Pripremite se za sezonu grillanja: Donosimo nekoliko ideja za mesni obrok s roštilja upotpunjen povrćem koje ste dodali na žar, ili na brzinu usput pripremili
Recepti za odličan roštilj: Leskovački uštipci, mazalice, mini burgeri, sočni odresci...
Ako ste ljubitelj mesa s roštilja, vjerojatno imate vlastite tajne koje pomažu u tome da meso na kraju bude sočnije i ukusnije, no malo je onih koji se odvaže pripremiti nešto posebno. Kombinacija mesa i povrća pečenog na roštilju odličan je način da 'zaokružite' obrok bez dodatnih radova u kuhinji, a uz malo mašte obroci zaista mogu biti vrlo zanimljivi.
POGLEDAJTE IDEJU: Roštiljanje na vodi
Pokretanje videa...
Donosimo nekoliko prijedloga, koje možete i sami modificirati:
Mesne lađice
Sastojci:
- 300 g mljevene junetine ili ovčetine,
- 50 g luka, jaje,
- 15 g suhoga kruha,
- sol, papar,
- 8 malih tikvica
Priprema:
Stavite meso u dublju zdjelu pa dodajte nasjeckani luk, jaje i kruh koji ste prethodno namočili u 50 ml vode te ocijedili. Začinite, izmiješajte i stavite u hladnjak.
Tikvice kuhajte pet minuta. Prepolovite ih po dužini, izdubite i napunite mesnom smjesom. Pecite u foliji oko 20 minuta.
Miniburgeri s vrhnjem
Sastojci:
- 200 g mljevene junetine,
- 200 g mljevene svinjetine,
- mala hambi peciva,
- majoneza,
- vrhnje,
- kiseli krastavci,
- zelena salata,
- sol, papar,
- kurkuma
Priprema:
Mljeveno meso začinite solju, paprom i kurkumom te oblikujte u loptice. Lagano ih pritisnite i oblikujte pljeskavice pa ispecite na roštilju.
Pomiješajte majonezu, vrhnje i sitno narezane kisele krastavce. Namažite na peciva, dodajte salatu, meso i poklopite.
Mediteranska salata s piletinom
Sastojci:
- 2 žlice maslinova ulja,
- 750 g piletine,
- 2 režnja češnjaka,
- 1/2 žličice soli, žličica papra,
- 2 žlice svježega nasjeckanog origana,
- rajčice,
- zelena salata,
- krutoni,
- krastavac
Priprema:
Narezanu piletinu, češnjak, sol i papar pomiješajte u zdjeli pa tako začinjenu piletinu ostavite u hladnjaku najmanje tri sata. Zagrijte roštilj na srednje visoku temperaturu pa nauljite rešetku.
Pecite piletinu na roštilju uz povremeno okretanje. Nasjeckajte povrće i pomiješajte s mesom. Pospite svježim origanom, dodajte krutone i poslužite.
Mazalice
Sastojci:
- 2 lepinje,
- 250 g juneće lopatice,
- 200 g mljevene juneće vratine,
- sol, papar,
- 2 žličice ljute mljevene paprike,
- žličica slatke mljevene paprike,
- 30 ml mineralne vode
Priprema:
Meso sameljite, posolite pa dodajte papar, mineralnu vodu te ljutu i slatku mljevenu papriku. Poklopite i ostavite na hladnom dva sata. Lepinje narežite na kriške i premažite mesnom smjesom.
Pecite premazanom stranom prema dolje na zagrijanom roštilju oko tri minute. Okrenite i pecite još dvije minute.
Odresci sa šalšom
Sastojci:
- krastavac,
- rajčica,
- ljubičasti luk,
- 1/2 paprike,
- 4 nemasna goveđa odreska (svaki po 150 g),
- 2 žlice mljevene čili papričice,
- 1/2 žličice sušene majčine dušice,
- 1/4 žličice kajenske paprike,
- ulje
Priprema:
Pomiješajte narezani krastavac, luk, papriku nasjeckanu na kockice i rajčicu. Posebno pomiješajte ulje, čili, majčinu dušicu i kajensku papriku.
Polovicu dodajte povrću, a ostalo sačuvajte. Pirjajte povrće na laganoj vatri. Odreske s obiju strana premažite preostalom marinadom. Pecite na izravnoj vatri, okrenite te pecite od četiri do šest minuta često premazujući. Poslužite sa šalšom.
Leskovački uštipci
Sastojci:
- 400 g mljevene junetine,
- 50 g slanine,
- sol, papar,
- 10 dag sira,
- 3 češnja češnjaka,
- žličica mljevene ljute paprike
Priprema:
Sir i slaninu narežite na što sitnije kockice. Pomiješajte ih s mesom pa začinite solju, paprom i mljevenom paprikom. Dodajte usitnjeni češnjak. Ostavite da odstoji pola sata te oblikujte uštipke. Pecite ih na roštilju dok ne dobiju boju.