Najfiniji način da se zagrijate nakon dolaska doma sa zime je šalicom vruće čokolade. Za najmanje biste mogli isprobati onu sa sljezovim kolačićima, a za veće vruću čokoladu s ginom
Recepti za vruću čokoladu: Sa sljezovim kolačićima, ginom, likerom od višanja, cimetom...
Vruća čokolada je jedno od omiljenih zimskih pića. Postoji mnoštvo recepata po kojima se može napraviti, biti ukusna za djecu, a i 'zanimljiva' za odrasle ako se u nju dodaju i alkoholna pića. Izabrali smo par recepata za ovu divnu poslasticu koji će zadovoljiti potrebe i nepce mališana i odraslih.
Vruća čokolada sa sljezovim kolačićima
Sastojci:
- 3 šalice punomasnog mlijeka
- 3 jušne žlice kakao praha
- 2 jušne žlice šećera
- 1/2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
- mliječna ili crna čokolada (po izboru)
- prstohvat cimeta
- prstohvat soli
- mali sljezovi kolačići
Priprema:
Zagrijte mlijeko. Dok se grije u šalici pomiješajte kakao u prahu, šećer, cimet i sol. Čokoladu nasjeckajte na male komadiće.
U smjesu začina dodajte par žlica vrućeg mlijeka i dobro promiješajte kako biste dobili gustu kompaktnu smjesu. Smjesu prelijte natrag u mlijeko koje se i dalje grije na laganoj vatri.
Kad nastane jednolika smjesa dodajte ekstrakt vanilije i komadiće čokolade te polako miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
Maknite s vatre i ulijte vruću čokoladu u šalice, ostavite malo mjesta na vrhu na koji ćete dodati male sljezove kolačiće.
Francuska vruća čokolada
Sastojci:
- 2,4 dl punomasnog mlijeka
- pola šalice slatkog vrhnja
- 2 žličice šećera u prahu
- pola žličice espresso praha po izboru
- 220 grama crne čokolade s najmanje 70 posto kakaa, nasjeckane
- šlag za posluživanje
Priprema:
U loncu pomiješajte punomasno mlijeko, vrhnje, šećer i espresso pa pripremajte na srednje jakoj vatri dok se oko rubova ne pojave mali mjehurići. Nemojte dopustiti da smjesa zakuha. Uklonite sa štednjaka pa ubacite usitnjenu čokoladu i miješajte dok se posve ne otopi.
Vruća bijela čokolada
Sastojci:
- 200 grama bijele čokolade
- šalica mlijeka
- prstohvat đumbira
- klinčić, anis i cimet po ukusu
Priprema:
Zagrijte mlijeko dok ne zavrije. Maknite s vatre te dodajte nasjeckanu čokoladu i začine. Miješajte dok se čokolada ne otopi.Na kraju dodajte prstohvat začina.
Vruća čokolada s cimetom
Sastojci:
- 4 žlice gorkog kakaa
- 3 žlice šećera u prahu
- 2 žlice gustina
- 2 žlice mlijeka u prahu
- 1/2 žlice cimeta
- 100 grama usitnjene čokolade
Priprema:
Sve sastojke zajedno izmiješajte i spremite u posudicu. Kad se zaželite vruće čokolade u 2 dcl vrućeg mlijeka ili po želji u 2 dcl slatkog vrhnja (ako volite jako gustu čokoladu) umiješajte jednu do dvije žlice vruće čokolade i kuhajte dok se ne zgusne. Za različite arome možete staviti i koricu naranče, začine ili neki liker.
Veganska vruća čokolada
Sastojci:
- 250 ml bademova mlijeka
- 2 žlice agavina sirupa
- 2 žličice organskog sirovog kakaa u prahu
- 1/2 čajne žličice cejlonskog cimeta u prahu
Priprema:
U lončiću zagrijte bademovo mlijeko dok ne postane vruće, ali nemojte ga zakuhati. Maknite ga sa štednjaka i dodajte ostale sastojke. Miješajte sastojke dok se fino ne povežu.
Ako preferirate gušću čokoladu, možete po želji dodati malo kukuruznog brašna. U tom slučaju pomiješajte malo kukuruznog brašna s malo toplog bademova mlijeka pa dodajte u vruću čokoladu i miješajte dok se malo ne zagusti.
Poslužite vruću čokoladu u vašim omiljenim šalicama. Napitak još možete malo posuti kakaom u prahu te po želji u šalicu dodajte štapić cimeta.
Vruća čokolada s ginom
Sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 250 ml slatkog vrhnja
- 400 g crne čokolade (visoki postotak kakaa) ili čokolade za kuhanje
- 4 jušne žlice šećera
- 2 čajne žličice slatkog kakaa
- 2 jušne žlice gustina
- 200 ml gina
Priprema:
U zdjelici pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje, potom izdvojite decilitar i ostavite sa strane. ostatak stavite kuhati na laganu vatru.
U izdvojeni decilitar mlijeka i slatkog vrhnja dodajte gustin u dobro promiješajte dok ne razmutite sve grudice.
U toplo mlijeko i slatko vrhnje prvo dodajte kakao i šećer i polako miješajte dok se šećer ne rastopi, potom dodajte dio s gustinom i nastavite kuhati dok ne zavrije. Smanjite vatru i dodajte na komadiće natrganu čokoladu i nastavite kuhati dok se čokolada ne rastopi.
Znat ćete da je vruća čokolada gotova kad smjesa postane glatka i sjajna. maknite s vatre i ostavite desetak minuta da se ohladi. Dodajte gin i promiješajte. Vrh čaše u kojoj ćete poslužiti vruću čokoladu umočite u malo gina, pa u šećer i na kraju dodajte čokoladu.
Vruća čokolada s likerom
Sastojci:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 125 ml vode
- 70 g šećera
- 500 ml mlijeka
- 60 ml likera (npr. Bailey's, liker od višanja ili naranče)
- 20 g instant kave
- 100 ml slatkog vrhnja
- šlag
Priprema:
U loncu za kuhanje pomiješajte čokoladu, šećer i vodu te uz neprestano miješanje kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne sjedini. Kad se pojave prvi mjehurići smjesu maknite s vatre i dodajte joj mlijeko, slatko vrhnje, liker i instant kavu.
Vratite na laganu vatru i kuhajte još par minuta dok smjesa ne postane gusta i glatka. Maknite ju s vatre, prelijte u veće šalice za instant kavu ili kakao. i uživajte.
POGLEDAJTE NOVU EPIZODU KEREKESH SHOWA NA NAŠEM YOUTUBE KANALU: