Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Recept za paprenjake: Lako ih je napraviti, a mogu dugo stajati

Recept za paprenjake: Lako ih je napraviti, a mogu dugo stajati

Papar kao sastojak po kojem je ovaj kolačić dobio ime stavlja se u malim količinama, no daje glavnu definiciju njegovom okusu. S ovim aromatičnim kolačićem nećete pogriješiti, a brzo će ga svi zavoljeti

U prošlim vremenima paprenjaci su se pripremali tijekom cijele godine, a danas ih pripremamo u vrijeme Božića i Nove godine. Paprenjaci ili medenjaci, nazovite ih kako želite, su mnogima omiljeni ukusni blagdanski kolačići. Bliski su Gingerbreadu i medenjacima, no ipak su jedinstveni i posebni. Osvojit će vas i mirisom i okusom, a nije ih teško napraviti. Plus im je i što mogu dugo stajati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Svjetski je dan cheesecakea 01:11

S ovim tradicionalnim blagdanskim kolačićima nećete požaliti. Imaju fini aromatični okus, a uz med, u njima se osjećaju i muškatni oraščići i cimet. Dok ih radite cijela kuća će mirisati božanstveno. 

Papar kao sastojak po kojem je ovaj kolačić dobio ime stavlja se u malim količinama, no daje glavnu definiciju njegovom okusu. Papar i općenito začini su bili egzotični i teško nabavljivi u prošlim vremenima. Zato je ovaj kolač bio poseban i pridavala mu se velika pažnja. Nije bilo kvasca niti podizača tijesta. 

Fotolia

Osim što će ih zavoljeti svi, i mali i veliki, ovi ukusni paprenjaci, pašu i uz čašicu crnog vina, a njihov aromatičan okus grije i razveseljava.

Ove slasne medenjake morate isprobati - tope se u ustima
Ove slasne medenjake morate isprobati - tope se u ustima

Sastojci:

2 jaja, 250 g šećera, 30 g hladne mase od marcipana, 50 g kandirane limunove kore, 250 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, 1 žlica začina za paprenjake, 3 žlice trešnjevače, 1 bjelance, prstohvat soli, 200 g šećera u prahu.

Priprema:

Mikserom miješajte jaja i šećer 5 minuta da dobijete pjenastu smjesu. Sitno naribajte masu od marcipana, i narežite kandiranu limunovu koru pa ih umiješajte u masu od jaja. Izmiješajte brašno, prašak za pecivo i začine. Prosijte ih na mješavinu s jajima i zamijesite glatko tijesto. Prospite brašnom radnu površinu. Oblikujte od tijesta 60 do 70 kuglica promjera oko 3 cm. 

Obložite lim papirom za pečenje, složite paprenjake i ostavite da stoje preko noći. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva, a prije pečenja donju stranu paprenjaka premažite kistom s ukupno 2 i pol žlice trešnjevače. Pecite kolače oko 20 minuta. Posolite bjelanjke pa istucite čvrst snijeg za ocaklinu.

Postupno umiješajte šećer u prahu i preostalu trešnjevaču. Uronite kolačiće u ocaklinu pa ih složite na limove obložene papirom za pečenje. Stavite ih u isključenu, ali još toplu pećnicu i sušite 3 do 4 minute. Vrlo tvrde paprenjake ostavite 2 dana na vlažnom mjestu da omekšaju. Potom ih stavite u limenu kutiju s kriškom kruha i malom jabukom ili narančom. Ostavite ih najmanje 2 tjedna da se okusi prožmu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija
od 17. do 23. studenoga

Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija

Od 22. studenoga Lavove očekuje bolje razumijevanje s partnerom. Raspravljat ćete o nekim starim problemima, ali do svađa neće dolaziti. Samcima će za oko zapeti komunikativna osoba
Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja
NEDELJNA RAZONODA

Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...