Slanina i jaja ukusniji su ako se u pozadini čuje kokodakanje, a hrana tamnocrvene boje čini se slađom, dok ona narančasta budi osjet kiselosti
Riba bolje prija uz šum mora, jaja uz kokodakanje
Na okus hrane ne utječe samo njezin miris nego i boja, pa čak i glazba koju slušamo dok jedemo. Pokazalo je to istraživanje koje je proveo prof. Charles Spence sa sveučilišta u Oxfordu. On je uočio da zvuk koji prati jedenje hrane utječe na subjektivni osjećaj mekoće u ustima. Isto je tako zamijetio kako puštanje zvukova snimljenih uz obalu mora potiče ljude da u hrani jače uoče aromu sastojaka koji potječu iz mora, a zvukovi kokodakanja i prženja slanine intenziviraju okuse jaja i slanine.
Boja je također važna. Profesor Spence otkrio je da mijenjanje boje pića u tamnocrvenu izaziva to da ga ljudi doživljavaju 12 posto slađim nego prije. Tamnocrvena boja veoma podsjeća na zrele plodove voća i na slatkoću koja dolazi s njima. Narančasta boja povećava okus kiselosti. Dovoljno je samo promijeniti količinu te boje na ambalaži i ljudi već zamjećuju promjene u sadržaju. Također, piju li sokove iz žute i zelene ambalaže, ljudima se čini da njihov okus podsjeća na limun ili limetu, čak i ako oni ne sadrže te arome.
>>> Tekstura hrane također je važna. Masni sirevi i “foie gras” (jetra tovljene guske) na cijeni su i zato što na jeziku djeluju glatko te svilenkasto. U Kini i Japanu teksturu katkad cijene više od okusa. Ondje uživaju i u jelima koja su Europljanima neukusna.
>>> Hrana plave boje u prirodi je rijetka, stoga ju mozak ne povezuje s dobrim okusom. Kad jedu iz plavog posuđa, ljudi će pojesti manje, a proizvođači rijetko pakiraju hranu u plavu ambalažu.
>>> Djecu ćete lakše potaknuti da jedu zdravo ako o hrani govorite u bojama. Dajte im da izaberu malo narančastog, crvenog i žutog voća te zelenog povrća. Tanjur će ljepše izgledati ako su na njemu različite boje.