Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Zagrepčanin izrađuje unikatne noževe: Za jedan mi trebaju i tri dana, a kupuju ih najviše žene

Zagrepčanin izrađuje unikatne noževe: Za jedan mi trebaju i tri dana, a kupuju ih najviše žene
1

Silvio Hrnčir (37) akademski je kipar. Izrađuje nakit, ali njegova strast odvela ga je u drugom smjeru. Izrađuje noževe, a za samo jedan treba mu do četiri dana

Akademski je kipar, izrađuje nakit i dio je stalnog postava Lapidariuma, 'ozbiljnog' mjesta za autorski nakit, no u zadnje ga se vrijeme najčešće može naći pokraj peći i uz nakovanj, s čekićem u ruci.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Cijena je visoka, ali to su noževi za cijeli život'

Pokretanje videa...

Silvio Hrnčir izrađuje noževe 01:20

Silvio Hrnčir (37) iz hobija je počeo izrađivati noževe, a sad mu je to postao biznis. Ima narudžbe iz cijelog svijeta, a oni koji, primjerice, naruče nož danas, mogu mu se nadati krajem rujna. Tolika je potražnja, ali ima nešto i u izradi.

- Treba mi barem tri-četiri dana za jedan nož. Mnogo je tu posla, nije da naručim negdje oblikovanog pa ga samo naoštrim i stavim držak. Ja noževe kujem, pa brusim, onda idu na kaljenje i na kraju na oštrenje. Mnogo je posla, ne laganog, ali i veliki gušt - objašnjava nam ovaj umjetnik.

Preko puta mirogojskih arkada smještena je radionica u kojoj kuje unikatne noževe. Dvije male prostorije izgledaju kao da su iz nekog prošlog vremena. Tu je peć, koju je sam napravio, nakovanj, brusilica, neizostavni čekić...

- Tu se osjećam najugodnije. Uživam radeći te noževe, iako me puno zaokupljaju jer sam perfekcionist - kaže Hrnčir.

Njegova je to oaza u kojoj ima sve. S plemenitim tekućinama ponudio nas je s vrata, izbor je dosta dobar, a kad treba ima se štošta i za 'narezat'. U tim situacijama rajčicu reže 'bez diranja', njegovi noževi bez problema izrežu ga na ploške. A sve je počelo - katanom.

U centru Zagreba: Umjesto rođendanske zabave uredili vrt
U centru Zagreba: Umjesto rođendanske zabave uredili vrt

- Ma još kao klinac bio sam fasciniran katanama. Kad smo se igrali drugi bi kao imali mačeve, a ja bih mahao katanom. Tako sam izradio i ovu svoju - pokazuje nam Silvio taj lijepi komad koji je napravio.

S velikim poštovanjem objašnjava kako se u Japanu katane rade barem šest mjeseci, neke i puno dulje, kako imaju po dvije tisuće slojeva čelika, a jednu u tom procesu izrađuje i po pet, šest majstora. Takvih kapaciteta ipak nema pa se bacio na noževe.

- Obiteljski prijatelj mi je Karlo Ban koji se time bavi cijeli život, on mi je i mentor i puno mi je pomogao. Prije sam dosta eksperimentirao s čelikom, a on se svaki drugačije ponaša pri obradi i onda, zapravo, moraš ispočetka učiti kako na njemu raditi. Sad mi iz Japana dolazi plavi čelik. Inače, prvi sam nož napravio od turpije, još ga čuvam - rekao je Hrnčir.

Iz fascinacije Japanom dolazi i ime njegovog brenda noževa, SHAATO. Prva dva slova su mu inicijali, dok ‘aato’ na japanskom znači umjetnost. Pokazuje nam pločicu koja izgleda malo veća i deblja od onih na kojima nam na kućnim vratima piše prezime. Iz toga kroz obradu nakon nekoliko dana napravi prekrasan nož. Navukao je kožnu pregaču, stavio masku na lice i uši i stavio tu pločicu u 'peć'. Kad se užarila, izvadio ju je i stavio na nakovanj te ritmično čekićem počeo oblikovati.

Maja Sabolić (31) vozi polarni kruzer i kaže: 'Nije to neka drama, teže mi je voziti auto...'
Maja Sabolić (31) vozi polarni kruzer i kaže: 'Nije to neka drama, teže mi je voziti auto...'

- Prije toga samo je malo izrežem, odnosno stanjim na onom dijelu na kojem će biti drška. Zagrijavam taj komad čelika na više od tisuću stupnjeva i počinjem s grubim oblikovanjem, da dobije konture kako će na kraju izgledati - objašnjava nam.

Kad završi s kovanjem, kreće 'normalizacija', odnosno zagrijavanje i hlađenje po nekoliko puta, pa ide na kaljenje, to se vrši u vodi ili ulju, na vrućini od 60 stupnjeva. Nakon toga ide 'popuštanje' noža, odnosno opet u peć na 150 stupnjeva, ovisno o obliku noža, kako bi iz krtog prešao u žilavo. Za kraj ide brušenje i oštrenje.

- Zbog drugačijeg kuta oštrenja, japanski su noževi puno oštriji od europskih ili zapadnjačkih. Japanski se bruse pod kutem od 12 do 15 stupnjeva, a ovi ostali od 25 do 35 - govori nam dok svojim nožem reže papir kao da ni ne postoji, prošao je bez ikakvog otpora. Sam izrađuje i drške, a voli iskoristiti sve što može, pa tako i komad drveta iz dvorišta. Izrađuje i posebne drvene korice.

- Drške radim s uzorcima, a volim močvarni hrast jer se lijepo obrađuje, a otporno je na vodu i vlagu. Dobar su orah i karipska jatoba, koje je jako tvrdo drvo - dodao je Hrnčir.

Ljubav prema anđelima prerasla je u Muzej: Željko Prstec čuva više od 500 'svjetskih' anđela
Ljubav prema anđelima prerasla je u Muzej: Željko Prstec čuva više od 500 'svjetskih' anđela

Ovisno o vrsti čelika, centimetar oštrice naplaćuje 100 ili 130 kuna. Cijena je visoka, ali je i kvaliteta, to je nož za cijeli život.

- Ipak je to ručni rad iz vrhunskog materijala. Zbog toga se s njim mora znati koristiti. ne smije se prati vrućom vodom, ići u suđericu ili ga držati s drugim noževima. Ako se reže nešto kiselo, poput limuna, odmah se mora prebrisati jer čelik odmah pocrni. ne smije ga se nikad ostaviti mokrog - dodao je Hrnčir.

Još jedna njegova posebnost je i novčić koji ide uz nož. I to ima svoje razloge.

- Nekad su kraljevi darovali noževe i tako najavljivali rat, pa se noževi u tradiciji ne daruju. No zato je tu kovanica, koju onda onaj koji je dobio nož vraća darivatelju i tako ga otkupljuje - dodao je Hrnčir.

Kupaca ne manjka, javljaju mu se iz cijelog svijeta. Zasad u liniji ima šest noževa, a popularni su i među kuharima.

- Jesu, imaju ih, ali rijetko ih oni direktno kupuju, uglavnom njihove žene ili djevojke uzimaju pa ih njima daju kad je neka prigoda - kaže Silvio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
Ovaj neočekivani simptom raka crijeva ne smijete ignorirati
VRLO VAŽNO

Ovaj neočekivani simptom raka crijeva ne smijete ignorirati

Stopa kolorektalnog raka među osobama mlađima od 50 godina raste od 1990-ih, a točan razlog ovog porasta još nije poznat. Stručnjaci smatraju da je uzrok povezan sa stilom života i okolišnim faktorima
Dnevni horoskop za srijedu 18. prosinca: Ovnu se ostvaruju snovi, Strijelcu se smiješi ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za srijedu 18. prosinca: Ovnu se ostvaruju snovi, Strijelcu se smiješi ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 18. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje