Ljeto s Podravkom: Kuhana zob s jogurtom odlično se slaže s kompotom od ananasa, a Jadranski užitak savršen je spoj oslića, crnih maslina i sjeckane rajčice
Šarenilo na stolu uz finu zob s jogurtom i Jadranski užitak
Kuhana zob s jogurtom
Jednostavno/15 minuta/Za 1 osobu
Sastojci: 1-2 žlice kuhane zobi, 200 ml tekućeg jogurta, 50 g Kompota ananas light Podravka, 1 žličica Cvjetnog meda Podravka
Priprema:
Tekući jogurt stavite u odgovarajuću zdjelicu za posluživanje. Dodajte med i promiješajte. Umiješajte ananas narezan na kockice i kuhanu zob. Poslužite posuto mljevenim bademima.
Savjet: Zob namočite dan ranije, a zatim skuhajte. Kuhana zob na hladnom mjestu može stajati i do dva dana.
Jadranski užitak
Od bijelog i sočnog mesa oslića s crnim maslinama i sjeckanom rajčicom dobit ćete mediteranski obrok izvrsna okusa.
Jednostavno/35 minuta
Sastojci: 1 kg oslića (ili 600 g fileta), 5-6 žlica SMS Ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 luk (80 g), 1 patlidžan (200 g), 1 Sjeckana rajčica Podravka (390 g), 2 žličice Vegete bilje Mediterana mix, 1 crvena paprika (150 g), 2 češnja češnjaka, bijeli papar, 100 g SMS crnih maslina
Priprema:
Oslić očistite, narežite na komade i skuhajte (10 minuta). Skuhane komade ribe ocijedite, odvojite kožicu i kosti. U široj tavi zagrijte maslinovo ulje, na njemu popržite tek da zažuti glavicu sitno nasjeckanog luka, dodajte patlidžan narezan na kockice, papriku narezanu na tanke rezance i popecite. Dodajte zdrobljeni češnjak, sjeckanu rajčicu, Vegetu bilje Mediterana mix, svježe mljeveni papar, crne masline i pirjajte.
Pustite 10 minuta da prokuha i zatim umiješajte pripremljenu ribu i pirjajte još 10 minuta. Poslužite uz kuhanu palentu ili pire krumpir.
Savjet: Na ovakav način možete pripremiti i drugu bijelu ribu ili lignje.
Savjet nutricioniste: Katarina Pentek, dipl.inž.preh.teh. Nutricionist
Zob je izuzetno kvalitetna, ali nepravedno zapostavljena biljka koja još nije našla svoje pravo mjesto u potrošnji. Za razliku od ostalih žitarica, sadrži oko 7% masti i dvostruku količinu proteina (oko 13%), a što je najvažnije, ima najpovoljniji odnos esencijalnih aminokiselina. Ako je još k tome kombinirate s mlijekom ili jogurtom, dobit ćete gotovo optimalan odnos aminokiselina.
Dodate li malo svježeg voća i nekoliko badema bit će to, u nutricionističkom smislu, jedan od najboljih izbora za doručak. Kako Vam ne bi dosadio, jogurt povremeno zamijenite zrnatim sirom, umjesto voća dodajte povrće (rajčicu ili krastavac), nakapajte maslinovim uljem, a u odgovarajućim kombinacijama odlično će odgovarati i pokoji komadić suhog voća. Zob također sadržava vlakna i brojne minerale među kojima su kalcij, fosfor, kalij, željezo, magnezij, bor i jod, te vitamini B-grupe, E i K, H, biotin te oleinsku i linolensku masnu kiselinu. Zbog sastava ugljikohidrata, najbolje ju je konzumirati ujutro - bit ćete dugo siti. A za ručak smo Vam pripremili pravi jadranski užitak na Podravkin način. Riba, rajčica, maslinovo ulje, češnjak i masline - prava su rapsodija okusa s i iz Jadrana.