Ovaj kultni umak savršen je dodatak tjestenini, tijestu za pizzu, ali i preljevima za salatu. Sam naziv - pesto - dolazi od talijanskog pestare, što u prijevodu znači gnječiti, tući
Ručak za 15 minuta: Od rikule ili graška do superbrzog pesta
Talijani se ponose pestom, a Francuzi hvale pistou. Zajednički su im bosiljak, maslinovo ulje, češnjak, pinjoli i sir.
Francuzi u svoju pastu dodaju nešto više češnjaka i sira te je vole zapapriti. Sam naziv, koji dolazi od talijanskog pestare, što znači gnječiti, tući, govori mnogo o tome kako je ovaj mirisni umak najbolje pripremati – usitnjavanjem u mužaru, no poslužiti može i blender ili štapni mikser.
Kako biste napravili pesto na tradicionalan način, zgnječite u mužaru vezicu bosiljka, režanj češnjaka, žlicu pinjola i grubu sol. Postupno umiješajte po žlicu naribanog pecorina i parmezana. Polako umiješajte dvije žlice maslinova ulja. Aromatična pasta pruža neodoljivu notu tjestenini, a koristi se i kao začin za meso, juhe i povrće. Na poprženom kruhu s pršutom ili morskim plodovima pesto se jednostavno pretvara u deliciju. Kao varijaciju na tradicionalni recept chefovi vole iskušavati nove kombinacije okusa.
Tako slavni Gordon Ramsay blanšira bosiljak te dobro ocijeđene listiće kombinira s pinjolima, češnjakom i peršinom. Jamie Oliver dodaje i malo limunova soka te papra, a pinjole prethodno prži na tavi bez dodavanja ulja.
- Bosiljak ponekad zamijenim rikulom. Takav pesto čini divan umak za špagete ili dodatak odrescima - savjetuje popularni britanski chef. Osim pesta s obiljem zelenog bilja, ovaj umak se može pripremiti i od ostalog povrća, poput pečenih paprika, svježih ili sušenih rajčica, šparoga, boba te graška, a iznimno je ukusan i pesto od gljiva.
U ovakvim varijantama pesta aromatično zeleno bilje služi tek kao začin, a okus mogu dodatno obogatiti i papar, ljute papričice te limunov sok ili balzamički ocat. Također, ako se prije lagano tostiraju, orašati plodovi i sjemenke pridonijet će zaokruženoj, orašastoj aromi pesta. Pesto se uvijek isplati imati u hladnjaku jer može brzo oplemeniti razna jela. Ukusan je i uz njoke, na pizzi, lazanjama te kao dodatak preljevima za salatu.
Pesto s orasima
Sastojci:1 i 1/2 šalice bosiljka, 1/2 šalice maslinova ulja, 1/3 šalice mljevenih oraha, po 1/4 šalice usitnjenog pecorina i parmezana, 2 režnja češnjaka, sol, papar
Priprema: Bosiljak, orahe, pecorino, parmezan i sitno narezan češnjak izmiksajte ili zgnječite u mužaru. Postupno dolijevajte ulje miješajući. Začinite solju i paprom prema želji. Poslužite s tjesteninom ili kao namaz za bruschette.
Više recepata za pesto pronađite na gastro.hr.