Sam miris ovog finog deserta ispunit će vas osjećajem zadovoljstva i pomalo podsjetiti na blagdane koji su pred nama. Spoj okusa u njima je jednostavno fantastičan
Savitci s makom, pekmezom od marelica, rumom i medom
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 30 g svježeg kvasca
- 100 g maslaca
- jaje
- 30 g šećera
- 3 dl mlijeka
- limunova korica
- prstohvat soli
Nadjev:
- 100 g mljevenog maka
- 2 žlice ruma
- 4 žlica mlijeka
- 2 žlice
- marmelade od marelice
- 100 g meda
Priprema:
Izmrvite kvasac s par žlica mlijeka, žlice šećera i brašna. Ostavite na toplome 15 minuta. Pomiješajte kvas s prosijanim brašnom, omekšalim maslacem, jajem, šećerom, malo soli i naribanom limunovom koricom. Dodajte mlijeko i mijesite dok se tijesto ne počne odvajati od stijenke posude.
Ostavite na toplome pokriveno dok se volumen ne udvostruči. Mak zalijte vrućim mlijekom, dodajte rum i rastopljenu marmeladu. Sve dobro promiješajte i ostavite neka se ohladi. Tijesto prebacite na pobrašnjenu dasku, premijesite i rastanjite valjkom, premažite nadjevom i oblikujte u roladu. Narežite je na ploške debljine 4 cm.
Kalup za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom. Slažite pužiće jedan do drugoga u krug. Pokrijte i ostavite još 15 minuta na toplome. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite pužiće oko 30 minuta. Pomiješajte med s dl vode i stavite na vatru dok ne zakuha. Pečene pužiće prelijte toplim medenim sirupom i vratite u isključenu vruću pećnicu još 10 minuta.