Sočno i nježno meso patlidžana posebno se cijeni pečeno i samljeveno sa začinskim travama i češnjakom, metvicom, bosiljkom, limunovim sokom i maslinovim uljem
Slasni namazi od patlidžana, rajčice i češnjaka - jako fino
Namaz s rajčicama
Sastojci: 2 patlidžana, glavica češnjaka, 1/2 luka, rajčica, 2 žlice maslinova ulja, sol, papar, žlica peršina, prstohvat mljevene crvene paprike
Priprema: Oprane i Neoguljene patlidžane izbodite vilicom na nekoliko mjesta. Stavite u lim, zajedno s neoguljenom glavicom češnjaka, kojoj ste nožem izrezali vrh. Polijte je s uljem, omotajte u foliju i pecite na 180°C oko 45 minuta. Sitno nasjeckajte rajčicu, papriku i luk. Kad se ohlade, nasjeckajte oguljeni patlidžan i češnjak. Sve pomiješajte, dodajte maslinovo ulje, sol, papar i pospite sjeckanim peršinom i mljevenom paprikom. Stavite u hladnjak do posluživanja.
Iranski "kavijar" od patlidžana
Sastojci: 3 patlidžana, 4 češnja češnjaka, 1/4 cimeta, 2 žlice limunovog soka, žlica sušenih rajčica, 4 žlice maslinovog ulja, 1/4 žličice sušene mente, sol, papar
Priprema: Patlidžana prerežite, zarežite meso na nekoliko mjesta i umetnite ploške češnjaka. Pospite cimetom i mentom, zamotajte u foliju i pecite na 200°C, oko 40 minuta. Izdubite i usitnite omekšalo meso. Na maslinovom ulju popržite sušene rajčice, dodajte pire od patlidžana, začinite solju, paprom i limunovim sokom.