Okupljanje obitelji za kamp-vikend može biti zabavno sve dok ne dođe vrijeme ručka. Ali to ne mora biti problem, uz malo kreativnosti, kampiranje može otvoriti niz mogućnosti za ukusna jela
Recepti za kampiranje: Uživajte u nevjerojatno ukusnim jelima koje možete spraviti u prirodi
Kuhanje kada kampirate je zapravo ograničeno samo alatima koje ponesete sa sobom, zato na kampiranje ponesite štapiće za roštilj, foliju, rešetku za roštilj, tavu od lijevanog željeza, a možete čak i veliki lonac ako imate mjesta u autu. Također, planiranje obroka unaprijed pomoći će vam da se pripremite kako biste imali sve potrebne alate i sastojke. U nastavku otkrijte kakva sve raznolika jela možete pripremiti na kampiranju u vrlo kratkom vremenu. A uz to su vrlo ukusna i zdrava.
1. 'Omlet' s jajima, lukom i rajčicom
Sastojci:
- 1-2 šalice cherry rajčice
- 1 žlica vinskog octa
- 2 snopa blitve
- 2 šalice velikog sjeckanog luka
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka, mljevena
- 1/2 žlice morske soli
- 1/2 žlice crnog papra
- 4 velika jaja
Upute: U malu zdjelu ubacite cherry rajčice s octom i stavite na stranu. Sa stabljike uklonite listove blitve. Listove nasjeckajte, stavite u veliku zdjelu s hladnom vodom i promiješajte da se isperu. Operite, osušite i tanko režite stabljike. U velikoj tavi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri propirjajte stabljike blitve i luk na maslinovom ulju dok ne omekšaju, oko 10 minuta. Smanjite toplinu i dodajte češnjak te pirjajte 1 minutu. Dodajte listiće blitve, sol i papar. Uključite visoku temperaturu i miješajte dok lišće ne uvene.
Koristeći poleđinu žlice, napravite četiri udubine ili 'gnijezda' u blitvi. Razbite jedno jaje u svako gnijezdo. Pokrijte tavu, malo smanjite vatru i kuhajte dok žumanjci ne budu srednje tvrdi, oko četiri minute. U tavu dodajte cherry rajčicu i ocat, a zatim poslužite.
2. Začinjeni patlidžan na žaru sa salatom od svježe rajčice
Sastojci:
- 2 srednja patlidžana, narezana na centimetar debljine
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 1 žličica soli
- 2 žlice svježeg soka od limuna
- 2 žlice vinskog octa
- 1,5 šalica višebojne cherry rajčice
- 2 mala čilija, sitno sjeckana
- 1/4 šalice listova svježe metvice, sitno sjeckani, plus još za posluživanje
- 1/4 šalice grčkog jogurta s niskim udjelom masti
- 2 žlice mlijeka s niskim udjelom masti
Upute: Zagrijte roštilj. Patlidžane premažite s 3 žlice ulja, a zatim začinite korijanderom i soli. Stavite na roštilj dok ne omekša, 10 do 12 minuta. U međuvremenu, u zdjeli umutite limunov sok, ocat, preostalu žličicu ulja i 1–2 žličice soli; prepolovite rajčicu te stavite čili i mentu. Na veliki tanjur rasporedite patlidžan sa salatom od rajčice. Umutite jogurt i mlijeko te prelijte preko povrća. Po želji pospite listovima metvice.
3. Pečene jabuke s grčkim jogurtom
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 jabuke, prepolovljene
- 4 grančice timijana
- 2 žlice vanilin grčkog jogurta
Upute: Zagrijte pećnicu na 220°C. Mali lim za pečenje premažite maslinovim uljem. Stavite unutra izrezane jabuke, pospite timijanom i pržite dok ne omekšaju, oko 15 minuta. Stavite ih u zdjele i prelijte grčkim jogurtom. Na vrhu stavite ostatke soka iz tave.
