Uz klinčiće, cimet, lovor, muškatni oraščić i štapić vanilije vino se pretvara u mirisni napitak, a najvažnije je da ne proključa jer će tako izgubiti zamamnu aromu
Savršeno prožimanje okusa vina i začina a la Jamie Oliver
Uz svježe pecivo ili božićne kolačiće najbolje će prijati kuhano vino, koje se u Velikoj Britaniji poslužuje i uz mesne pite. Slavni Jamie Oliver sastavio je idealan recept za mirisni napitak. U tavi s 250 g šećera dodajte kore dviju klementina, limuna i limete. Ubacite šest klinčića, malo cimeta, tri lovorova lista, naribani muškatni oraščić i štapić vanilije. Dodajte crvenog vina toliko da prekrije šećer i kuhajte pet minuta dok se ne rastopi te pretvori u sirup. Tako ćete dobiti bazu u kojoj se okusi vina i začina savršeno prožimaju.
I dalje kuhajte sirup, ali na slaboj vatri pa dodajte anis i dvije litre crvenog vina. Lagano kuhajte oko pet minuta, no vino ne smije vreti jer će izgubiti aromu. Procijedite i poslužite u vatrostalnim čašama. Ako želite ublažiti okus, dodajte čašu vode ili soka. Umjesto šećera može se staviti med, a vino može biti bijelo ili crveno, glavno da je kiselkasto.
Kuhano vino uz kapljicu konjaka
SASTOJCI: l crvenog vina, 4 štapića cimeta, narančina korica, 4 žlice šećera, 2 štapića kardamona, 5 klinčića, trećina šalice konjaka.
Izmiješajte litru crvenog vina, četiri štapića cimeta, narančinu koricu, četiri žlice šećera, dva štapića kardamona i pet klinčića u velikoj posudi. Miješajte na umjerenoj vatri, ali pazite da ne proključa. Vino je kuhano tek kad se šećer sasvim rastopi i ako iz njega izlazi para. Možete ga procijediti izlijevajući ga kroz gazu. Dodajte dvije žličice konjaka u šalicu za čaj pa ulijte kuhano vino.
Kuhano vino s jabukom i čajem
SASTOJCI: l crvenog vina, 2 dl vode, naranča (mogu i dvije mandarine), jabuka, 5-7 žlica šećera, malo cimeta.
U posudu stavite sve sastojke i kuhajte na srednje jakoj vatri. Čim provrije, maknite s vatre. Procijedite vino kroz gazu i poslužite u vatrostalnim posudama. Možete i dodati vrećicu čaja, najbolje voćnog okusa.