ukrasila prigodnim mrvicama, a možete iskoristiti i kokos, kakao, mljevene orašaste plodove ili ih umočiti u čokoladu koju ste otopili na pari pa ostaviti da se ohlade.
Čokoladni tartufi s cimetom i narančom
Sastojci: 250 g tamne čokolade, 130 ml slatkog vrhnja, žličica cimeta, 2 žličice maslaca, ribana kora 1/2 naranče, ukrasne mrvice
Priprema: Slatko vrhnje zakuhajte gotovo do vrenja pa maknite s vatre. U to umiješajte čokoladu koja se mora potpuno rastopiti. Dobit ćete glatku kremu kojoj dodajte maslac, cimet i naribanu narančinu koru. Izmiješate i izlijte u posudicu pa ostavite da se ohladi u hladnjaku barem dva sata. Zatim žličicom vadite smjesu i oblikujte kuglice koje uvaljajte u ukrasne mrvice.
Kokos kuglice
Sastojci: 200 g mlijeka u prahu, 200 g šećera, 2 žlice arome vanilije, 100 ml vode, 200 g kokosova brašna, 125 g maslaca, 100 g prženih i oljuštenih lješnjaka
Priprema: Zakuhajte vodu s maslacem i šećerom. Kad provrije, kuhajte još pet minuta pa uklonite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Umiješajte vaniliju, mlijeko u prahu i polovicu kokosova brašna. Ostavite smjesu u hladnjaku da se stegne. Oblikujte dlanovima kuglice, u sredinu svake utisnite po jedan prženi i oljušteni lješnjak pa svaku uvaljajte u preostalo kokosovo brašno.
Recepti su preuzeti iz gastromagazina Skuhatćute u kojem možete pronaći još recepata za ukusna blagdanska jela i deserte.