Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Smrzavanjem kupusnjače gube antioksidanse: Ovo će ih spasiti

Smrzavanjem kupusnjače gube antioksidanse: Ovo će ih spasiti
1

Nakon zamrzavanja kupusnjače osim hrskave teksture (zbog gubitka vode) gube i većinu antioksidanata. Ipak, postoji jednostavan način da se oni vrate

Kako se prilagođavaju 'novom normalnom', mnogi mijenjaju i svoje kupovne navike pokušavajući što više toga kupiti odjednom i što rjeđe bespotrebno izlaziti.

Premda je takav sustav dobar za većinu gotovih i smrznutih namirnica, neko povrće zamrzavanjem gubi svoju antioksidacijsku moć. Riječ je o krstašicama ili kupusnjačama: porodici u koju spada glavičasti kupus, lisnati kelj (raštan), kelj glavar, kelj pupčar, cvjetača, brokula, kineski i pekinški kupus i korabica.

To povrće nakon zamrzavanja osim hrskave teksture (zbog gubitka vode) izgubi i većinu antioksidanata - 'hvatača' slobodnih radikala. Ipak, postoji jednostavan način da se antioksidansi vrate i da smrznute kupusnjače ostanu jednako hranjive kao i sirove - a trebaju vam samo smrvljene sjemenke gorušice (senfa).

10 jela za koje većina ne zna da se mogu ispeći na roštilju
10 jela za koje većina ne zna da se mogu ispeći na roštilju

Kako sjemenke gorušice pomažu kupusnjačama

- Kupusnjače sadrže vrijedne fitokemikalije: enzim glukozinolat i enzim mirosinazu - kaže gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz. Ta dva enzima pomiješana u ustima, objašnjava, stvaraju reakciju iz koje nastaju sulforafani, 'moćna' vrsta antioksidansa koji utječu čak i na blokiranje ili usporavanje rasta kancerogenih stanica raka.

- Ukratko, smrznuto je povrće obično prije smrzavanja blanširano no u procesu izgubi mirosinaze potrebne za aktiviranje spomenute reakcije - kaže Bulsiewicz za Mind Body Green.

Budući da usitnjene sjemenke gorušice u sebi imaju taj enzim, Bulsiewic preporučuje da ih se samo pospe po smrznutom povrću kako bi se stvorila ista kemijska reakcija kakva se događa u ustima.

Rezultat je, dodaje, 'vraćanje' povrću antioksidansa koji su puni dobrih učinaka na zdravlje i utječu gotovo na sve u organizmu: (od crijeva do kože.

10 loših navika koje vas vuku na dno: Usporedba, kriticizam
10 loših navika koje vas vuku na dno: Usporedba, kriticizam

A osim što povrću vraća zdravstvene prednosti i antioksidanse, prah od sjemenki gorušice jelima daje pikantan okus pa ga možete dodavati i nakon kuhanja ili pečenja (npr. zapečenoj brokuli). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0