Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Slasni prilozi za Novu uz koje se zaboravlja na glavno jelo

Slasni prilozi za Novu uz koje se zaboravlja na glavno jelo
1

Lepeze od krumpira, povrtne rolice ili nezaboravne složence pripremite unaprijed i zaboravite na stres oko novogodišnjeg jelovnika i inspiracije za nove ideje

Tradicionalna blagdanska jela poput pečene purice, odojka i raznih drugih pečenki gotovo uvijek se poslužuju uz priloge poput francuske salate, grah-salate, mlinaca i pečenih krumpira. No novogodišnja jela koja se često jedu “s nogu” ne traže tako zasitnu “pratnju”. Zapečene rajčice, žitarice poput heljde i kvinoje ili gratinirana cvjetača te salata od kuhanih mahuna odličan su prilog ribljim i mesnim specijalitetima. Ne samo što su ovakvi prilozi puno maštovitiji i originalniji nego su manje kalorični i zdraviji. Uz fiš paprikaš ili kakav drugi riblji brudet umjesto kuhanog tijesta možete pripremiti popečke od palente koje ste začinili finim aromatičnim biljem. 

Uz pečenu ribu ukusan je dodatak prilog od cvjetića brokule, kolutova poriluka, crnih maslina i začinskog bilja. U Italiji je omiljen prilog od špinata i krumpira. Odojak s hrskavom koricom može se osim francuske salate poslužiti i uz šareni pire od kuhanoga krumpira, kupusa i mrkve. Crvena paprika i kelj pupčar osobito su ukusni zapečeni sa sirom kao prilog uz pečenu vratinu. Uz fino suho meso ili pečenu puretinu kao prilog se mogu poslužiti i kriške patlidžana omotanog oko svježeg sira i vrhnja začinjenih sjeckanim zelenim maslinama, komadićima inćuna i pancete.

Želite li ostati vjerni tradicionalnim prilozima kao što je pečeni krumpir, uz sasvim malo truda možete pripremiti hasselback, pečeni krumpir kakav se priprema u većini skandinavskih zemalja. Ogulite krumpir, zarežite nekoliko poteza po širini nožem, malo više od pola krumpira, ali ne do kraja. Pomiješajte u zdjeli začine prema želji: origano, ružmarin, timijan, majčinu dušicu, bosiljak, origano i mljeveni češnjak. Začinite krupnom morskom solju i ispecite. Meksičke salate, salata od kus-kusa, kvinoje, brokule, artičoka ili šparoga mogu zamijeniti uobičajenu zelenu salatu, mladi luk, rotkvicu, grah i francusku salatu. Tradicionalna blagdanska jela tako mogu dobiti malo drukčije i svježije ruho.

Rolice od pečenog patlidžana

Sastojci: 2 patlidžana, 2 slane srdele ili inćuna, prstohvat crvene mljevene paprike, zelene masline bez koštica, režanj češnjaka, malo pancete, maslinovo ulje, sol, papar, 250 g svježeg sira, 2 dl kiselog vrhnja

Priprema: Patlidžane s korom narežite na tanke kriške po dužini. Malo ih posolite i pustite da puste vodu. Ocijedite ih i u teflonskoj tavi prepržite pet minuta. Izvadite ih i stavite sa strane. Masline, inćune i pancetu sitno nasjeckajte, a sir i vrhnje dobro promiješajte, možete kratko i izmiksati. Dodajte protisnuti češnjak te malo crvene paprike, sol i papar. Dvije žlice smjese stavite na sredinu ploške patlidžana te omotajte s jedne i druge strane. 

Fotolia

Zapečena cvjetača s rajčicom

Sastojci: Velika cvjetača (oko 80 dag), 3 jaja, 30 dag maslaca, dl mlijeka, 2 žlice kiselog vrhnja, 2 žlice parmezana, žlica brašna, veća limenka pelata, sol, papar, kopar, peršin, bosiljak, mažuran  

Priprema: Cvjetaču očistite i blanširajte u slanoj vodi. Nakon desetak minuta kuhanja izrežite je na manje komade. Jaja dobro razmutite s maslacem pa dodajte mlijeko u kojem ste razmutili žlicu brašna i vrhnje te umiješajte parmezan. Zdjelu za pečenje premažite maslacem, posložite pelate te ih pospite bosiljkom i mažuranom. Na njih slažite komade cvjetače, posolite i popaprite te zalijte smjesu od jaja, maslaca, mlijeka, brašna, vrhnja i parmezana. Pecite u pećnici 20-25 minuta dok se na vrhu jaja lijepo ne zarumene. Kad je gotovo, pospite s malo kopra i peršina.

Fotolia

Složenac s prokulicama

Sastojci: 6 crvenih pečenih paprika, 250 g kelja pupčara, 3 veće mrkve, 3 žlice maslinova ulja, 40 g maslaca, 2 dl mlijeka, muškatni oraščić, 200 g ribanog tvrdog sira, 4 žlice parmezana

Priprema: Nasjeckajte paprike na kockice, mrkvu na tanke rezance, a kelj pupčar razrežite po pola. Sve to kratko propirjajte na maslinovu ulju te posolite i popaprite. Napravite umak tako da na maslacu popržite brašno i zalijete mlijekom te miješajte dok ne dobijete gusti umak. Umiješajte u umak ribani sir i malo muškatnog oraščića.

Dublju posudu za pečenje premažite maslacem. Posložite red pirjanog povrća, zalijte bešamelom i sirom pa stavite opet red povrća. Premažite vrh s još malo umaka, pospite parmezanom i pecite na 220°C oko 30 minuta.

Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Stručnjak otkrio: Evo zašto se često budite u 4 sata ujutro
PROBLEMI SA SNOM

Stručnjak otkrio: Evo zašto se često budite u 4 sata ujutro

Jedan od mogućih razloga može biti to da nakon 4 do 5 sati sna njegova dubina opada, pa ako ste legli oko 23 sata, upravo oko 4 ćete se možda probuditi i imati problema s nastavkom spavanja
Dnevni horoskop za subotu 28. prosinca: Jarci će gubiti živce, Vage riješiti ljubavne probleme
ZVIJEZDE PREDVIĐAJU...

Dnevni horoskop za subotu 28. prosinca: Jarci će gubiti živce, Vage riješiti ljubavne probleme

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 28. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje