Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Slasna hladetina, jelo koje je nekad bilo na svakom stolu

Slasna hladetina, jelo koje je nekad bilo na svakom stolu
1

Sastojci ovog jela su vrlo jednostavni, no zbog dugog kuhanja mnogima nije praktično. Zato se sve manje nalazi na jelovniku, a kao i s filekima, riječ je o jelu kojeg ljudi vole ili preziru iz dna duše

Hrana je oduvijek bila luksuz, a domaćice su pažljivo smišljale kako sačuvati od kvarenja dostupne namirnice i pritom iskoristiti sve uz što manje bacanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:55

U tom kontekstu je iskuhavanjem i očuvanjem mesa u želeu nastala hladetina. Vuče stoljetnu tradiciju, a brojni nazivi za to jelo (aspik, pače, mrzletina, žulica, pihtije...) svjedoče kako se udomaćila u raznim krajevima.

Tradicionalno jelo: Zadrani su razgrabili "makarone šporke"
Tradicionalno jelo: Zadrani su razgrabili "makarone šporke"

Mnogi će se s nostalgijom prisjetiti bakine hladetine koja se obično spravljala u prosincu i tradicionalno je hladno zimsko jelo koje se može jesti kao predjelo ili samostalni objed. Pa ako imate volje i vremena, evo recepta za tu deliciju:

- 5 komada svinjskih nogica
- 800 grama svinjske glave i kožica te uši
- meso plećke
- 1 luk
- 100 grama korijena celera


- 1 korijen peršina
- 3 mrkve
- 3 lovorova lista
- 2 režnja češnjaka
- 10 zrna crnog papra

opcionalno: 2 tvrdo kuhana jaja

Kuhano vino po receptu Jamie Olivera - odmah će vas ugrijati
Kuhano vino po receptu Jamie Olivera - odmah će vas ugrijati

Priprema:

Suho meso obično valja namočiti u čistoj vodi dan prije pripreme kako bi omekšalo. Na dan pripreme u veći lonac uliti čistu vodu te u nju složiti komade mesa i dodati očišćeno povrće. Sve zajedno se kuha na laganoj vatri do četiri sata, odnosno dok se meso ne krene odvajati od kostiju. Kad je kuhano, meso treba odvojiti od kostiju. U pojedinim recepturama se kosti i povrće bacaju, dok u drugima domaćice ostavljaju povrće radi teksture i šarenila jela. Može se dodati i narezana kuhana jaja. Bez obzira što odabrali, iz nastale smjese treba ukloniti žlicom višak masnoće i uliti je u manje kalupe. Sve se ostavi stajati preko noći na hladnom mjestu. Kad se ohladi, treba ukloniti višak masnoće, a zatim narezati na tanje šnite. Hladetina se poslužuje posuta mljevenom paprikom, paprom i češnjakom ili hrenom.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija američki ambasador 20:07
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 18