Žitarice cjelovitog zrna bogate su folnom kiselinom i magnezijem koji smanjuju rizik od raka debelog crijeva, za razliku od voća, povrća i mahunarki koje nemaju utjecaja
Smeđi kruh smanjuje rizik od raka debelog crijeva za 5 puta
Zajednička studija Imperial Collegea London i Sveučilišta Leeds provedena na dva milijuna ljudi otkrila je da 10 grama vlakana na dan može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 10 posto. Tri obroka od cjelovitog zrna, odnosno oko 90 grama na dan, smanjuju rizik za 20 posto. No ukoliko se smeđi kruh ili kruh od integralnih žitarica jedu tri puta na dan rizik od raka debelog crijeva je manji za pet puta. Ipak, povećani unos mahunarki, graha, graška, leće te voća i povrća neće smanjiti rizik od ovog karcinoma.
Visok unos prehrambenih vlakana, posebno žitarica i cjelovitih žitarica posebno je povezan sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva. Dijetalna vlakna bogata su folnom kiselinom i magnezijem, koji smanjuju rizik od raka debelog crijeva, ističe za Daily Mail epidemiolog dr. Dagfinn Aune.
Rak debelog crijeva drugi je po učestalosti u Hrvatskoj, a godišnje umre oko 2000 oboljelih.