Nakon naporne novogodišnje noći, ove namirnice pomoći će vam da obnovite energiju i vratite ravnotežu u tijelu. Kroz pravilnu hidrataciju i kvalitetnu hranu, možete se osjećati bolje i spremni za nove izazove
Recepti koji vraćaju energiju nakon vesele novogodišnje noći
Nakon novogodišnjeg slavlja, mnogi se suočavaju s umorom, dehidratacijom i lošim osjećajem zbog pretjerivanja s hranom i pićem. Iako svi znamo da alkohol dehidrira organizam i oduzima energiju, prehrana igra ključnu ulogu u tome kako će naše tijelo reagirati nakon partyja. Ako nekoliko dana nakon novogodišnje noći planirate jesti pravu hranu, možete pomoći organizmu da se oporavi, a vi ćete se osjećati bolje, brže se vratiti svakodnevnim obavezama i ponovo biti puni energije.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Voda je ključ
U prvom redu, povišen unos vode ključan je za oporavak. Alkohol djeluje kao diuretik i povećava izbacivanje tekućine iz tijela, stoga je važno piti dovoljno vode kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu. Izbjegavajte sokove s puno dodanog šećera, gazirane napitke i energetske napitke, koji samo pogoršavaju situaciju. Smanjite unos kave, jer i ona djeluje kao diuretik, a vi trebate što više hidratacije.
Recepti koji vraćaju energiju
Hrskave prokulice s pancetom i limunom
Prokulice, zajedno s drugim povrćem poput brokule i blitve, bogate su prebioticima koji podržavaju ravnotežu crijevnih mikroorganizama, čime poboljšavaju energetsku ravnotežu organizma. Ove namirnice također pomažu u jačanju mišića i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Sastojci: 2 kg prokulica, 6 žlica maslinovog ulja, 150 g pancete, 2 žličice soli, ½ žličice crnog papra , 1 žličica limunove korice
Priprema: Prokulice prepolovite i stavite u zdjelu. U zagrijanu pećnicu stavite limove za pečenje i pustite da se zagriju. Dodajte pancetu, maslinovo ulje, sol i papar u prokulice, promiješajte, te rasporedite na limove. Pecite 10 minuta, zatim rotirajte i pecite još 6-8 minuta. Na kraju, pospite limunovom koricom i poslužite.
Zobene pahuljice s kruškama
Zob je izvrstan izvor željeza, magnezija i vitamina B koji pomažu u održavanju energije. Dodajte joj mlijeko ili jogurt za dodatne proteine i dugotrajan osjećaj sitosti.
Sastojci: 6 šalica vode, 1 ½ šalice zobi , ¾ šalice javorovog sirupa, 1 ½ žličice mljevenog đumbira, 1 žličica soli, ½ žličice cimeta , 2 sitno nasjeckane kruške, 1 šalica pekana (tostiranih i nasjeckanih)
Priprema: U loncu pomiješajte vodu, zob, javorov sirup, đumbir, sol i cimet. Umiješajte kruške i kuhajte na laganoj vatri 3-4 sata. Poslužite s pekanima, dodatnim kruškama i javorovim sirupom.
Salata od leće
Leća je bogata vlaknima i ugljikohidratima, što je čini savršenom za dugotrajnu energiju i sitost. Ova salata puna je vitamina i minerala koji će vam pomoći da se osjećate energičnije.
Sastojci: 2 velike tikvice, 1/3 šalice maslinovog ulja , 1 ½ žličice soli, 1/3 šalice grožđica, 1 žličica crvene paprike, 1 šalica leće, 1 češanj češnjaka, 2 mlada luka, 1/2 šalice prženih sjemenki suncokreta
Priprema: Pecite tikvice s maslinovim uljem, soli i paprom 8-10 minuta. Kuhajte leću s češnjakom i solju 20 minuta. Pomiješajte sve sastojke i poslužite s preljevom od senfa, octa i maslinovog ulja.
Parfe od limunske skute i bobica
Grčki jogurt je izvrstan izvor proteina i vitamina B, koji su ključni za pretvaranje hrane u energiju. Ovaj parfe kombinira jogurt, limunsku skutu i bobice za savršen početak dana.
Sastojci: ¾ šalice nasjeckanih oraha, ¾ šalice zobi, 1 žlica maslinovog ulja, 1 žlica šećera, ½ žličice soli,1/4 žličice cimeta, 3 izmrvljena graham krekera, 200 g svježih kupina, 3 šalice grčkog jogurta, 1 ½ šalice limunske skute
Priprema: Pomiješajte orahe, zob, ulje, šećer, sol i cimet te pecite 10-12 minuta. U čaše slažite slojeve jogurta, limunske skute, bobica i smjesu od oraha. Poslužite hladno.
Cikla s odreskom i jogurtom
Cikla sadrži nitrate koji poboljšavaju protok krvi, čineći ovaj obrok izvrsnim za podizanje energije. Uz to, odrezak s visokim udjelom proteina pruža dugotrajnu snagu.
Sastojci: 3 cikle, 450 g odreska od vješalice, 3 ½ žlice maslinovog ulja, 1 žličica soli, 1/2 žličice crnog papra, 1 šalica grčkog jogurta, 2 žličice pečenih sjemenki bundeve
Priprema: Pecite ciklu s vodom 45-50 minuta, a zatim ogulite i narežite. Odrezak pecite na tavi i poslužite s ciklom, jogurtom, medom, timijanom i sjemenkama bundeve.