Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Smoking za nju: 1966. godine Yves Saint Laurent je razbio klišej o ženskom odijevanju

Smoking za nju: 1966. godine Yves Saint Laurent je razbio klišej o ženskom odijevanju
1

Mladi francuski dizajner bio je fasciniran fotografijom Marlene Dietrich u muškom odijelu te je odlučio toj viziji posvetiti čitavu kolekciju koja je promijenila način stiliziranja

VIDEO

Yves Saint Laurent u modno je naslijeđe, između ostalog, ostavio i ženski smoking, redizajn nekada muškog tradicionalnog odjevnog predmeta. Inspiraciju je dobio fotografijom Marlene Dietrich, iz 1933. godine te 33 godine kasnije, kao mladi i ambiciozni dizajner, posvetiti ovom stilu čitavu kolekciju.

Promijenivši stilski okvir muškog odjevnog predmeta, Saint Laurent uveo je u modu novu ženstvenost te po prvi puta unio hlače u žensku večernju odjeću. Ova je kolekcija odmah postala revolucionarna te je takva ostala do danas.

POGLEDAJTE VIDEO: Kreativan nakit inspiriran zagrebačkim Hendrix mostom potpisuje umjetnik Adriano Nokaj

Pokretanje videa...

Adriano Nokaj, dizajner nakita 01:30

Ovime je YSL otvorio i pokrenuo novi val kreacija koje su do onda bile rezervirane za muškarce, dok su žene spretno prihvatile ovaj novitet. Doba oslobođenja, hipija i novog vala, bilo je idealno za stilske kontraste koje je uveo Yves Saint Laurent.

Ubrzo je njegov smoking postao uniforma slobodoumnih, modernih žena – primjer su bile Biance Jagger i pjevačica Françoise Hardy.

S velikim puf rukavima: Bijela košulja spremna je za party
S velikim puf rukavima: Bijela košulja spremna je za party
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Felipe Salvador (@monsieurarias) on

Sam autor osobno je ovaj dizajn s raznim preinakama predstavljao oko 200 puta, sve dok se nije umirovio 2002. godine. No, njegov brend razvija smoking i dalje, danas pod kreativnim vodstvom  Anthonyja Vaccarella.

- Od svih stvari koje sam dizajnirao, najdraže su mi one koje sam posudio iz muške garderobe – komentirao je jednom YSL, piše NY Times.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Ovo je 16 znakova da vam netko nije prijatelj i da vam želi zlo
SKRIVA SVOJE PRAVO LICE

Ovo je 16 znakova da vam netko nije prijatelj i da vam želi zlo

Zlonamjerne ljude je teško prepoznati jer imaju odličnu moć manipulacije, a ništa ih neće spriječiti da bude po njihovom te da vas uvjere da su u pravu. Ipak, imaju neke zajedničke karakteristike