Za svako pripremanje jela rabite drugu krpu, a ruke brišite posebnom. Nakon svakog rezanja očistite dasku razrijeđenim izbjeljivačem, operite ruke te odvajajte jela
Salmonela i Escherichia coli ‘vrebaju’ s daske za rezanje
Mnogi vjeruju kako je čišćenje mokrom spužvom ili krpom potpuno sigurno. Ovaj mit stoji jedino ako su nove. Tad njima možete čistiti kuhinjske površine jer ćete više bakterija proširiti brisanjem spužvom nego ukloniti. Za svako pripremanje jela rabite drugu krpu, a ruke brišite posebnom. Spužve možete oprati u perilici posuđa ili ih tridesetak sekundi vlažne dezinficirati u mikrovalnoj pećnici. Ako kuhinjske površine ipak čistite spužvom ili krpom, perite ih vrućom vodom s deterdžentom pa ih temeljito osušite papirnatim ručnicima.
Većina ljudi na istoj dasci reže meso i povrće, a to može biti opasno, osobito ako režete više vrsta sirova mesa jer se možete zaraziti salmonelom ili Escherichia coli. Zato nakon svakog rezanja očistite dasku razrijeđenim izbjeljivačem, operite ruke te uvijek odvajajte meso, perad, jaja, povrće i gotova jela dok ih režete.
Ako dirate ili kratko upotrebljavate čašu ili žlicu, nije dovoljno isprati ih vodom. Moraju se oprati deterdžentom ili u perilici jer se na njiima zadržavaju bakterije i nečistoće.
U kuhinji barem dvije daske
Plastične daske za rezanje ne upijaju bakterije, a mogu se rabiti za sve vrste hrane. No imajte posebnu za voće i povrće te za meso i ribu.
Petosekundno pravilo
Bez obzira na to podignete li hranu s poda u roku od pet sekundi, jedete li je, riskirate unos bakterija u organizam, a to može izazvati probavne smetnje.
Mit: posuđe od lijevanog željeza ne perite deterdžentom jer će mu uništiti zaštitni sloj
Istina: Tava od lijevanog željeza može se prati blagim deterdžentom. No ne upotrebljavajte jake ili abrazive i ne stavljajte je u perilicu posuđa jer će to uništiti zaštitni sloj. Masnoća koja se nakupi skuplja prašinu i bakterije, a to može biti opasno za zdravlje.
Mit: soda u hladnjaku uklanja neugodne mirise
Istina: Soda bikarbona slabo uklanja neugodne mirise u hladnjaku. Radije hranu dobro zatvarajte ili prekrivajte, redovito čistite police te bacajte hranu koja se pokvarila.
Mit: ljubimci u kuhinji potpuno su bezopasni
Istina: Kućni ljubimci na kuhinjskim površinama ostavljaju dlake i prenose bakterije. Zato bi stolove i ostale površine trebalo prebrisati blagim sredstvom za izbjeljivanje.