4. Piletina sa roštilja - souvlaki
Sastojci:
- pileća prsa bez kostiju
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1/2 žlice korijandara
- 1/2 žlice sušenog origana
- sol i papar
- 1 paket cherry rajčice
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 3 žlice soka od limuna
- 1/2 glavice salate, nasjeckane
- 4 luka, tanko narezana
- 1/2 šalice svježeg kopra, grubo sjeckanog
- 4 komada kruha
- grčki jogurt s malo masnoća, za posluživanje
- 8 štapića za roštilj
Upute: Zagrijte roštilj. U veću zdjelu ubacite piletinu s 1 žlicom ulja, zatim stavite korijander, origano i 1–4 žličice soli i papra. Nabodite ju na štapiće. Stavite rajčicu i češnjak na veliki komad folije. Začinite s 1 žicom ulja i pospite 1–4 žličice soli i papra. Preklopite i složite foliju tako da formirate vrećicu. Stavite vrećicu i ražnjiće na roštilj i pecite, povremeno miješajući foliju i okrećući ražnjiće, sve dok se piletina ne skuha, 8-10 minuta. Neposredno prije uklanjanja s roštilja, piletinu premažite sokom od 1 žlice limuna. U međuvremenu u veliku zdjelu ubacite salatu, mladi luk i kopar s preostalim sokom od 2 žlice limuna i žličicom ulja, plus dodajte malo soli i papra. Možete ispeći i kruh na roštilju, oko jedne minute po strani. Po želji pospite kruh jogurtom, kao i piletinu, rajčicu i salatu.
5. Grčki pureći burgeri
Sastojci:
- pola kile mljevenog purećeg mesa
- 2 mlada luka, sitno sjeckana
- 1 češanj češnjaka, sitno sjeckani
- 1 mala tikvica, ribana
- 1 bjelanjak
- 1/4 šalice svježe metvice, narezane
- 1/2 žlice mljevenog kumina
- 1/2 žlice sol
- 1/2 žlice papra
- 2 žlice maslinovog ulja
Serviranje:
- 1 rajčica, nasjeckana
- 1/4 slatkog luka, sjeckanog
- 2 žlice maslinovog ulja
- 30 grama feta sira
- zelena salata
- peciva za burgere
Upute: Mljevenu puretinu, orahe, češnjak, tikvice, bjelanjak, mentu, mljeveni kumin, sol i papar zajedno pomiješajte. Oblikujte u četiri pljeskavice debljine jednog centimetra. Pecite u tavi na maslinovom ulju na srednjoj vatri. Dok se hamburger peče, umiješajte rajčicu, slatki luk, maslinovo ulje i feta sir koji služi kao umak. Poslužite pljeskavice na burger pecivima sa zelenom salatom i rajčicom i fetom.
6. Pileći ražnjići na žaru
Sastojci:
- 1/4 šalice mljevene paprike
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice meda
- 560 grama pilećih prsa bez kosti, tanko narezana
- 425 grama slanutka, isprati i ocijediti
- 1 šalica kuhanog bulgura
- 3/4 šalice sitno sjeckanog svježeg peršina
Upute: U velikoj zdjeli umutite mljevenu papriku paprike s maslinovim uljem i medom; odložite pola smjese za posluživanje. Preostaloj smjesi dodajte pileća prsa i nabodite ih na štapiće za roštilj. Pecite na srednje jakoj vatri oko šest minuta. Skuhajte slanutak i pomiješajte ga s bulgurom, peršinom i 1–2 žličice soli. Piletinu poslužite s prilogom od slanutka i bulgura zajedno s umakom od mljevene paprike.
7. Škampi pečeni u foliji
Sastojci:
- Oguljeni škampi (njih 16-20)
- 1 žličica začina po želji
- 2 kukuruza
- 1 jalapeño papričica, tanko narezana
- 1 šalica svijetlog piva
- 2 žlice svježeg soka od limuna
Upute: Zagrijte roštilj. U veliku zdjelu ubacite škampe sa začinima. Odvojite četiri komada folije i složite ih na 2 papira za pečenje. Izrežite svaki kukuruz na 6 komada. Kukuruz i jalapeño podijelite na listove folije, a zatim stavite škampe. Lagano podignite rubove folije i dodajte 1/4 šalice piva i 1/2 žlice limunovog soka u svaku foliju. Pokrijte drugom polovicom folije, preklopite je preko rubova i stavite da se peče pokriveno oko 10 minuta. Prenesite pakete na 4 tanjura. Da biste poslužili jelo, pomoću škara ili noža, izrežite 'X' u sredini svake folije i presavijte svaki trokut natrag.
