Redovito jedenje kuhanih rajčica omogućuje likopenu, tvari koja je zaslužna za crvenu boju, da spriječi vezanje stanica raka na zdravo tkivo, a tako i njegovo širenje
Širenje stanica raka sprječava likopen, tvar iz kuhanih rajčica
Likopen, tvar koja rajčici daje crvenu boju, sprečava stanice raka da se vežu za zdravo tkivo koje im je potrebno za širenje po tijelu, otkriva studija Sveučilišta Portsmouth, a prenosi The Telegraph.
- Mehanizam koji određene vrste raka koriste da bi se spojile na zdravo tkivo i još brže širile moguće je uništiti redovitim jedenjem kuhanih rajčica - ističe voditeljica istraživanja dr. Mridula Chopra.
Stanice raka mogu mirovati godinama, ali ih lako može aktivirati izlučivanje kemikalija koje uzrokuju povezivanja raka s endotelnim stanicama čija je zadaća čuvanje krvnih žila. Na taj način se stanice raka šire organizmom. Likopen sprječava upravo taj proces i onemogućava raku da se širi i raste, potvrđuje istraživanje.
Većina stanica raka funkcionira na isti način, a veliku ulogu u liječenju raka prostate, likopen bi mogao imati upravo zato jer se karcinom nakuplja u tkivu prostate. Pušači trebaju jesti više rajčica nego nepušači zbog visoke razine oksidativnog stresa u organizmu. Likopen je sastavni dio crvenog voća i povrća, ali najviše ga ima u rajčicama. Biološki je najaktivniji u prerađenim rajčicama.