Na sjeveru Italije poslužuje se dosta zaslađena jaka kava, u koju se dodaje grappa (talijanska lozovača), cimet ili amaretto
Šalica puna čistog užitka s bogatstvom okusa kave
>>> Čokoladna kava s cimetom
SASTOJCI: 100 g tamne čokolade (min. 70% kakaa), 2 žlice šećera, korica cimeta, 2 klinčića, 4 žličice mljevene kave, 200 ml slatkog vrhnja
U lončić za kavu ulijte 400 ml vode, dodajte žličicu šećera, koricu cimeta i dva klinčića. Nakon što voda zavrije, maknite je s vatre. Umiješajte mljevenu kavu. Komadiće čokolade stavite u posudu iznad pare, ulijte slatko vrhnje i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kroz sito dodajte vruću kavu i dobro izmiješajte. Čokoladnu kavu ulijte u šalice, ukrasite tučenim šlagom i čokoladnim listićima.
>>> Napitak od instant-kave
SASTOJCI: 3 žumanjka, 150 g šećera, 2 vanilin šećera, 1,5 l mlijeka, 5-6 žlica instant-kave, cimet u prahu, narančin sok
Žumanjke pomiješajte s vanilin šećerom i dvije-tri žlice šećera. Dodajte 150 ml hladnog mlijeka i sve dobro izmiješajte. Preostalo mlijeko pomiješajte s instant-kavom, ostatkom šećera i zakipite stalno miješajući. Kuhajte dok se šećer ne otopi. Posudu maknite s vatre, umiješajte žumanjke i nastavite kuhati stalno miješajući da zakipi. Posudu maknite s vatre. Poslužite dobro rashlađeno.
>>> Opojna irska kava
SASTOJCI: 30 ml Irskog viskija, kocka šećera, naranča, 50 ml kipuće vode, 2/3 čaše kave, 2 žlice polutučenog slatkog vrhnja
U vatrostalnu čašu stavite kocku šećera koju ste trljali po dobro opranoj narančinoj kori i dodajte viski. Čašu zagrijavajte sve dok viski ne zakuha. Dodajte otprije pripremljenu kavu i na kraju tučeno vrhnje. Ako nemate irskog viskija, možete poslužiti škotski iako se bitno razlikuju po okusu. Škotski viski dobiva se vrenjem slada raži i ječma, a irski od kukuruznog slada.
>>> Kozačka kava
SASTOJCI: 1,5 dl crnog vina, žlica šećera, 2 žličice kave, 2 komadića cimetove korice, 2 čašice votke
Pristavite 1,5 dl vode sa šećerom i cimetom. Kad provrije, dodajte dvije žličice kave i ukuhajte, a kad se otopi, dodajte vino i dobro zagrijte. Ulijte kroz cjedilo u zagrijane vatrostalne čaše i dolijte votku.
>>> Kava s bananom
SASTOJCI: 1,5 dl likera od kave, 1,2 dl likera od banane, 5 dl jake skuhane kave, zrela banana, 1,5 dl slatkog vrhnja, kakao za posipanje
Skuhajte pet dl jake turske kave. Nasjeckajte bananu. Pomiješajte u uspravnome mikseru oba likera, kavu i bananu. Nakon toga pjenušavi napitak podijelite u šalice i ukrasite tučenim vrhnjem te pospite kakaom.