Slatkasti je šumski plod imao vrlo važno mjesto na jelovniku mnogih europskih naroda: od kestenova se brašna kuhala palenta, pravila tjestenina i pekao ukusan kruh
Recepti od kestena: Pripremite slatke i slane jesenske delicije
Kuhani, pečeni ili pire - mnogima priča o kestenu tu završava, i to prije nego i dođe do tanjura. Jer najčešće se jede iz papirnatih tuljaca na ulicama ili iz zdjelice sa šlagom, ako je riječ o pireu.
Ljubitelji slastica će uživati u kockama, roladi ili torti od kestena, i to je uglavnom to što se tiče kestena na našem jelovniku. Svi koji razmišljaju tako propuštaju: puricu punjenu kestenjem, juhu od leće s kestenjem, pečenu gusku s krumpirićima i kestenjem, špagete s kestenjem… Da spomenemo samo neka izvrsna jela.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
No nekoć su ljudi znali bolje iskoristiti te jesenske šumske darove prirode koje su nazivali i šumskim kruhom. I danas se često priprema u Toskani i na Korzici, da spomenemo samo neke krajeve u kojima postoji više desetaka jela koja su se pripremala s brašnom od šumskog pitomog kestena. Usput rečeno, u divljem su kestenju, koji caruje parkovima, najviše uživali konji pa zato nasadi tog drveća orubljuju, na primjer, Rudolfove kasarne u kojima su nekoć uz vojnike živjele i te životinje.
Na najvećem se francuskom otoku u Sredozemlju za svadbe pripremalo više od 20 jela s kestenovim brašnom. U Toskani su i danas omiljeni kruh i kolač od brašna koje se dobiva sušenjem i mljevenjem kestena. Kruh pripremljen s takvim brašnom pun je velikih nepravilnih rupa i pravi specijalitet, iako je nekoć bio isključivo hrana siromaha. U sjevernoj se Italiji prije otkrića Amerike i donošenja kukuruza na Stari kontinent palenta kuhala s kestenovim brašnom, a danas je to gotovo egzotično jelo. Ali i naše su kuharice znale oplemeniti blagdansku puricu ili gusku nadjevom od zgnječenih kestena.
Najčešće bi im dodale gljive, slaninu, jetru i začine, ili samo začine poput češnjaka, peršina, soli, papra i masnoće. Neutralno bi se “meso” kestena odlično sljubilo sa začinima i sokom koje bi ispustilo pečenje. Kesteni su odlični u jesenskoj juhi koja će vas ogrijati tijekom hladnijih dana.
Skuhajte ih, očistite i dodajte korjenastom povrću propirjanom na maslinovu ulju i na sitno nasjeckanoj glavici luka ili nekoliko ljutika. Dodajte šalicu, dvije leće, podlijte povrtnim temeljcem i kad se sve skupa zajedno prokuha, poslužite i uživajte.
Torta od kestena s pireom od krušaka
Sastojci: jaje, 80 g šećera, vrećica vanilin šećera, 100 ml ulja, 30 ml vode, 70 ml mlijeka, 150 g brašna, 2 žlice praška za pecivo, žličica kakaa, 500 g kesten pirea, 650 g krušaka, 4 žlice ruma, 400 ml vrhnja za šlag, 5 listića želatine
Priprema: Žumanjak miješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte vodu, mlijeko i ulje, te sve dobro izmiješajte. Kad se smjesa dobro prožme, dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjka. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 Celzijevih stupnjeva dok se zazlati. Ohladite ga. Kesten pire odmrznite. Kruške narezane na kockice pirjajte u tavi na laganoj vatri dok se ne raspadnu. Tada ih usitnite u pire i pustite da se ohlade. Zajedno izmiješajte kesten pire i kruške. Dodajte tučeno vrhnje te pred kraj umiješajte želatinu pripremljenu prema uputama na vrećici. Biskvit poprskajte rumom i premažite s malo tučenog vrhnja, na to nanesite kremu od kestena i krušaka. Kad se krema stisne, premažite tortu tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite pireom.
