Ljeto s Podravkom: Pizza vafle možete poslužiti s mozzarelom, matovilcem i mini rajčicama, a Raskošna ljetna tava spojit će se savršeno s povrćem i njokima
Slasno šarenilo na stolu: Pizza vafli i fina Raskošna ljetna tava
Pizza vafli
Pripremite sve namirnice, slijedite uputstva iz recepta i za nekoliko trenutaka miris pizza vafla osvojit će vašu kuhinju. Poslužite ih s mozzarellom, matovilcem i mini rajčicama
Jednostavno/45 minuta/Za 4 osobe
Sastojci: 20 g svježeg kvasca, 1 žlica šećera, 75 ml mlijeka, 100 g maslaca, 200 g Glatkog brašna Podravka, 1 žličica soli, 2 jaja, 1/2 žličice suhog origana, 100 g Šunke u ovitku Podravka, 125 g crvene paprike, 25 g parmezana, 50 g SMS zelenih otkoštičenih maslina
Priprema:
Kvasac natrgajte na manje komade, stavite u posudu, pospite šećerom, zalijte toplim mlijekom i stavite na toplo mjesto da se digne. U veću posudu stavite otopljeni maslac, dodajte brašno, sol i dobro izmiješajte električnom miješalicom. Dodajte jaja, origano, dignuti kvasac i sve zajedno izmiješajte. Pustite da se diže 10-ak minuta pa umiješajte šunku i papriku narezanu na sitne kockice, naribani parmezan i masline narezane na tanke ploške. Smjesu (2-3 žlice) rasporedite po dobro zagrijanom namašćenom kalupu za vafle, poklopite i pecite oko 5 minuta.
Posluživanje: pečene vafle poslužite s mozzarellom, matovilcem i mini rajčicama.
Savjet: U vafle uz ili umjesto origana možete dodati i drugo začinsko bilje po želji.
Raskošna ljetna tava
Pržene šnicle s tikvicama i paprikom narezanom na trakice pa kolutići od poriluka s rajčicom bogata su kombinacija ukusnog povrća maštovitog izgleda koje će spojiti bijelo vino u savršenu večeru.
Srednje zahtjevno/45 minuta/Za 4 osobe
Sastojci: 400 g telećih šnicli, 50 ml SMS Ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 80 g luka, 100 g mrkve, 150 g tikvica, 150 g svježe crvene paprike, 75 g poriluka, 1 Sjeckana rajčica Podravka (390 g), 1/2 žličice soli, 1/4 žličice papra, 50 ml bijelog vina, 1 žlica Vegete, 1 Zamrznuti krumpirovi njoki Podravka (500 g)
Priprema:
Njoke skuhajte u blago posoljenoj vodi, isperite i ocijedite. U većoj tavici stavite 2 žlice maslinova ulja i na njemu popecite teleće šnicle narezane na tanje trakice. Kad je meso dobilo lijepu boju, izvadite ga sa strane, a na istu tavicu odajte ostatak maslinova ulja, mrkvu narezanu na tanke štapiće i luk narezan na ploške. Lagano pržite na srednjoj vatri oko 1-2 minute pa dodajte crvenu papriku narezanu na tanke štapiće. Pržite još 2-3 minute pa dodajte tikvice narezane na štapiće, poriluk narezan na kolutiće i pržite još oko 2 minute. Podlijte s vinom, dodajte sol, papar, 1 žlicu Vegete, promiješajte pa umiješajte sjeckanu rajčicu. Pirjajte na laganoj vatri oko 5 minuta, a po potrebi dodajte malo vode. Povrću dodajte popečene teleće trakice, kuhane njoke, dobro promiješajte i poslužite. Po potrebi posolite i popaprite.
Savjet: Umjesto telećih šnicli možete upotrijebiti pileće filete.
Savjet nutricioniste: Kristina Jurić, dipl.ing. nutricionizma
Za doručak preporučamo hrskave, mirisne i fine slane vafle sa zelenim maslinama, ukusnom, hranjivom i zdravom namirnicom kojom lako obogatimo brojna jela. Vrlo su dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E, bogate su željezom i bakrom, a sadrže i cijeli niz fitokemikalija koje značajno doprinose zaštiti organizma. Za zdravlje iznimno dragocjeno maslinovo ulje ugodne je i jedinstvene arome koja potječe od različitih sastojaka (vitamina E, fenola, hidrokarbona, sterola, aromatičnih tvari) prisutnih u vrlo malim količinama.
Najveći dio ulja (više od 95%) čine masne kiseline, od kojih je najzastupljenija mononezasićena oleinska kiselina (65-85%), zbog koje je ono najzdravije i najstabilnije (idealno za kulinarstvo). Nezasićene masne kiseline, vitamin E, steroli o polifenoli smanjuju razinu kolesterola, rizik od ateroskleroze i nekih vrsta raka sprječavajući štetan procese poput oksidacije masti u organizmu. Snižavaju LDL kolesterol, tzv. loši kolesterol koji može začepiti krvne žile, a ne utječe na količinu HDL, tzv. dobrog kolesterola koji čisti arterije. Maslinovo ulje koristi se i u pripremi Podravka ručka u kojem se nalazi sva raskoš ljetne razigranosti na jednostavan način s obiljem sezonskog povrća, finog mesa i nezaobilaznih njoki.