Bešamel će uvijek biti odličan ako su temperature mlijeka i zaprške ujednačene, a od nastalih grudica spasit će procjeđivanje kroz cjediljku
S dobrim umakom brzo se postiže savršen okus jela
Dobar umak lako transformira poznate okuse namirnica, njegov dodatak jelu zaokružuje cjelinu i zato je za taj mali, ali vrlo bitan dio obroka dobro poznavati sve tajne svijeta umaka. Jedan od osnovnih, ali vrlo često i najtežih umaka je bešamel. Teško je postići kremastu i izjednačenu strukturu, a komplikacije mogu nastati zbog prevruće zaprške, prevrućeg ili prehladnog mlijeka te presporog miješanja. Pravilo je da u bešamel ide jednak omjer maslaca i brašna (npr. 50 g maslaca i 50 g brašna). Najprije rastopite maslac (ako ste ga čuvali u zamrzivaču, izvadite ga na vrijeme), dodajte brašno i na umjerenoj vatri miješajte dok zaprška ne postane svijetložuta. Maknite nakratko sa štednjaka kako bi se zaprška malo ohladila. Vratite na štednjak pa, brzo miješajući, postupno dodavajte 500 ml dobro ugrijanog mlijeka. Miješajte na slaboj vatri dok se umak ne zgusne. Ako su se grudice ipak stvorile, procijedite umak kroz gustu cjediljku. Dok miješate brašno s maslacem, upotrebljavajte drvenu kuhaču jer se pjenjačom sastojci prebrzo sjedine, a pri stavljanju mlijeka rabite pjenjaču jer najbolje razbija grudice.
AROMATIZIRANI BEŠAMEL: U mlijeko koje se grije stavite manji luk, lovorov list, peršin i papar. Nakon što mlijeko zakuha, ostavite deset minuta sa strane da se sastojci prožmu. Procijedite mlijeko. Bešamel uvijek na kraju posolite i promiješajte.
GUSTI SOK OD PEČENJA ZA UMAK: Za mesni umak odlijte masnoću od pečenja. Gusti talog s lima sastružite, dodajte malo temeljca i miješajte na umjerenoj vatri. Dodajte sok od pečenja i lagano kuhajte dok ne postane tamnosmeđi.
POVRTNI UMACI ZA PASTU I RIŽU: U osnovni umak od rajčice možete dodati različite sastojke poput prepečene slanine, čilija, komadića tune, više vrsta sira, grilano povrće i začine. Rabite ga za punjenje povrća uz rižu ili tjesteninu.
TEMELJAC KAO PODLOGA: Pileći i povrtni temeljac pogodni su za sve vrste mesa koje planirate u njima pirjati ili peći. Možete rabiti i temeljac od iste vrste mesa koju pečete. Ako temeljac pripremate od kocke za juhe, prepolovite ih jer su jako slane.
PIRE UMACI ZA FINA PREDJELA: Miksanje svježeg ili kuhanog povrća pomoću štapnog miskera ili blendera daje finu, kremastu strukturu koja se može koristiti uz pečeno meso, ali i kao namaz za francuski kruh ili tortilla-čips.