Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

S Adventa u Vodicama krenite na otok Prvić: To je dom Fausta Vrančića, izumitelja padobrana

S Adventa u Vodicama krenite na otok Prvić: To je dom Fausta Vrančića, izumitelja padobrana
10

Vodičani će parkove pretvoriti u bajke, zabavljat će ih Psihomodo Pop, Mladen Grdović, Neno Belan i brojni drugi izvođači, a u ponudi je fešta od bakalara i roštiljada na Staru godinu

Ljetni festivali i fešte ono su što nam prvo padne na pamet kad pomislimo na Vodice, a njihove zabave nastavljaju se i u zimskom periodu. Vodičani se upravo spremaju za Advent koji počinje 15. prosinca. Parkove će pretvoriti u bajke, zabavljat će ih Psihomodo Pop, Mladen Grdović, Neno Belan i brojni drugi izvođači, a u ponudi je fešta od bakalara na Badnjak i roštiljada na Staru godinu.

Otok Prvić

Hrvati putuju sve više, a sve popularniji je zimski odmor u inozemstvu - skijanje ili Advent
Hrvati putuju sve više, a sve popularniji je zimski odmor u inozemstvu - skijanje ili Advent

Oni kojima žele uživati u šetnji bez gužve te samo da u pozadini čuju muziku, za njih je otok Prvić, koji možete primijetiti kad sa rive pogledate prema moru. Prvić kroz godinu čuva svega 300-jak duša, a jedna od njih je Ivana Skočić ravnateljica Memorijalnog centra Faust Vrančić. Književnik, biskup, izumitelj Vrančić je djetinjstvo proveo na Prviću, a tamo je i njegovo posljednje počivalište. Jedno od njegovih najpoznatijih djela, "Machinae Novae" (Novi strojevi) prikazuje 56 tehnička rješenja različitih uređaja među kojima su padobran, viseći most, preša za grožđe, vjetroturbine...

Vrančić je izumio padobran

- Svoju konstrukciju padobrana nazvao je Leteći čovjek (Homo volans) i ona predstavlja prvi tiskani nacrt padobrana. Za svoju konstrukciju kaže: 'Služi čovjeku d skoči s visokog mjesta, a da se pritom ne ozlijedi' - govori nam ravnateljica.

Skočio sa zvonika

Iako je Leonardo da Vinci skicirao crtež padobrana, razlika je u tome što je Vrančićev imao četvrtasti oblik , a ruke padobranca su bile slobodne, nisu se pridržavale za štap kao u skici da Vincija. Tako da Hrvati, a i strani turisti koji posjete centar, vrlo brzo Fausta nazivaju ocem modernog padobrana. Tadašnji znanstvenici tvrdili su da je Vrančić odradio skok s padobranom, navodno sa zvonika Crkve sv. Marka u Veneciji, dok drugi pak navode da je to bilo sa zvonika katedrale svetoga Martina u Bratislavi.

- On je svojim idejama i inovacijama htio unaprijediti starije radove. Često bi rekao da je ovo vidio već negdje, ali da on ima ideju kako da to učini boljim - kaže nam ravnateljica.

Napisao rječnik pet europskih jezika

Faust se bavio i jezikom. Napisao je i objavio prvi tiskani rječnik hrvatskog jezika (tad dalmatinskog jezika) 'Rječnik pet najuglednijih europskih jezika'. Tako je uz latinski, talijanski, njemački, mađarski, uvrstio i hrvatski među pet najuglednijih europskih jezika. Objavljen je 1595. godine u Veneciji i smatra se temeljem hrvatske leksikografije.

FOTO Metropola je spremna za početak bajkovitog Adventa
FOTO Metropola je spremna za početak bajkovitog Adventa

Ovaj memorijalni centar godišnje posjete brojni domaći i strani turisti, a idealno vrijeme za posjetiti otok Prvić je od svibnja do sredine srpnja, kažu nam iz Turističke zajednice.

Vinarija Birin

Povratkom u Vodice obavezno svratite u vinariju Birin. Nalazi se na ulazu u Vodice, a osim podruma ima i modernu kušaonu. U vlasništvu je mladog vinara Nikole Birina. Njezina povijest stara je 15 godina kad je klasičan način proizvodnje oplemenjen novim tehnologijama, te se uz gradnju vinarije zapravo osmislila i lijepa priča o tradiciji i vinskim sortama ovog podneblja (Debit i Maraština od bijelih, Plavina, Lasin i Babić od crnih sorti).

Obitelj je zasadila nove vinograde, 'nikla' je i nova vinarija, a s potpisom ove vinarije dolazi 6 etiketa. Ukupno proizvode 20 tisuća litara godišnje iz kojih izlazi oko 25.000 butelji.

Degustacijski meniji dostupni su svima - vinoljupcima ali i onima koji samo žele okusiti tradiciju u čaši. Poželit- tu su za vas, i rado će vas ugostiti cijele godine.

POGLEDAJTE VIDEO: POČEO JE ADVENT U ZAGREBU

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Znojite se po noći? Evo zašto se to događa i kako si pomoći
NEUGODNA POJAVA

Znojite se po noći? Evo zašto se to događa i kako si pomoći

Sasvim je normalno znojiti se tijekom noći. Stalno se znojimo, a dodatak tople posteljine i pidžame to može učiniti vjerojatnijim. Iako se misli da je znojenje u snu veći problem ljeti, ono se događa i zimi