Recepti za jela s puno proteina: Fina su i vrlo laka za pripremu | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Recepti za jela s puno proteina: Fina su i vrlo laka za pripremu

Recepti za jela s puno proteina: Fina su i vrlo laka za pripremu

Osim za mišiće, proteini su bitni i za niz drugih funkcija, stoga je balansirani obrok s odabranim namirnicama jedna od najboljih zdravstvenih preventiva

VIDEO

Proteini su ključni za izgradnju i održavanje mišićne mase, kao i za brojne druge funkcije u tijelu. Ovi recepti su osmišljeni kako bi vam pomogli unijeti dovoljno proteina kroz ukusna i zdrava jela. Pritom imaju niz nutritivnih prednosti.

Protein je neophodan za osjećaj sitosti između obroka, osobito kada ste na kalorijskom deficitu. Dajte prednost nemasnim proteinima, povrću bogatom vlaknima i mastima zdravim za srce.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Pripreme za kuhanje za Olimpijske igre 04:22

Proteinski ručak s piletinom i avokadom

Sastojci:

  •     3 jušne žlice maslinovog ulja
  •     500 g pilećih prsa bez kostiju i kože (narezanih na komadiće)
  •     1 jušna žlica kumina
  •     1 jušna žlica čilija u prahu
  •     3 – 4 režnja češnjaka (sitno mljevena)
  •     jedna konzerva crnog graha
  •     sol i svježe mljeveni crni papar
  •     2 šalice cherry rajčica (prepolovljenih)
  •     2 glavice mladog luka (narezane na tanke kolutiće)
  •     1 – 2 srednje zrela avokada (narezana na srednje komade)
  •     1/3 šalice svježeg korijandera
  •     2 – 4 jušne žlice svježe iscijeđenog soka limete
  •     2 jušne žlice jabučnog octa
  •     po želji 1 – 3 čajne žličice agavinog sirupa ili meda
  •     po želji prstohvat kajenskog papra.


Priprema:

U veliku tavu dodajte maslinovo ulje, piletinu, ravnomjerno posipajte kuminom i čilijem u prahu te pecite na srednje jakoj vatri dok ne bude gotovo, oko pet minuta. Povremeno miješajte i okrećite kako biste osigurali ravnomjerno pečenje.

Dodajte češnjak, promiješajte da se sjedini i pirjajte oko jednu minutu ili dok ne zamiriše.

Dodajte crni grah, promiješajte da se sjedini, ravnomjerno sve začinite solju i paprom te pirjajte oko minutu, ili dok se grah lagano ne zagrije. Premjestite sadržaj tave u veliku zdjelu, dodajte rajčice, zeleni luk, avokado, korijander, sok limete, jabučni ocat i promiješajte da se sjedini.

Hrskavi losos s povrćem

Sastojci:

  •     3 češnja češnjaka (grubo sjeckana)
  •     1 limun (nasjeckan na vrlo tanke ploške)
  •     3 fileta divljeg lososa
  •     1,5 žlica Cajun začina (možete i napraviti vlastiti tako da pomiješate prstohvat soli, papra, češnjaka u prahu, luka u prahu, kajenskog papra, crvene paprike, sušenog origana i timijana)
  •     1 žlica maslinovog ulja
  •     1 žličica grube morske soli i crnog papra
  •     180g kuskusa
  •     10-12 stabljika brokule
  •     2 tikvice

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160°C stupnjeva. Izrežite suhe krajeve brokule (oko 1 cm) i narežite tikvice na tanke trakice. Posložite brokulu u duboku posudu za pečenje oa nju posložite tikvice, češnjak i limun te začinite morskom soli i crnim paprom. Pospite s malo maslinovog ulja.

Ostatak maslinovog ulja utrljajte na filete lososa sa svih strana skupa sa cajun začinom pa ih posložite na povrće tako da strana s kožom bude okrenula prema gore. Pecite 25 minuta, a zatim povećajte temperaturu na 180°C i pecite još 5 minuta dok koža ne postane hrskava.

Skuhajte kus-kus prema uputama s pakiranja, a zatim ga podijelite u 3 posudice. Podijelite losos, povrće i nekoliko kriški limuna između posudica i pustite da se ohladi. Poklopite posudice i držite u hladnjaku najviše 3 dana. Prije posluživanja zagrijte u mikrovalnoj pećnici na najvišoj temperaturi.