8. Pržena kobasica s kupusom i Pink lady jabukama
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 6 pari talijanskih kobasica (ukupno oko 1,5 kilograma)
- 2 Pink lady jabuke, prepolovljene
- 1/2 crvenog luka, narezanog
- Crveni kupus, pola glavice, izrezati na kriške debljine pola cm
- prstohvat soli
- svježe mljeveni crni papar
- 1 čaša jabukovače (apple cider)
- 2 žlice svježeg jabučnog octa
Upute: U velikoj tavi od lijevanog željeza zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte kobasicu i pecite, povremeno okrećući do zlatno smeđe boje, 6-8 minuta; pa stavite u tanjur. Smanjite toplinu i dodajte jabuke, prerezane i okrenute prema dolje. Nasjeckajte luk i kupus i stavite oko jabuka. Začinite solju i paprom. Kuhajte, povremeno miješajući luk, dok jabuke ne dobiju zlatno smeđu boju, 3-4 minute. Okrenite jabuke. Vratite kobasice u tavu među povrće. Dodajte jabukovaču i ocat. Povremeno polijevajte i okrećite kobasice, sve dok ne budu kuhane, a jabuke ne omekšaju, 18-20 minuta.
9. Marinirana piletina s lukom
Sastojci:
- 1/2 šalice običnog jogurta
- 2 češnja češnjaka, mljevenog
- 1 žlica ribanog svježeg đumbira
- 1 žličica garam masala mješavine začina
- 1 žličica kurkume
- 2 žlice limunove korice, plus 2 žlice limunovog soka
- prstohvat soli i papra
- pileća prsa bez kostiju, izrezana na komade
- ulje za rešetke roštilja
- 1 crveni luk srednje veličine, izrezati i prepoloviti ga na pola
- 4 komada tortilje
- Umak od krastavca i jogurta s korijanderom
Upute: U zdjeli pomiješajte jogurt, češnjak, đumbir, garam masalu, kurkumu, limunovu koricu i sok, i 1/2 žličice soli i papra. Dodajte piletinu i promiješajte da se sve sjedini. Ostavite da se marinira 15 minuta. Zagrijte roštilj. Kada se zagrije lagano nauljite rešetke. Stavite piletinu i luk na šest velikih ražnjića. Roštiljajte i povremeno okrećite, dok se piletina i luk ne ispeku, 8 do 10 minuta. Pecite tortilje dok lagano ne porumene, oko jedne minute po strani. Uz to poslužite umak od krastavaca i korijandera s jogurtom.
10. Avokado na žaru s Feta Tahini umakom
Sastojci:
- 3 velika svježa avokada
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice svježeg limunovog soka
- Sol
Za umak:
- 1/4 šalice feta sira, drobljenog (37 grama)
- 1,5 žlice Tahinija (paste od sezama)
- 4 žlice soka od svježeg limuna
- 1/2 - 1 žlice pileće juhe s reduciranim natrijem (ovisno o tome koliko gust umak volite)
- 1 žličica meda
- Prstohvat soli
Upute: Zagrijte roštilj na srednje jakoj vatri. Izrežite avokado na pola i uklonite sjemenke. Ogulite češanj češnjaka i odrežite vrh. Utrljajte izrezani dio češnjaka po cijeloj odrezanoj strani avokada. Pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok u maloj posudi i premažite avokado. Pospite solju. Stavite izrezanu stranu avokada dolje na rešetku i pecite otprilike 5-6 minuta.
Stavite fetu u malu zdjelu i zagrijavajte dok ne omekša, otprilike 10-15 sekundi. Zatim upotrijebite mali procesor za hranu i sve sastojke za umak pomiješajte i miksajte sve dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Začinite po ukusu solju. Umak stavite na avokado, iscijedite svježi limunov sok (neobavezno) i uživajte u jelu, piše Prevention.