Tavica s kestenima i bučom
Sastojci: 3 žlice maslaca, žlica suncokretova ulja, 2 glavice luka, 800 g buče narezane na kocke, 250 g kuhanih kestena, 3 grančice svježeg mladog timijana, sol, papar
Priprema: U većoj tavi zagrijte maslac i suncokretovo ulje. Na masnoću stavite pržiti luk narezan na kriške. Miješajte ga dok se prži do zlatno smeđe boje. Pazite da vam ne zagori, jer ga je tada bolje baciti i uzeti novi luk. Bući pažljivo ogulite tvrdu koru i narežite je na krupnije kocke koje odmah stavite pirjati na luk. Promiješajte buću i dodajte joj očišćene kestene. Pustite da se pirjaju nekoliko minuta. Dodajte tada grančice svježeg mladog timijana i kuhajte još 15 do 20 minuta povremeno miješajući, dok god buća ne omekša i postane smećkasta. Provjerite je li vam jelo dovoljno začinjeno, pa ga prema potrebi dosolite i dodajte svježe mljeveni crni papar. Cijelu tavicu iznesite na sredinu stola tako da si gosti sami stavljaju u tanjur koliko žele.
Pizza s gljivama i kestenima
Sastojci: tijesto za pizzu, 2 manje glavice luka, 3 kriške pancete, 2 grančice svježeg ružmarina, 2 češnja češnjaka, 100 g manjih šampinjona, šalica očišćenih kuhanih kestena, 100 g sira, maslinovo ulje
Priprema: Narežite luk na listiće i stavite ga pirjati s pancetom narezanom na komadiće u tavu na žlicu maslinova ulja. Dodajte natrgane komadiće svježeg ružmarina i nasjeckani češnjak. Pirjajte još dvije minute dok se oslobode arome. Gljive operite, prerežite na pola, te ih dodajte u tavicu luku i začinima. Pečene ili kuhane kestene očistite i dodajte ih u tavicu luku i panceti. Sve zajedno pirjajte nekoliko minuta. Tijesto za pizzu raširite i položite u namašćeni lim za pečenje. Neka odstoji nekoliko minuta. Tijesto potom nabodite vilicom i premažite maslinovim uljem. Po tijestu položite tanke ploškice sira, a preko njega jednolično rasporedite pripremljeno povrće s gljivama i kestenima. Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.
Juha s kestenima i rajčicama
Sastojci: 1 kg kestena, 150 g pancete, 2 stabljike celera, glavica luka, mrkva, 2 chili papričice, 2 češnja češnjaka, 2 grančice ružmarina, 400 g rajčice, 2 dl pilećeg temeljca, sol papar, maslinovo ulje, parmezan
Priprema: Na tavici pržite sitno narezanu pancetu dok ne dobije boju i pusti miris. Dodajte joj malo maslinova ulja, jer je i panceta pustila masnoću, te sitno nasjeckane luk, mrkvu, celer i chili papričicu. Posolite i popaprite. Pustite da se pirja oko 15 minuta. Potom dodajte nasjeckani češnjak i ružmarin te miješajte oko dvije minute. Tada povrću primiješajte očišćene kuhane ili pečene kestene, na kockice narezanu rajčicu, bez kožice i sjemenki i podlijte pilećim temeljcem. Pustite neka se tako kuha sve zajedno 45 minuta na laganoj vatri. Kad je sve kuhano, dio juhe odgrabite iz lonca, usitnite u blenderu i vratite ostatku kako bi juha postala gušćom. Prije posluživanja dodajte parmezan i još malo maslinova ulja ili samo žlicu vrhnja.
Torta od čokolade sa sladoledom od kestena
Sastojci:
Torta: 225 g čokolade, 140 g maslaca, 210 g šećera, 4 jaja, 4 žlice brašna, 4 žlice kakaa, žličica praška za pecivo, žličica vanilije, 4 žlice vrhnja
Sladoled: 550 ml vrhnja za šlag, 250 ml mlijeka, 250 g šećera, 6 žumanjaka, žličica vanilije, 500 g kesten pirea, 100 g kupina
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzija. Čokoladu otopite s maslacem na pari. Istucite jaja sa šećerom, pa im dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i ekstrakt vanilije. U to umiješajte otopljenu čokoladu i vrhnje. Stavite peći i pecite dok drveni štapić nakon uboda ostane suh. Za sladoled izmiješajte vrhnje za šlag s mlijekom i stavite ih na vatri neka provriju. U posebnoj posudi izmiješajte šećer sa žumanjcima. Izlijte vrhnje s mlijekom u mješavinu šećera i žumanjaka, dobro promiješajte i vratite na vatru. Dodajte vaniliju i kuhajte dok se ne zgusne. Tada maknite s vatre, ohladite, pa dodajte pire od kestena. Duboko smrznite. Krišku torte posipane sa šećerom u prahu poslužite uz kuglicu sladoleda i nekoliko bobica kupina ili nekog drugog bobičastog voća.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...