Ako se osjećate naduto, pokušajte smanjiti porciju hrane koja to izaziva na samo šalicu na dan, pijenje vode izbacit će višak soli iz tijela i olakšati probavu
Riješite se nadutosti: Voda, ali i jogurt rješavaju napuhnutost
Nedovoljno žvakanje, brzo gutanje, ali i pričanje tijekom jela glavni su uzrocima nakupljanja zraka u trbuhu.
Gutate li slabo prožvakanu hranu, gutate i zrak koji će ostati zarobljen. Osim polaganijim žvakanjem, nadutost ćete spriječiti i ako jedete manje kruha te tjestenine. Škrob u tim namirnicama potiče zadržavanje vode, što također izaziva neugodan osjećaj napuhnutosti. Iz istog razloga bilo bi pametno izbjegavati i slanu hranu te slatka gazirana pića koja sadrže mjehuriće zraka. Iako sirovo povrće sadrži više hranjivih sastojaka, prokuhate li ga, brže ćete ga probaviti i spriječiti nadutost.
Osim slane, i masna, osobito pržena hrana usporava probavu te ostavlja osjećaj težine u trbuhu. No među najčešćim uzrocima nadutosti je intolerancija na laktozu, odnosno nemogućnost probave šećera koji se nalazi u mliječnim proizvodima.
Ali čak i kod onih ljudi koji nemaju taj problem, mlijeko često izaziva nadutost.
Bez odricanja protiv nadutosti
Iako su prokulica, repa, kupus, grah, leća, cvjetača i brokula na popisu povrća koje najviše uzrokuje nadutost, to ne znači da biste ih sasvim trebali izbaciti iz prehrane, Jednostavno trebate smanjiti njihov unos i kombinirati ih s onima koje ne izazivaju taj neugodni osjećaj.
Jedite češnjak, ali i ananas
Tjelovježba barem 30 minuta na dan pospješuje probavu te istiskuje višak tekućine iz tijela. No nadutost ćete smanjiti i ako redovito jedete češnjak, ali i ananas te grejpfrut, koji također ublažava osjećaj težine u probavnom sustavu.
Klonite se žvakaćih guma
Žvakanje žvaka “tjera” vas da puno gutate pa tako usput progutate i mnogo zraka.
Probiotici za lakšu probavu
Posegnite za jogurtom i mliječnim proizvodima koji sadrže visoke koncentracije probiotika odnosno “dobrih” bakterija koje olakšavaju probavu i ubrzavaju metabolizam.