Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Recepti za slasna jela i deserte koje dijabetičari smiju jesti

24sata placeholder

Većina ljudi sa šećernom bolešću tipa 2 je preuhranjena ili pretila te je potrebna redukcija tjelesne mase. To znači da treba ograničiti energetski unos i povećati tjelesnu aktivnost

Poželjni udio unesenih makronutrijenata u ukupnom dnevnom unosu energije za ugljikohidrate je između 45 i 60 posto, za masti do 35 posto te za bjelančevine između 12 i 20 posto. Pritom treba paziti i na glikemijski indeks namirnica te prednost dati onima s niskim glikemijskim indeksom jer smanjuju osjećaj gladi i produljuju osjećaj sitosti. To su grah, grašak, leća, poriluk, kupus, mahuna, kelj, slanutak, integralna riža, integralna tjestenina, zobene pahuljice i slično.

I način pripreme hrane može utjecati na njezin glikemijski indeks pa tako tjestenina kuhana kroz 10 minuta (al dente) ima manji glikemijski indeks od tjestenine kuhane 20 minuta. Također, kuhani krumpir ima manji glikemijski indeks u odnosu na pečeni krumpir ili pire krumpir, dok konzervirano i sušeno voće te voćne kašice imaju veći glikemijski indeks u odnosu na svježe voće.

Recepti za glavna jela:

Pikantna juha od bundeve (6 porcija)

Sastojci: 1 kg jestive bundeve, 2 žličice maslinova ulja, 2 poriluka, 1 režanj češnjaka, 1 žličica đumbira, 1 l temeljca ili vode, sol, papar u zrnu, 2 grančice peršina, 4 žlice jogurta od 0,9 % m.m.

Priprema: Oguljenu i očišćenu bundevu narežemo na komade. U većoj posudi zagrijemo ulje, dodamo na kolutove narezan poriluk, zdrobljeni režanj češnjaka, nastrugani đumbir, zdrobljeni kim i komade bundeve. Zalijemo temeljcem ili vodom i pustimo da zavrije. Na laganoj vatri kuhamo pola sata da se bundeva smekša. Posolimo i popaprimo. Juhu usitnimo štapnim mikserom. Dodamo jogurt i sjeckani peršin.

Energetska vrijednost 1 porcije kcal 88, ugljikohidrata 7,3 g, bjelančevina 3,4 g, masti 5,3 g, zasićenih masnih kiselina 0,9 g

Rižoto s rikolom (4 porcije)

Sastojci: 20 dag riže, 10 dag rikole, 2 režnja češnjaka, 2 žlice maslinova ulja, sol, svježe mljeveni papar, 1 l juhe, parmezan, 2 žlice slatkog vrhnja

Priprema: Opranu i osušenu rižu pirjamo na žlici vrućeg ulja uz istodobno miješanje dok ne postane slatkasta, postupno dolijevamo vruću juhu i posolimo. U veću posudu nalijemo žlicu ulja, dodamo nasjeckani češnjak i operemo rikolu, pirjamo toliko da rikola uvene i pomiješamo s rižom. Sameljemo malo papra, naribamo parmezan, dodamo slatko vrhnje i promiješamo.

Energetska vrijednost 1 porcije kcal 249, ugljikohidrata 34 g, bjelančevina 10 g, masti 9 g, zasićenih masnih kiselina 3 g

Dimljena pastrva s lećom 

Sastojci: 25 dag leće, 1 lovorov list, 1 mrkvica, 10 dag pancete, 1 češnjak, 1 luk, 4 filea dimljene pastrve, 3 žlice peršina preljev, 2 žlice maslinova ulja, 1 žlica Aceta balsamica

Priprema: Leću koju smo prethodno namočili jedan sat skuhamo zajedno s mrkvom narezanom na kolutove i lovorom. Kad je kuhano, ocijedimo i maknemo lovor. Na tavi prepečemo narezanu pancetu, dodamo usitnjeni češnjak i sjeckani luk te propirjamo. Dodamo leću, posolimo i začinimo paprom, maslinovim uljem i acetom balsamicom. Promiješamo i poslužimo s dimljenim fileom pastrve, posutim peršinom. 

Energetska vrijednost 1 porcije kcal 414, ugljikohidrata 24 g, bjelančevina 36 g, masti 19 g, zasićenih masnih kiselina 9,3 g

Teleće rolice  (5 porcija)

Sastojci: 5 lijepih telećih odrezaka, sol, žličica, kadulje, 5 kriški krte šunke, papar, paprika, 2 žlice ulja, žlica kiselog vrhnja 12% m.m., žlica brašna

Priprema: Odreske istučemo, posolimo i posipamo mrvljenom kaduljom, zapaprimo, posipamo paprikom i savijemo. Rolice spojimo čačkalicom, omotamo šunkom pa ih zapečemo sa svih strana. Žlicom odvadimo što više masnoće iz tave i zalijemo čašom tople vode. Poklopimo i pirjamo 15 minuta. Dolijemo vrhnje u koje smo prije toga zamiješali žličicu brašna i malo vode, posolimo, pustimo da zavrije i kuhamo još 5 minuta. 

