Nemasne povrtne juhe i variva pripremljeni od brokule, cvjetače, prokulica i korjenastog povrća čiste organizam, jačaju jetru i ublažavaju blagdansku "štetu"
Nakon blagdana najbolje gode fina variva, juhe i lagane salate
Tijekom blagdana obično jedemo i pijemo previše i tako nakupljamo suvišne kilograme i opterećujemo probavni sustav. Rijetko pomišljamo na mršavljenje ili detoksikaciju za vrijeme blagdana, obično takve odluke ostavljamo za početak godine. No svaki zdravi obrok koji konzumirate tijekom ovih blagdana donijet će olakšanje vašoj probavi i smanjiti rizik od nakupljanja suvišnih kilograma. Stoga ove godine ubacite pokoji detoksikacijski obrok i u vaš blagdanski jelovnik. Na taj način, vaš opravak od blagdanskog uživanja u hrani zasigurno će trajati kraće. Ako ne želite prihvatiti ovaj prijedlog, savjeti za detoksikaciju poslužit će i nakon blagdana.
Najbolji način detoksikacije je lagana mediteranska prehrana temeljena na cjelovitim žitaricama, obilju povrća i voća te ribi i niskomasnim mliječnim proizvodima. Kako bismo iz organizma isprali sve one toksine koje su se akumulirali pretjeranim blagovanjem potrebno je u jelovnik uvrstiti što više juha i variva. Pritom prednost imaju nemasne povrtne juhe i variva pripremljeni primjerice od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupusnjača te korjenastog povrća. Ovi saveznici jetre obiluju klorofilom koji je poznati „čistač jetre“, a kupusnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari.
Za prehrambeni oporavak dobro će doći i topla juha od rajčice koja je ujedno i odličan izvor snažnog antioksidansa likopena s povoljnim učinkom na kolesterol. Upravo su blagdanska slavlja razdoblje kada organizam ima „pune ruke posla“ s povišenim masnoćama i kolesterolom stoga je likopen dobrodošla pomoć za zdravlje srca i krvnih žila. Ujedno, nije zanemariva činjenica da je juha od rajčice poznati borac protiv mamurluka.
Svakako pripazite na dovoljan unos tekućine, osobito izvorske i mineralne vode, a nije loša ideja posegnuti i za biljnim čajevima - čistačima organizma. Od voća prednost dajte jabukama, kruškama i agrumima jer obiluju pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi.
Svakako, uživajte u maštovitim povrtnim salatama, one osiguravaju cijeli niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizam, jačaju obrambenu sposobnost tijela i organizam "čiste" od otrova. Salate začinite kvalitetnim „ekstra djevičanskim“ maslinovim uljem.
U detoksikacijskoj dijeti kao izvor proteina preporučuju lagani obroci s ribom te mahunarke i niskomasni mliječni proizvodi. U svakodnevnu prehranu uvrstite i fermentirane mliječne proizvode koje sadrže probiotike jer će oni ubrzati „uspavanu“ probavu, ali i ojačati obrambenu sposobnost organizma koji je osobito u postblagdansko doba na kušnji.
Gusta juha od povrća
Sastojci: 100 g cvjetova brokule, 100 g cvjetova cvjetače, 100 g mrkve rezane na kolutiće, 100 g poriluka rezanog na kolutiće, 100 g bundeve rezane na kockice, 1 dl vrhnja za kuhanje, 3 žlice maslinova ulja, sol, papar
Priprema:
1. U lonac ulijte maslinovo ulje i potom dodajte poriluk rezan na kolutiće i kratko pirjajte. Potom dodajte mrkvu, dolijte malo vode i nastavite dalje pirjati.
2. Zatim dodajte ostalo povrće, podlijte vodom tako da prekrije povrće i kuhajte na umjerenoj vatri približno pola sata.
3. Pred kraj kuhanja posolite i popaprite po želji. Usitnite povrće štapnim mikserom do postizanja glatke smjese.
Varivo od crvene leće
Sastojci: 1 manja glavica luka, 2 šalice crvene leće, 2 žlice maslinovog ulja, 2 žlice pirea od rajčice, žličica šećera, 2 veće mrkve, 1 batat, 1 tikvica srednje veličine, malo peršina, 50 g dimljenog tofua izrezanog na kockice, sol, papar
Priprema:
1. Crvenu leću dobro isperite pod mlazom hladne vode u cjedilu.
2. Mrkvu, tikvicu i batat naribajte na ribežu.
3. U dublji lonac ulijte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne zažuti. Potom dodajte pire od rajčice i malu žličicu šećera.
4. Kratko pirjajte i podlijte manjom količinom vode. Potom dodajte ribanu mrkvu i pustite 5 minuta da se pirja. Dolijte još 4 čaše vode i potom dodajte ispranu crvenu leću, ribani batat I ribanu tikvicu.
5. Kuhajte 15-20 minuta, po potrebi dodajte još vode ako je pregusto.
6. Na kraju dodajte sjeckani peršin, posolite i popaprite po želji. Kada je varivo gotovo, dodajte dimljeni tofu rezan na kockice.
7. Poslužite uz prepečeni kruh s kimom.
Salata s rukolom i inćunima
Sastojci: 10 inćuna mariniranih u limunovom soku, 2 šake rukole, 5 cherry rajčica, 1 žlica prepečenih sjemenki sezama, polovica mozzarelle di bufala, 2 žlice maslinovog ulja, 1 žličica gustog balzamičnog octa, pola žličice limunovog soka
Priprema:
1. Na tanjur poslažite rukolu, potom poslažite inćune, ukrasite cherry rajčicama, a preko svega razmrvite mozzarellu di bufala.
2.Polijte maslinovim uljem, poprskajte octom i limunovim sokom i potom pospite prepečenim sjemenkama sezama.
3. Poslužite uz prepečeni kruh natrljan češnjakom i pokapan maslinovim uljem.
Članak preuzet s portala Gastro.hr.