Pržena tuna i slatki krumpir

Sastojci:

Za odreske od tune:

  •     4 x 150 g odrezaka od tune
  •     1 žličica grube morske soli
  •     1 žlica 100 posto kokosovog ulje (rastopljenog)
  •     2 žličice ružičastog papra

Za slatki krumpir:

  •     4 velika slatka krumpira
  •     1 žlica običnog brašna
  •     1/2 žličica soli
  •     1/2 žličica papra
  •     1/2 žlice 100% kokosovog ulja (rastopljenog)

Priprema:

Najprije zagrijte pećnicu na 200°C.

Zatim pripremite slatki krumpir. Ogulite svaki krumpir i izbodite ga vilicom. Stavite ga na tanjur, a zatim u mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu 4-5 minuta. Izvadite ga iz mikrovalne pećnice i pustite da se ohladi minutu ili dvije.

Nakon što se dovoljno ohladi, izrežite slatki krumpir na kriške. Pospite kriške s brašnom, solju, paprom i rastopljenim kokosovim uljem i malo ih protresite da biste ih pokrili začinima (to će ih učiniti vrlo hrskavim). Stavite ih na lim za pečenje i pecite na 200°C 15 do 20 minuta.

Kada je krumpir skoro pa gotov, vrijeme je za pripremi odrezaka od tune. Svaki odrezak na obje strane podmažite rastopljenim kokosovim uljem, pospite solju i stavite u veliku zagrijanu tavu.

Pecite odreske tune na svakoj strani 1 do 2 minute, ako vam je draže pržena tuna, ili 3 do 4 minute na svakoj strani, ako vam je draža jače pečena.

Na tanjur stavite salatu ili špinat, podijelite krumpir te dodajte odreske od tune. Pospite odrezak s isjeckanim ružičastim paprom i poslužite s kriškom limuna.

Piletina i kuskus

Sastojci:

  •     1 žlica curry paste
  •     1 žlica manga chutney začina
  •     ½ žličice kurkume
  •     Sol po ukusu
  •     50ml maslinovog ulja
  •     4 pileća prsa
  •     300g kuskusa
  •     350ml povrtnog temeljca

Po želji:

  •     Šipak
  •     Korijander

Priprema:

Prvo napravite marinadu za piletinu dodavanjem curry paste, chutney začina, kurkume, soli i maslinovog ulja u zdjelu i dobro promiješajte.

Zatim izrežite pileća prsa na pola i stavite u marinadu te dobro pomiješajte. Ostavite da se marinira najmanje 20 minuta, a idealno u hladnjaku preko noći. Zatim zagrijte tavu na srednje visokoj vatri i stavite komade piletine. Piletinu pecite 5 do 6 minuta na svakoj strani ili dok ne postane zlatno smeđa i lagano zapečena.

U međuvremenu stavite kuskus u veliku zdjelu i lagano ulijte kipući povrtni temeljac. Pokrijte zdjelu s poklopcem i ostavite da se natapa oko 5 minuta, a zatim umutite kuskus s vilicom i dodajte sastojke po želji (npr. sjemenke šipka će dati super boju i još bolji okus). Konačno, podijelite kuskus u 4 posude, stavite dva komada marinirane piletine na vrh i pospite korijandrom.

Vitaminski smoothie sa šumskim voćem

Sastojci:

  •     150g smrznutog šumskog voća
  •     1 žlica maslaca od kikirikija
  •     1 žlica proteinskog namaza (čokolada i lješnjak)
  •     200ml mlijeka

Priprema: Sve skupa u blender i neka se dobro promiješa. Možete koristiti i štapni mikser, ako nemate blender. Pustite da se prije toga voće malo 'opusti' kad ga izvadite iz frizera.

Chia puding s maslacem od kikirikija

Sastojci:

  •     1 šalica bademovog mlijeka
  •     1 žlica maslaca od kikirikija
  •     2,5 žlice chia sjemenki
  •     1/2 žlice namaza od aronije, bez šećera
  •     par slanih kikirikija, za dekoraciju

Priprema:

U posudu istresite bademovo mlijeko i maslac od kikirikija, pa miješajte dok se maslac ne otopi i sljubi s mlijekom. Dodajte chia sjemenke i pustite barem 30 minuta, a najbolje nekoliko sati da se napravi želatinozna smjesa.

