Prilikom kuhanja, smanjite vodu u receptu jer će povrće pustiti tekućinu, a za što bolji rezultat pazite na omjer - na svakih 100 grama brašna ide po jedno jaje
Šarenilo na vašem stolu: Fini specijaliteti od tjestenine u boji
Pustite mašti na volju te napravite ukusnu, domaću tjesteninu. Sve što vam je potrebno su brašno, maslinovo ulje, jaja, voda i sol. U zdjeli pomiješajte brašno i sol. Napravite udubljenje u brašnu te u njega stavite jaja, maslinovo ulje i vodu.
Zamijesite tijesto. Kad je gotovo, zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odstoji deset minuta. Tako će se malo posušiti baš toliko da se ne lijepi pa razvaljajte u listove i oblikujte prema želji. Tjestenina raznih oblika postat će jestivo umjetničko djelo ako je začinite bojama i uzbudljivim okusima. Da biste tijestu dodali boju - jajima dodajte pola ili šalicu kuhanog povrća. Primjerice, za narančastu tjesteninu dodajte kuhanu mrkvu, a za zelenu dodajte špinat. No samo mašta je granica pa u tijesto možete dodati kakao, vlasac, vino... Jaja i povrće potom izmiješajte u multipraktiku te smjesu dodajte brašnu. Pritom pazite da smanjite količinu vode u receptu jer će i povrće tijestu dodati tekućinu.
Možete umiješati i još brašna kako tijesto ne bi bilo ljepljivo. Ako ga nećete pripremati odmah, stavite tijesto na pladanj, pospite brašnom i odložite u zamrzivač. Kad se zamrzne, premjestite ga u vrećicu, dobro zatvorite i vratite u zamrzivač. Smrznuto tijesto izravno ubacite u kipuću, slanu vodu te kuhajte 4-5 minuta, dok ne ispliva na površinu. Pripazite da u raviolima ne ostanu “zračni džepovi” jer će se pri kuhanju rasprsnuti. Četvrt šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina možete dodati umaku kako bi se zgusnuo.
Prugasto tijesto
Sastojci: 2 i 1/4 šalice brašna, 3 jaja, žlica maslinova ulja, 3-4 žlice vode, malo soli
Priprema: U zdjeli pomiješajte brašno i sol. U udubljenje u brašnu stavite jaja, maslinovo ulje i vodu te zamijesite tijesto. Kad je gotovo, zamotajte ga u plastičnu foliju, ostavite da odstoji deset minuta te ga razvaljajte na željenu debljinu. Na list tijesta potom složite široke rezance koje ste napravili od tijesta u boji te potom sve propustite kroz prešu i dobit ćete prugasto tijesto. Izrežite potom list tijesta na kvadrate 6,5 cmx2,5 cm i oblikujte prugaste mašnice ili široke rezance. Kad voda zavri, ubacite tjesteninu te kuhajte tri-četiri minute. Kad isplivaju na površinu, procijedite vodu kroz cjedilo i ostavite da se tjestenina iscijedi.
Zelene fettuccine
Sastojci: 2 i 1/4 šalice brašna, 3 jaja, četvrtina svježega kuhanog špinata iz kojeg ste iscijedili svu vodu, žlica maslinova ulja, 1-2 žlice vode (prema potrebi), malo soli
Priprema: Jaja i kuhani špinat stavite u blender te izmiješajte. U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa u sredinu brašna stavite mješavinu špinata i jaja te maslinovo ulje i malo vode. Da biste dobili fino tijesto koje nije ljepljivo, prema potrebi dodajte još brašna. Mikserom pri niskoj brzini tucite tijesto minutu. Potom na miješalicu stavite spiralni dodatak za tijesto i miješajte još šest minuta. Pokrijte tijesto plastičnom folijom te ga ostavite da odstoji najmanje deset minuta i razvaljajte u listove. Kad se malo osuše, stavite listove u rezač za tijesto. Ako fettuccine nećete jesti isti dan, pospite ih s malo brašna, smotajte u oblik gnijezda i zamrznite.
Čokoladni ravioli
Sastojci: 2,5 šalice brašna, 1/3 šalice nezaslađenoga kakaa u prahu, 4 jaja, 1/3-1/2 šalice vode, 220 g Mascarponea, 4 žlice šećera, žličica čistog ekstrakta vanilije, žlica grubo nasjeckane svježe metvice
Priprema: U zdjeli izmiješajte brašno, kakao i tri jaja. Dok miješalica radi, postupno dodajte vodu i miješajte dok se tijesto ne formira u loptu. Miješajte potom miješalicom za tijesto ili ručno. Kad je tijesto gotovo, zamotajte ga u plastičnu foliju te ostavite da odstoji u hladnjaku sat vremena. Za to vrijeme napravite nadjev. U zdjelu stavite mascarpone, jaje, dvije žlice šećera, vaniliju i metvicu te sve izmiješajte i stavite u hladnjak. Ohlađeno tijesto razdijelite na četiri dijela te dio po dio propustite kroz stroj za tjesteninu. Na površinu posutu brašnom stavite list tijesta te na svakih 7 cm dužine stavite po žličicu nadjeva. Preklopite tijesto i pritisnite rubove oko nadjeva. Rezačem za raviole ili kotačićem za rezanje tijesta narežite raviole te ih složite na lim na kojem je pergament-papir. U lonac ulijte vodu te dodajte dvije žlice šećera i zagrijte do vrenja. Dodajte raviole. Kad isplivaju na površinu, kuhajte još dvije minute pa ih izvadite većom viljuškom i prelijte umakom prema želji.
Tjestenina od špinata
Sastojci: 2 i 3/4 šalice brašna, 3 jaja, prstohvat soli, šalica kuhanoga, pasiranog špinata
Priprema: Stavite brašno u zdjelu za miješanje, dodajte jaja i sol te sve dobro izmiješajte miješalicom. Dodajte špinat i nastavite miješati dok se tijesto ne oblikuje u kuglu. Ako je ljepljivo, dodajte još malo brašna. Promijenite nastavak na miješalici te dodatkom za tijesto mijesite tijesto još 5-6 minuta. Prekrijte zdjelu s tijestom krpom te pustite da odstoji pola sata. Izrežite tijesto na četiri jednaka dijela. Uzmite jedan dio, izravnajte ga dlanovima te provucite kroz valjak za tijesto. Propustite potom istanjeno tijesto kroz nastavak za fettuccine te ih složite na površinu posutu brašnom. Ponovite postupak s ostatkom tijesta.
Masala - punjenje za raviole
Sastojci: 220 g pilećih prsa izrezanih na trake, 4 žlice maslinova ulja, sjeckani vlasac, sjeckani češanj češnjaka, 1/4 šalice vina marsale ili pileće juhe, 4 tanke kriške pršuta, 4 lovorova lista, svježi timijan i peršinovo lišće, 2 žlice krušnih mrvica, 2 žlice ribanog parmezana, jaje, šalica vrhnja, sol, papar
Priprema: Zapecite piletinu na dvije žlice maslinova ulja na srednjoj temperaturi. Dodajte vlasac i češnjak te zalijte vinom. Maknite tavu s vatre te flambirajte piletinu. Vratite tavu na štednjak, plamen će nestati nakon minute. Dodajte pršut i bilje, pospite mrvicama te žlicom ribanog parmezana. Poškropite žlicom maslinova ulja da piletina zadrži vlagu. Dodajte lovorovo lišće i sve sastojke izmiješajte u blenderu. Dodajte jaje, vrhnje te preostali parmezan i maslinovo ulje pa ponovno sve dobro izmiješajte. Ostavite da se ohladi te nadjevom napunite raviole.
Purpurno-crveni ravioli
Sastojci: 2 i 1/4 šalice brašna, 3 jaja, četvrtina šalice sitno nasjeckane cikle, žlica maslinova ulja, 1-2 žlice vode (prema potrebi), malo soli
Priprema: Zagrijte pećnicu na 220°C. Zamotajte cikle u foliju te pecite dok ne omekšaju, oko 45 minuta. Kad se ohlade, usitnite ih u mikseru. U blender stavite jaja te izmiješajte. U zdjeli pomiješajte brašno i sol. U udubljenje u brašnu stavite smjesu jaja i cikle, maslinovo ulje i vodu. Zamijesite tijesto, pokrijte ga plastičnom folijom pa ga nakon deset minuta provucite kroz valjak za tjesteninu. Poigrajte se bojama. Uzmite list purpurnog, zelenog i narančastog tijesta te ih stavite u rezač za špagete. List obične tjestenine bez povrća položite na stol te preko njega složite raznobojne široke rezance od tijesta tako da dobijete karirani uzorak. Propustite šareno tijesto kroz prešu za tijesto, napravite raviole te ih napunite nadjevom prema želji.