Energetska vrijednost 1 porcije kcal 382, ugljikohidrata 2 g, bjelančevina 32 g, masti 26 g, zasićenih masnih kiselina 12 g

 

Seljačka pečenka s moštom 

Sastojci: 1 kg krtog svinjskog mesa, 2 režnja češnjaka, 1 mrkvica, 1 gomolj celera, 1 luk, 1 jabuka, 1 dl jabučnog octa ili mošta, sol, svježe mljeveni papar, prstohvat drobljenog kima, nekoliko zdrobljenih plodova brinja, 2 žlice ulja

Priprema: Oprati i osušiti meso. Nakon toga posolimo te utrljamo drobljeni kim, papar, češnjak i zdrobljene plodove brinja, premažemo uljem. Sve povrće i jabuku očistimo te narežemo i istresemo u tepsiju. Na tu podlogu istresemo meso, dolijemo malo vode i mošta te stavimo u zagrijanu pećnicu. Pečemo jedan sat i meso u međuvremenu više puta prelijemo sokom od pečenja. Izmiješamo naribani hren i jabuku. Ponudimo uz pečenje, zajedno sa širokim rezancima. 

Energetska vrijednost 1 porcije kcal 516, ugljikohidrata 8 g, bjelančevina 26 g, masti 43 g, zasićenih masnih kiselina 15 g

Recepti za slasne deserte:

Torta od sira

Sastojci: 50 dag posnog sira, 2 dl jogurta do 0,9% m.m., zaslađivač u prahu, korica limuna, 2 jaja, 8 listova želatine, ekstrakt vanilije, 1 pakiranje piškota za dijabetičare, 100% narančin sok

Priprema: Sir zamiješamo s jogurtom, fruktozom u prahu, ekstraktom vanilije, žumanjcima i ribanom koricom od limuna. Želatinu namočimo u hladnoj vodi na 10 minuta, izvadimo i rastopimo u 1 dl vruće vode. Kad se želatina na pola ohladi, umiješamo je u smjesu od sira. Piškotama obložimo tepsiju i dobro ih namočimo sokom. Na tu podlogu stavimo smjesu od sira i poravnamo. Ostavimo na hladnom da se stvrdne.

Energetska vrijednost 1 porcije kcal 260, ugljikohidrata 28 g, bjelančevina 12 g, masti 11 g, zasićenih masnih kiselina 0,8 g

Fotolia

Lagana panna cotta (6 porcija)

Sastojci: 2 dl slatkog vrhnja, 2 dl mlijeka do 1,5% m.m., 2 dl jogurta do 0,9% m.m., tekuće sladilo bez energetske vrijednosti, pola štapića vanilije, 4 listića želatine, 10 dag zamrznutih malina

Priprema: Vrhnje zavrijemo s mlijekom i štapićem od vanilije. U hladnu vodu stavimo listiće želatine da nabubre. Nakon 10 minuta ih izvadimo i rastopimo u nekoliko žlica kuhanog mlijeka i umiješamo u mliječnu bazu. Zasladimo tekućim sladilom bez energetske vrijednosti i ohladimo. Umiješamo jogurt i nalijemo u zamašćene kalupe. Neka odstoji na hladnom, zatim kalupe okrenemo naopako na tanjuriće i poslužimo s vrućim malinama.

Energetska vrijednost 1 porcije kcal 191, bjelančevina 8 g, ugljikohidrata 6 g, masti 15 g, zasićenih masnih kiselina 6,7 g

Pečeni kus kus s jabukama (10 porcija)

Sastojci: 5 dl mlijeka do 1,5% m.m., tekući zaslađivač, 8 dag dijetalnog margarina, 1 štapić vanilije, sol, cimet, 25 dag kus kusa, 3 jaja, korica od limuna, 50 dag krupno ribanih jabuka

Priprema: Mlijeko, sol i štapić vanilije zavrijemo. Naknadno štapić vanilije izvadimo. Dodamo kus kus, margarin i zaslađivač. Miješamo i ostavimo da lagano vrije 2 minute, potom maknemo sa štednjaka i ostavimo još malo poklopljeno. Potom otklopimo i kus kus vilicama rastresemo. Ohlađenom kus kusu dodamo žumanjke, ribanu koricu od limuna, cimet i naribanu jabuku. Na kraju umiješamo snijeg od bjelanjaka. U namašćenom kalupu pečemo oko sat vremena na 180°C. Poslužujemo toplo ili hladno. 

Energetska vrijednost 1 porcije kcal 86, ugljikohidrata 27 g, bjelančevina 6 g, masti 10 g, zasićenih masnih kiselina 1,7 g

Voćni kup od banana (6 porcija)

Sastojci: 2 žlice grožđica, 1 žlica ruma, 3 banane, sok od limuna, 15 dag posnog svježeg sira, tekuće sladilo bez energetske vrijednosti, 3 žlice sezama

Priprema: Oprane i ocijeđene grožđice namočimo u rum. Banane narežemo na kolutove te ih vilicom propasiramo i promiješamo sa svježim sirom. Zasladimo tekućim sladilom i dodamo sok od limuna. Na kraju umiješamo grožđice i nakratko prepržene sjemenke sezama. Ostavimo na hladnome 2 sata.

Energetska vrijednost 1 porcije kcal 143, bjelančevina 19 g, ugljikohidrata 5 g, masti 5 g, zasićenih masnih kiselina 1 g

* Recepti su preuzeti iz kuharice "Veliki vodič za dijabetičare", koju možete nabaviti na broj: 01/ 4847 807

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1