Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Rozaceju će ublažiti eterična ulja smilja i kamilice ili hidrolati

Rozaceju će ublažiti eterična ulja smilja i kamilice ili hidrolati

Iako točan uzrok rozaceje nije poznat, aromaterapeutkinja Jasminka kaže da postoje poznati okidači koji mogu pogoršati stanje, a to su nagli vremenski uvjeti, stres, nepogodna kozmetika...

VIDEO

Rozaceja je kronično stanje kože koje se manifestira različitim simptomima, a njega koža za one koji imaju kronično stanje zahtijeva posebnu pažnju.

- Crvenilo lica, proširene i izražene kapilare, peckanje i svrbež kože, pojava sitnih bubuljica, zadebljanje kože - posebno oko nosa, oticanje kapaka i suhoća očiju u težim slučajevima najčešći su simptomi, a pojavljuju se periodično - rekla nam je aromaterapeutkinja Jasminka Grbelja iz Galbanum učilišta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Terapija puževima 01:08

Iako točan uzrok rozaceje nije poznat, Jasminka kaže da postoje poznati okidači koji mogu pogoršati stanje, a to su nagli vremenski uvjeti, stres, nepogodna kozmetika, izlaganje UV zrakama i medicinsko liječenje. Dodala je da medicinsko liječenje rozaceje najčešće uključuje antibiotske kreme ili tablete, a u nekim slučajevima pomažu lasersko uklanjanje kapilara ili lijekovi protiv grinja. No uz medicinsko liječenje, prirodna njega također može ublažiti simptome.

Isprobajte ulje lješnjaka - vlaži kožu i ne ostavlja masni trag
Isprobajte ulje lješnjaka - vlaži kožu i ne ostavlja masni trag

Ako ste odlučili simptome ublažiti prirodnim putem, pokušajte s hidrolatima. Hidrolati su blagi, ali učinkovit način za smirivanje kože, a najprikladniji za rozaceju su hidrolat smilja, bušina, rimske kamilice i hidrolat lavande. Još jedan prirodan način ublažavanja simptoma je pomoću eteričnih ulja, ali trebate imati na umu da se ona obavezno moraju miješati s baznim uljima koja pružaju dubinsku njegu i zaštitu. Macerat nevena, ulje ploda divlje ruže, ulje noćurka ili tamanu ulje idealni su za miješanje s eteričnim uljima.

Eterična ulja koja mogu biti snažni saveznici u borbi protiv rozaceje su eterično ulje bušina, smilja, sjemena mrkve, rimske kamilice, njemačke kamilice i limuna, ali kod njega morate biti na oprezu jer je fototoksičan, odnosno koža je od njega osjetljiva na sunce.

- Što se tiče aktivnih sastojaka koji dolaze u raznim kozmetičkim preparatima, postoje neki koji dodaju benefite vašoj rutini njege i pomažu kod ublažavanja rozacejina crvenila - objasnila je Jasminka. Zato koristite preparate koji sadrže alantoin, hijaluronsku kiselinu, vitamin E, mineralne filtere za UV zaštitu, dekspantenol, niacinamid i ekstrakt vinove loze.

Pripremite kožu za jesen: U rutinu ubacite maske i piling
Pripremite kožu za jesen: U rutinu ubacite maske i piling

- Iako liječenje rozaceje treba prepustiti liječnicima, prirodni proizvodi mogu značajno ublažiti simptome i poboljšati kvalitetu života oboljelih. Korištenje hidrolata, baznih i eteričnih ulja te aktivnih sastojaka može pružiti potrebnu njegu i zaštitu koži u hladnijim danima - zaključila je aromaterapeutkinja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Stomatolog Davor Ćurković o smrti djevojke nakon vađenja zuba: 'Može biti više uzroka...'
'NISAM TO JOŠ DOŽIVIO'

Stomatolog Davor Ćurković o smrti djevojke nakon vađenja zuba: 'Može biti više uzroka...'

Takvi se slučajevi mogu dogoditi kad je riječ o velikim upalama i pacijentima koji su zanemarili zube, pa dođu prekasno, kaže dr. dent. med. Dubravka Matančević