Lepeze od krumpira, povrtne rolice ili nezaboravne složence pripremite unaprijed i zaboravite na stres oko novogodišnjeg jelovnika i inspiracije za nove ideje
Slasni prilozi za Novu uz koje se zaboravlja na glavno jelo
Tradicionalna blagdanska jela poput pečene purice, odojka i raznih drugih pečenki gotovo uvijek se poslužuju uz priloge poput francuske salate, grah-salate, mlinaca i pečenih krumpira. No novogodišnja jela koja se često jedu “s nogu” ne traže tako zasitnu “pratnju”. Zapečene rajčice, žitarice poput heljde i kvinoje ili gratinirana cvjetača te salata od kuhanih mahuna odličan su prilog ribljim i mesnim specijalitetima. Ne samo što su ovakvi prilozi puno maštovitiji i originalniji nego su manje kalorični i zdraviji. Uz fiš paprikaš ili kakav drugi riblji brudet umjesto kuhanog tijesta možete pripremiti popečke od palente koje ste začinili finim aromatičnim biljem.
Uz pečenu ribu ukusan je dodatak prilog od cvjetića brokule, kolutova poriluka, crnih maslina i začinskog bilja. U Italiji je omiljen prilog od špinata i krumpira. Odojak s hrskavom koricom može se osim francuske salate poslužiti i uz šareni pire od kuhanoga krumpira, kupusa i mrkve. Crvena paprika i kelj pupčar osobito su ukusni zapečeni sa sirom kao prilog uz pečenu vratinu. Uz fino suho meso ili pečenu puretinu kao prilog se mogu poslužiti i kriške patlidžana omotanog oko svježeg sira i vrhnja začinjenih sjeckanim zelenim maslinama, komadićima inćuna i pancete.
Želite li ostati vjerni tradicionalnim prilozima kao što je pečeni krumpir, uz sasvim malo truda možete pripremiti hasselback, pečeni krumpir kakav se priprema u većini skandinavskih zemalja. Ogulite krumpir, zarežite nekoliko poteza po širini nožem, malo više od pola krumpira, ali ne do kraja. Pomiješajte u zdjeli začine prema želji: origano, ružmarin, timijan, majčinu dušicu, bosiljak, origano i mljeveni češnjak. Začinite krupnom morskom solju i ispecite. Meksičke salate, salata od kus-kusa, kvinoje, brokule, artičoka ili šparoga mogu zamijeniti uobičajenu zelenu salatu, mladi luk, rotkvicu, grah i francusku salatu. Tradicionalna blagdanska jela tako mogu dobiti malo drukčije i svježije ruho.
Rolice od pečenog patlidžana
Sastojci: 2 patlidžana, 2 slane srdele ili inćuna, prstohvat crvene mljevene paprike, zelene masline bez koštica, režanj češnjaka, malo pancete, maslinovo ulje, sol, papar, 250 g svježeg sira, 2 dl kiselog vrhnja
Priprema: Patlidžane s korom narežite na tanke kriške po dužini. Malo ih posolite i pustite da puste vodu. Ocijedite ih i u teflonskoj tavi prepržite pet minuta. Izvadite ih i stavite sa strane. Masline, inćune i pancetu sitno nasjeckajte, a sir i vrhnje dobro promiješajte, možete kratko i izmiksati. Dodajte protisnuti češnjak te malo crvene paprike, sol i papar. Dvije žlice smjese stavite na sredinu ploške patlidžana te omotajte s jedne i druge strane.
Zapečena cvjetača s rajčicom
Sastojci: Velika cvjetača (oko 80 dag), 3 jaja, 30 dag maslaca, dl mlijeka, 2 žlice kiselog vrhnja, 2 žlice parmezana, žlica brašna, veća limenka pelata, sol, papar, kopar, peršin, bosiljak, mažuran
Priprema: Cvjetaču očistite i blanširajte u slanoj vodi. Nakon desetak minuta kuhanja izrežite je na manje komade. Jaja dobro razmutite s maslacem pa dodajte mlijeko u kojem ste razmutili žlicu brašna i vrhnje te umiješajte parmezan. Zdjelu za pečenje premažite maslacem, posložite pelate te ih pospite bosiljkom i mažuranom. Na njih slažite komade cvjetače, posolite i popaprite te zalijte smjesu od jaja, maslaca, mlijeka, brašna, vrhnja i parmezana. Pecite u pećnici 20-25 minuta dok se na vrhu jaja lijepo ne zarumene. Kad je gotovo, pospite s malo kopra i peršina.
Složenac s prokulicama
Sastojci: 6 crvenih pečenih paprika, 250 g kelja pupčara, 3 veće mrkve, 3 žlice maslinova ulja, 40 g maslaca, 2 dl mlijeka, muškatni oraščić, 200 g ribanog tvrdog sira, 4 žlice parmezana
Priprema: Nasjeckajte paprike na kockice, mrkvu na tanke rezance, a kelj pupčar razrežite po pola. Sve to kratko propirjajte na maslinovu ulju te posolite i popaprite. Napravite umak tako da na maslacu popržite brašno i zalijete mlijekom te miješajte dok ne dobijete gusti umak. Umiješajte u umak ribani sir i malo muškatnog oraščića.
Dublju posudu za pečenje premažite maslacem. Posložite red pirjanog povrća, zalijte bešamelom i sirom pa stavite opet red povrća. Premažite vrh s još malo umaka, pospite parmezanom i pecite na 220°C oko 30 minuta.
Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute.