Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Sezona je kestena: Top savjeti kako ih kupovati i pripremati

Sezona je kestena: Top savjeti kako ih kupovati i pripremati

Pečenje na roštilju je najbolji način jer su kesteni tako najukusniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u pećnici pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice

Tijekom kupovine pripazite kako izgledaju. Plodovi kestena moraju biti veći, imati sjajnu koru na kojoj nema rupica. Također, trebali bi biti suhi i teški. Sljedeći korak do savršenog zalogaja je pobrinuti se da su savršeno skuhani ili pečeni.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

kesteni 00:57

Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta. 

Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se riješiti kore, tada je najbolji način za to mikrovalna. Plodovi se prerežu kao kod pečenja u pećnici, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jednu minutu. 

Postoji nekoliko načina pripreme

  • Na ploči štednjaka Ako se odlučite za pečenje na ploči štednjaka, tada bi bilo dobro da nabavite tavu s rupicama, ali ako je nemate, poslužit će i klasična. Najprije im zarežite koru u križ, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.  
7 recepata za slatka i slana jela: Od kesten šnita do rižota od bundeve i kolača iz mikrovalne
7 recepata za slatka i slana jela: Od kesten šnita do rižota od bundeve i kolača iz mikrovalne
  • U pećnici Kod pripreme u pećnici kestene prerežite, potom ih poškropite vodom. Pećnica neka bude zagrijana na najjače, a bilo bi savršeno da imate protvan s rupicama. Gotovi su, ovisno o veličini, za otprilike 10 do 20 minuta.
  • Kuhanje u loncu Odlučite li se za kuhanje u loncu tada plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuhaju oko pola sata, a krupniji, maruni, do sat vremena.
Roasting chestnuts in a large pan with a fire underneath in an historic hilltop town in Tuscany.
  • Na roštilju Pečenje na roštilju je najbolji način jer su kesteni tako najukusniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u pećnici pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju. 
  • U mikrovalnoj Pečenje u mikrovalnoj je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrovalnu na maksimalnu temperaturu do minute. Čut će se kako počinju cvrljiti i nakon toga su gotovi. Kuhanje u mikrovalnoj gotovo je za pet minuta. Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrovalnu na otprilike pet minuta, ovisno koliko su veliki.
I cijene pečenih kestena otišle u nebo: Mala porcija je 3,5 eura, a pogledajte koliko je bila 2019.
I cijene pečenih kestena otišle u nebo: Mala porcija je 3,5 eura, a pogledajte koliko je bila 2019.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0