Nema nikakve potrebe u sok stavljati limunsku kiselinu kada postoji limun. Osim toga, da bi vam sok dugo mogao stajati - pasterizirajte ga, donosimo savjete kako to pravilno napraviti
Recept za odličan sok od bazge bez dodatka limunske kiseline
Bazgu berite za suhog i lijepog vremena, a prije upotrebe odvojite manje grančice s cvjetovima - tako će vam zauzimati vam manje mjesta u posudi za pripremu ili manje prostora za sušenje, a bitni su ionako samo cvjetovi.
Sastojci:
- cvjetova bazge toliko da napune 2/3 lonca od devet litara
- 12 limuna (koru dobro operite)
- 4 do 4,5 kilograma šećera
Priprema:
Cvjetove stavite u lonac od 9 litara, prelijte hladnom vodom i u to ubacite 5 limuna narezanih na kolutove. Poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Potom procijedite kroz gazu, ali prije cijeđenja rukom zgnječite limun koji je stajao u loncu tako da što više soka izađe iz njega.
Nakon cijeđenja u tekućinu dodajte šećer i sok od 7 limuna (možete i više ako želite kiselkastiji sirup), promiješajte pa ostavite ponovno da odstoji 24 sata (povremeno promiješajte). Kada je sav šećer otopljen, sipajte u čiste boce, zatvorite i pasterizirajte.
Kada ga poželite piti, sirup razrijedite s onoliko vode koliko vam odgovara - da vam okus bude najbolji. Sok je najidealnije poslužiti hladan.
Postupak pasterizacije:
Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite staklenke i dopunite lonac vodom tako da bude do polovice staklenki. Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta pa vruće boce izvadite poslažite u kutiju koju potom dobro omotate dekom (ili s više njih) - poanta je da se staklenke hlade što sporije kako bi se sirup dobro pasterizirao jer tada može dugo stajati.