Za izradu salonskih bombona trebate samo šećer, vodu i arome. Po želji u njih možete dodati i miris i aromu limuna, kave, čokolade, kakaa, mljevenih oraha ili pak fino rezani citronat ili arancin
Sjećate li ih se? Sami napravite svilene ili 'salonske bombone'
Umotani u papiriće u svim bojama, 'salonski' ili 'svileni bomboni' su u mnogim domovima bili neizostavni dio božićnih ukrasa pa će ih se mnogi sa nostalgijom prisjetiti - čak i oni koji su do Tri kralja gledali kako ih mame s božićnog drvca, ali ih ni slučajno nisu smjeli pojesti.
Ipak, oni ukradeni bili su još slađi, a uveseljavanje djece bilo je svrha ovih bombona još dok su ih žene na selu same radile. Danas tradiciju salonskih bombona većinom čuvaju žene koje ih same rade doma.
Evo kako 'salonske bombone' jednostavno možete napraviti doma, u svojoj kuhinji.
Napravite ih sami
Pola kilograma šećera dobro prokuhajte u 1/4 litre vode. Kad je šećer kuhan, odlijte malo na tanjur i miješajte dok se ne ohladi - kad postane bijel i krut, dovoljno je kuhan - a ako vam se još razlijeva iako je hladan, nastavite kuhati.
Kad je šećer dovoljno kuhan, ulijte ga u zdjelu, a za miris dodajte nekoliko kapi ulja ruže, ruma ili maraskina. Miješajte dok se ne ohladi i skroz ne zgusne.
Istresite na ravnu površinu i razlomite na kockice od pola centimetara pa ih narežite na male duguljaste komade. Pustite da se par dana suše, a onda ih zamotajte u šarene papiriće. Ako su bomboni ostali previše tvrdi, dolijte malo vode i stavite smjesu da još jednom prokuha.
U njih, osim navedenoga, možete dodati i miris i aromu limuna, kave, čokolade, kakaa, mljevenih oraha ili pak fino rezani citronat ili arancin.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...