Tofu sa sezamom

Sastojci:

Za hrskavi tofu:

  •     1 blok čvrstog tofua
  •     Sol i papar po ukusu
  •     25 g kukuruznog brašna
  •     2 žlice umak od soje
  •     1 žlica kokosovog ulja

Za umak:

  •     2 žlice umak od soje
  •     3 žlice umaka bez šećera (slatki čili)
  •     2 žlice sirupa od agave
  •     2 žlice ketchupa
  •     2 češnja češnjaka (zgnječena)
  •     1 žlica rižinog vinskog octa
  •     1 žličica češnjaka
  •     1 žlica kukuruznog brašno pomiješana s cca. 50 ml kipuće vode.

Za posluživanje:

  •     Sitno sjeckani mladi luk
  •     Sjemenke sezama
  •     125 g basmati riže po porciji

Priprema:

Prvo narežite tofu na kockice veličine 2cm i velikodušno začinite soli i paprom. U zdjelu dodajte soja umak i u njega ubacite kockice tofua.

Zatim prenesite kockice tofua u zdjelu napunjenu kukuruznim brašnom, promiješajte dok se potpuno ne pokrije i stavite na stranu.     Pomiješajte sve ljepljive sastojke umaka zajedno (osim kukuruznog brašna) i stavite na stranu.

Zagrijte kokosovo ulje u tavi čije dno se ne lijepi i dodajte tofu. Kuhajte 4-5 minuta na srednjoj vatri (ulje bi trebalo lagano cvrčati). Provjerite jesu li tofu komadići zlatni i hrskavi na kuhanoj strani te ih zatim okrenite na drugu stranu dok i ona ne postane zlatna i hrskava.

Kada je tofu gotov, izvadite ga iz tave i stavite sa strane. Brzo očistite tavu papirnatim ručnikom i dodajte ljepljivi umak. Stavite umak na laganu vatru i kuhajte 5 minuta. Dodajte smjesu kukuruznog brašna i dobro promiješajte. Kuhajte dok se umak ne zgusne, otprilike 3-4 minute.

Dodajte hrskav tofu natrag u tavu u umak. Nemojte predugo ostaviti tofu u tavi jer više neće biti hrskav. Poslužite s basmati rižom ukrašenom mladim lukom i puno sezama.

Rolice s kobasicom

Sastojci:

  •     12 nemasnih kobasica
  •     1 žlica paprike
  •     1 žlica origana
  •     Sol i papar po ukusu
  •     4 obične tortilje
  •     40 g maslaca (otopljenog)
  •     Sezam

Umak:

  •     Umak bez šećera (Ketchup)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Prvo u veliku zdjelu stavite sve kobasice. Dodajte začine i dobro pomiješajte rukom ili kuhačom. Zatim izvadite tortilje i na njih u sredinu stavite kobasice. Polazeći od dna svake tortilje, zarolajte ju dok ne dobijete čvrstu rolicu.

Izrežite tortilju na četiri jednaka dijela — ili, ako želite komade kobasice veličine zalogaja, na još više dijelova - i stavite ih na lim za pečenje. Namažite svaku kobasicu s rastopljenim maslacem i pospite sezamom. Zatim pecite u pećnici 20 minuta, sve dok tortilje ne dobiju lagano zlatnu boju oko rubova.

Pustite da se malo ohladi, a zatim uživajte u toplim (ili hladnim, ako želite) zalogajima uz umak bez šećera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Slabe točke znakova Zodijaka: Blizanci ne brinu o sebi, Lav ne zna reći 'ne', Ribe su depresivne
NESAVRŠENOSTI PO ZODIJAKU

Slabe točke znakova Zodijaka: Blizanci ne brinu o sebi, Lav ne zna reći 'ne', Ribe su depresivne

Bikovi su vrlo jaki pojedinci, iako u skloni pretjeranoj zabrinutosti. Tijekom života znaju imati dosta problema sa grlom, vratom i štitnjačom. Blizanci su uvijek u pokretu i slabo brinu o zdravlju
Otkrili smo sve fetiše Hrvata: Volimo grublje, u troje, uloge...
ISPOVIJESTI O MAŠTARIJAMA

Otkrili smo sve fetiše Hrvata: Volimo grublje, u troje, uloge...

Plus+ Pitali smo naše ljude što najviše vole u krevetu i koji fetiši ih uzbuđuju. Ispada da su to klasici poput uživljavanja u uloge, grublji seks i seks u troje