Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Riješite lagani test i saznajte je li vaše dijete pod stresom

Riješite lagani test i saznajte je li vaše dijete pod stresom

Treba se sjetiti i da će djeca u određenim fazama života, poput tinejdžerske dobi, imati intenzivnije i složenije emocije, kao i potrebu za testiranjem granica

VIDEO

Danas se sve veći broj djece i tinejdžera suočava se s anksioznošću i stresom. Novi izvještaj otkriva da sve više mladih dostiže 'kritičnu točku' te završava u bolnici zbog mentalnih problema.

Britanka Natalie Costa zato je osnovala Power Thoughts, program koji pomaže djeci da postanu samouvjerenija, otpornija i snažnija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Svjetska prvakinja trenirala je djecu u Omišu 01:00

- Život današnje djece je brži i zahtjevniji, a roditelji imaju sve manje mogućnosti zaštititi ih od vanjskog svijeta. Djeca su također prošla kroz izazove lockdowna, a nakon toga su se vratila u školu punim tempom, bez dovoljno vremena da emocionalno i socijalno nadoknade propušteno - navela je.

Istraživanje pokazuje: 40 posto djece na društvenim mrežama je i više od tri sata dnevno
Istraživanje pokazuje: 40 posto djece na društvenim mrežama je i više od tri sata dnevno

S početkom nove školske godine, Natalie predlaže test kojim možete procijeniti razinu stresa kod svoje djece.

- Odgovorite na pitanja uzimajući u obzir nekoliko proteklih tjedana ili pratite svoje dijete neko vrijeme prije nego što riješite test. Imajte na umu da će djeca u određenim fazama života, poput tinejdžerske dobi, imati intenzivnije i složenije emocije, kao i potrebu za testiranjem granica. Ali nemojte odmah sve promjene pripisivati hormonima - dodaje.

Svoje odgovore temeljite na uobičajenom ponašanju vašeg djeteta u usporedbi sa sadašnjim, uzimajući u obzir bilo kakve velike događaje, poput ispita ili gubitka bliske osobe, objasnila je. (Bodovanje testa: Svaki odgovor 'da' nosi 2 boda, svaki odgovor 'ponekad' nosi jedan bod, a svaki odgovor 'ne' je 0 bodova.)

Svako treće dijete u svijetu danas pati od kratkovidnosti
Svako treće dijete u svijetu danas pati od kratkovidnosti

Riješite kviz:

  • Odlazi li vaše dijete odmah u svoju sobu nakon škole, traži da jede samo u sobi te izbjegava zajedničke aktivnosti poput gledanja TV-a s vama?
  • Je li vaše dijete ljuće nego inače kada gubi u sportu ili društvenim igrama s braćom, sestrama ili prijateljima?
  • Tijekom obroka, kaže li vaše dijete da nije gladno ili da mu se više ne sviđa ono što je prije voljelo?
  • Traži li vaše dijete školske dobi vašu pomoć za jednostavne zadatke koje je inače moglo samo obaviti, poput oblačenja ili rezanja hrane?
  • Ako omiljena majica vašeg djeteta nije čista kada ide na rođendansku zabavu, uzruja li se i jako naljuti, u nesrazmjeru s uobičajenim ponašanjem?
  • Kada vaše dijete ne uspijeva obaviti zadatak poput domaće zadaće, čitanja ili slaganja Lego modela, kaže li za sebe da je 'glupo'?
  • Prestaje li vaše dijete pričati o svojim prijateljima ili događajima iz škole kada dođe kući?
  • Vodi li vaše dijete ili tinejdžer manje računa o svom izgledu i osobnoj higijeni, izbjegava pranje, šišanje ili pranje zuba?
  • Žali li se na odlazak u školu ili pokušava izbjeći pohađanje, iako je ranije voljelo školu?
  • Spava li vaše dijete više nego obično, teško zaspi noću ili se budi u neobičnim satima?
  • Žali li se često na bolove u trbuhu, nogama ili glavobolju?
  • Kada treba otići kod prijatelja ili na društveni događaj koji inače voli, kaže li vam da ne želi ići ili inzistira da pođete s njim?
  • Ljuti li se vaše dijete češće na brata, sestru ili prijatelje zbog sitnica, poput uzimanja igračke ili zadirkivanja?
  • Je li vaše dijete izgubilo interes za igru i zabavu?

Ako ste postigli rezultat od 10 ili više bodova, možda je vaše dijete pod stresom i treba vašu pomoć. Stres se često doživljava kao emocija odraslih, ali u današnjem izazovnom svijetu, sve više djece i mladih suočava se s njim.

Studija otkrila: Djeca pate zbog ovisnosti roditelja o elektronici
Studija otkrila: Djeca pate zbog ovisnosti roditelja o elektronici

Savjeti za smanjenje stresa

Znakovi da je dijete u stresu mogu uključivati promjene u apetitu, spavanje više ili manje nego obično, povlačenje od drugih i veću kompetitivnost.

Evo nekoliko strategija koje možete isprobati za rješavanje uzroka i simptoma stresa:

  •     Smanjite im obaveze – pregledajte njihov raspored i razgovarajte o tome što se može izbaciti kako bi imali više vremena za odmor.
  •     Isključite ekrane – previše vremena na internetu može biti stresno, pogotovo ako su bombardirani vijestima ili obavijestima.
  •     Primijetite sitnice – male frustracije mogu biti simptom većih problema. Obratite pažnju na te sitne znakove i razgovarajte s djetetom.
  •     Odvojite deset minuta – provedite deset minuta dnevno s djetetom u njihovom svijetu, bez ometanja, kako biste ojačali vezu i razumjeli njihove brige.
  •     Naučite ih tehnike disanja – jednostavne tehnike disanja, poput box disanja (udisanje četiri sekunde, zadržavanje daha četiri sekunde, izdisanje četiri sekunde i opuštanje četiri sekunde), mogu pomoći u smanjenju tjeskobe.
  •     Razvijte njihov rječnik emocija – što više dijete može izraziti svoje osjećaje, lakše će se nositi s njima, piše The Sun.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Mnogi su primijetili najezdu smrdljivih martina: Evo kako ih otjerati na prirodan način
OPET SU POSVUDA

Mnogi su primijetili najezdu smrdljivih martina: Evo kako ih otjerati na prirodan način

Miris mente je većini ugodan, ali smrdljivim martinima je izrazito odbojan. Ako ne želite biljku, možete nabaviti i eterično ulje mente, od kojeg se u kombinaciji s vodom može napraviti sprej