Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Savršeno poširana jaja nije baš lako napraviti, ali evo kako možete postati majstor u tome

Savršeno poširana jaja nije baš lako napraviti, ali evo kako možete postati majstor u tome

Iako se čini jednostavnim, priprema poširanih jaja zahtijeva izvjesno znanje i vještinu koju možete naučiti uz trikove i savjete stručnjaka te recepte za omiljena jela

Poširana jaja glavna su namirnica za doručak u kojoj možete uživati u raznim jelima, od klasičnih Eggs Benedict do zdravog tosta s avokadom.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako savršeno skuhati jaja

Pokretanje videa...

Jaja 01:11

Međutim, postupak poširanja jaja često za kuhare amatere često se čini kao noćna mora zbog delikatne prirode koja se sastoji od metoda većih nego što je puko bacanja jaja u kipuću vodu, piše SugarAndCloth.

Što su poširana jaja?

Poširana jaja su lagano kuhana u kipućoj vodi. Ova metoda kuhanja rezultira jajima s čvrstim bjelanjkom i mekim, tekućim žumanjkom. Omiljena su zbog kremastog, sočnog žumanjka i nježne teksture.

Potrebni sastojci i alati

Jedno jaje — Što je jaje svježije, bjelanjak će biti čvršći. Starija jaja obično imaju tanji bjelanjak i mogu rezultirati manje kompaktnim poširanim jajima.

Voda

Bijeli vinski ocat — Dodavanje malo octa u vodu koja ključa može pomoći bržem zgrušavanju bjelanjaka. I ne brinite, to neće utjecati na okus jaja. Ocat nije obavezan, ali može biti od pomoći.

Tajna najkremastije kajgane: Za pripremu vam nećete trebati ni mlijeko kao ni vrhnje ili maslac
Tajna najkremastije kajgane: Za pripremu vam nećete trebati  ni mlijeko kao ni  vrhnje ili maslac

Lonac srednje veličine

Šupljikasta žlica

Kako poširati jaje

1 — Napunite lonac srednje veličine vodom. Stavite na štednjak na srednju vatru. Želite da voda bude vruća, ali ne kipuća. Dodajte 1-2 žlice octa u vodu.

2 — Žlicom napravite lagani vrtlog u sredini nježnim kružnim pokretima. Vrtlog pomaže da se bjelanjak lakše omota oko žumanjka

3 — Brzo razbijte jaje i bacite ga u vodu. Nastavite lagano vrtjeti. Pustite da uzburkana voda obavija jaje.

4 — Kuhajte jaje oko 3-4 minute ili dok se bjelanjci potpuno ne skuhaju

5 — Koristite šupljikavu žlicu kako biste pažljivo izvadili poširano jaje iz vode. Pustite da sav višak vode iscuri kroz proreze na žlici.

Začinite solju i paprom po ukusu.

Koliko dugo poširati jaje?

Ostavite jaje da se kuha oko 3-4 minute za tekući žumanjak ili 5-6 minuta za čvršći žumanjak. Prilagodite vrijeme svojim željama.

Ukusna tortilja s jajima može biti izvrstan doručak ili večera
Ukusna tortilja s jajima može biti izvrstan doručak ili večera

Što ako ne mogu pravilno razbiti jaje?

Ako ste zabrinuti da jaje ne razbijete kako treba ili da vam ljuske ne padnu u lonac, prvo možete razbiti jaje u maloj zdjelici. Zatim lagano gurnite jaje u prokuhanu vodu. Još jedna uobičajena metoda je razbijanje jaja u sitno cjedilo ili sitno sito. Zatim ga stavite u manju zdjelu i ubacite u lonac.

Mogu li unaprijed pripremiti poširana jaja?

Da, poširana jaja možete pripremiti unaprijed tako što ćete ih nakon poširanja nakratko ohladiti u ledenoj kupki, a zatim ih pohraniti u hladnjak do 24 sata. Po potrebi ih zagrijte u kipućoj vodi 1-2 minute. Ipak, imajte na umu da svježe poširana jaja imaju najbolju teksturu.

Različiti načini posluživanja poširanih jaja

Jaja su odličan način za dodavanje proteina vašem doručku, ručku ili večeri. A postoje i brojni ukusni načini posluživanja poširanih jaja. Evo nekoliko popularnih opcija:


Jaja Benedict:
Klasično jelo koje sadrži poširana jaja na engleskim muffinima sa šunkom ili slaninom ili lososom, prelivena Hollandaise umakom.

Tost s avokadom:
Poširano jaje stavite na vrh namaza od pirea od avokada na tostu i pospite solju, paprom i dodacima po želji kao što su čili pahuljice ili feta sir.

Salate:
Dodajte poširana jaja salatama za kremasti element bogat proteinima. Dobro se slažu sa zelenim povrćem, rajčicama i raznim dodacima.

Firentinska jaja:
Slično Benedict jajima, ali sa špinatom umjesto šunke ili slanine.

Sa žitaricama:

Stavite poširano jaje na podlogu od kuhanih žitarica poput kvinoje ili riže zajedno s povrćem, začinskim biljem i malo umaka.

Salata od krumpira i jaja može biti prilog, ali i samostalno jelo
Salata od krumpira i jaja može biti prilog, ali i samostalno jelo

Ramen ili juha s rezancima:
Ubacite poširano jaje u zdjelu vruće juhe s rezancima, dodajući bogatu, kremastu teksturu jelu.

Sendviči ili zamotuljci:
Dodajte poširano jaje sendvičima ili zamotuljcima za ekstra kremast i proteinski sloj.

Pecivo s jajima i dimljenim lososom:
Složite poširano jaje na tostirano pecivo s dimljenim lososom, krem sirom i kaparima.

Quiche:
Ubacite poširana jaja u quiche za dodatnu kremastu teksturu.

6 namirnica koje nije mudro jesti s jajima, a na popisu se našla i svima omiljena slanina
6 namirnica koje nije mudro jesti s jajima, a na popisu se našla i svima omiljena slanina

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija
od 17. do 23. studenoga

Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija

Od 22. studenoga Lavove očekuje bolje razumijevanje s partnerom. Raspravljat ćete o nekim starim problemima, ali do svađa neće dolaziti. Samcima će za oko zapeti komunikativna osoba
Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja
NEDELJNA RAZONODA

Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...