Isprobajte ova tri odlična recepta božićnih slastica, i već sada na vrijeme pripremite ukusne deserte kojima ćete oduševiti sve okupljene na blagdanskim druženjima
Recepti za 3 vrste blagdanskih kolača koje možete već sada napraviti pa smrznuti do Božića
Blagdane dočekajte spremni uz ove božićne recepte za kolače koje možete pripremiti ranije i zamrznuti. Ovi deserti su savršeni za obiteljska druženja.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Božićni kolač
Ispecite ovu svečanu voćnu tortu uoči Božića, a kako biste pojačali okus i održali vlažnost koristite rum, rakiju ili viski.
Sastojci: 1 kg miješanog suhog voća (grožđice, ribizl, višnje, brusnice, suhe šljive, smokve), korica i sok 1 naranče, korica i sok 1 limuna, 150 ml rakije, šerija, viskija ili ruma, 250 g maslaca, omekšalog, 200 g smeđeg šećera, 175 g glatkog brašna, 100 g mljevenih badema, pola žličice praška za pecivo, 2 žličice miješanih začina, 1 žličica mljevenog cimeta, 1/4 žličice mljevenog klinčića, 100 g badema u listićima, 4 velika jaja, 1 žličica ekstrakta vanilije.
Priprema: Stavite 1 kg miješanog suhog voća, koricu i sok naranče i limuna, 150 ml rakije ili drugog alkohola, 250 g omekšalog maslaca i 200 g svijetlog, mekanog smeđeg šećera u veliku tavu postavljenu na srednje jaku vatru. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte 5 minuta. Prebacite voćnu smjesu u veliku zdjelu i ostavite da se ohladi 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Obložite duboki kalup za torte od 20 cm s dvostrukim slojem papira za pečenje. U voćnu smjesu dodajte 175 g glatkog brašna, 100 g mljevenih badema, pola žličice praška za pecivo, 2 žličice miješanih začina, 1 žličicu mljevenog cimeta, 1/4 žličice mljevenog klinčića, 100 g badema u listićima, 4 velika jaja i 1 žličicu ekstrakta vanilije i dobro promiješajte.
Stavite u pripremljeni lim, poravnajte vrh lopaticom i pecite u sredini pećnice oko 2 sata. Nakon 2 sata zabodite čačkalicu u sredinu kolača da provjerite je li gotov. Ako je potrebno, vratite kolač u pećnicu na još 10 minuta zatim ponovno provjerite i nastavite peći, provjeravajući svakih 10 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe suha. Izvadite kolač iz pećnice, izbušite ga štapićem i dodajte 2 žlice odabranog alkohola. Ostavite da se potpuno ohladi. Kolač spremite u kalup za torte i zamrznite ga. Izvadite tortu tri dana prije posluživanja, podlijevajte sa 1-2 žlice alkohola svaki dan, potom napravite pauzu od jednog dana i za kraj stavite glazuru te servirajte.
Čokoladni voćni kolač
Ako netko u obitelji nije oduševljen tradicionalnim voćnim kolačima, ovo bi mogao biti kompromis koji ste tražili.
Sastojci: 200 g maslaca, 200 g smeđeg šećera, 100 g crne čokolade izlomljene na komadiće, 75 ml rakije, 1 žličica ekstrakta vanilije, 250 g grožđica, 250 g ribiza, 100 g suhih brusnica, 100 g suhih višanja, 100 g korice limuna ili naranče, 200 g brašna, 100 g mljevenih badema, 3 žlice kakaa, 1 žličica miješanih začina, 3 jaja umućena vilicom.
Priprema: Stavite maslac, šećer, čokoladu, rakiju, vaniliju i suho voće u veliki lonac. Lagano zagrijte uz povremeno miješanje dok se sve ne otopi. Maknite s vatre. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Duboki kalup za torte, okrugli 20 cm, ili 18 cm kvadratni, obložite duplim slojem papira za pečenje. Pomiješajte brašno, bademe, kakao i začine. U lagano ohlađenu čokoladnu smjesu u loncu umiješajte jaja, a zatim smjesu od brašna. Stavite u pripremljeni lim i pecite 1 30 do 1 sat 45 minuta ili dok čačkalica zabodena unutra ne izađe čista. Ohladite u limu, a zatim ukrasite. Torta se može čuvati 2 mjeseca u hermetički zatvorenoj posudi.
Božićne kuglice
Ove domaće božićne kuglice također možete pospremiti i u lijepu kutiju te ih pokloniti najmilijima.
Sastojci: 150 g nasjeckane crne čokolade, 150 g nasjeckane mliječne čokolade, 150 ml slatkog vrhnja, 50 g maslaca, za premaz: kakao prah, posip po želji, glazura po želji, šećer u prahu, sjeckani orašasti plodovi, ulje za oblikovanje kuglica
Priprema: U zdjelu stavite tamnu i mliječnu čokoladu, a zatim u šerpu stavite vrhnje i maslac i zakuhajte. Vruće vrhnje prelijte preko čokolade i miješajte dok se ne otopi. Ostavite da se ohladi, pa stavite u frižider otprilike 7 sati. Premaze koje ćete koristiti stavite u posebne zdjelice. Da biste oblikovali kuglice, lagano utrljajte ruke uljem i kotrljajte žličice mješavine među dlanovima. Nježno uvaljajte kuglice u zdjelu sa željenim premazima, dok se ne ujednače, zatim stavite u kutiju i ohladite. Čuvajte u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi tri dana ili zamrznite do mjesec dana. Odledite ih u hladnjaku preko noći, donosi bbcgoodfood.