Salenjaci se peku na masnom papiru, na 220 stupnjeva između 15 i 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumene. Šećerom u prahu se posipaju dok su mlaki
Salenjaci: Fini prhki kolač koji su rado pripremale naše bake
Sastojci:
- 1 kg brašna - pola oštro, pola glatko
- 600 g svinjskog sala - očišćenog od opne i žilica
- 4 žutanjka
- svježi kvasac
- 3 žlice šećera
- 0,5 litre mlijeka
- malo ruma
- malo soli
- pekmez od šljiva
- šećer u prahu za posipanje
- naribana korica jednog limuna
Postupak:
Salo se ostruže nožem kako bi bilo finije teksture, potom se samelje i pomiješa s malo brašna. Potom se od brašna, šećera, soli, žutanjaka, mlakog mlijeka, korice limuna, ruma, soli i kvasca razmućenog u malo mlijeka i šećera napravi tijesto. Prvo promiješajte suhe sastojke pa dodajte tekuće. Tijesto se ostavi 15 minuta pa se razvalja prst debelo.
U njegovu sredinu se stavi salo koje je prethodno razvaljano između dva deblja najlona i ohlađeno u hladnjaku. Tijesto se potom preklopi s četiri kraja, preokrene na brašnom posudu podlogu i razvalja lagano bez pritiskanja da se salo ne utisne u tijesto jer se neće kasnije listati. Nakon toga se preklopi dva puta, na pola pa opet na pola. Tijesto se prekrije i stavi u hladnjak na 20 minuta.
Potom se izvadi i opet razvalja pa preklopi kao maloprije pa stavi u hladnjak na 20 minuta. Taj postupak se ponavlja četiri puta. Na kraju se razvalja, izreže na kvadrate 8x8 cm, puni pekmezom i zatvara tako da se dobije trokut, prstima se zalijepe dva suprotna kraja kvadrata i rubovi, a zatim se spoje dva najduža dijela trokuta suprotno od trećeg vrha trokuta (tako da nalikuje listu).
Salenjaci se peku na masnom papiru, na 220 stupnjeva između 15 i 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumene. Šećerom u prahu se posipaju dok su mlaki.
Savjet: Salo potražite kod lokalnog mesara, iako ga ponekad prodaju i u trgovačkim lancima.